CNA cere RCS&RDS să respecte legislaţia audiovizualului în privinţa scoaterii din grilă a AXN Black

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, marţi, să solicite RCS&RDS să respecte legislaţia audiovizualului în privinţa scoaterii din grilă a AXN Black, membrii CNA constatând că RCS nu a depus la Consiliu documentele necesare în cazul modificării grilelor de programe de către cablişti.

5293 afișări
Imaginea articolului CNA cere RCS&RDS să respecte legislaţia audiovizualului în privinţa scoaterii din grilă a AXN Black

CNA cere RCS&RDS să respecte legislaţia audiovizualului în privinţa scoaterii din grilă a AXN Black (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

RCS&RDS a scos, joi, 7 noiembrie, în jurul orei 23.30, televiziunea de filme şi seriale AXN Black de pe reţelele sale de cablu, înlocuind-o cu postul pentru copii Nickelodeon.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat această situaţie în şedinţa de marţi. Membrii Consiliului au constatat că RCS&RDS a informat, prin intermediul unei adrese din 20 septembrie, CNA cu privire la faptul că ar putea să scoată din grilele sale de cablu şi satelit televiziunile AXN, AXN Crime şi AXN Sci-Fi. Pe 1 octombrie, AXN Crime şi AXN Sci-Fi au fost rebranduite în AXN White şi AXN Black.

Potrivit adresei respective, contractul de retransmisie încheiat între RCS&RDS şi AXN Europe Limited pentru distribuţia pe teritoriul României a televiziunilor AXN, AXN Crime şi AXN Sci-Fi a încetat la data de 31 august.

"Suntem în negocieri pentru încheierea unui nou contract de retransmisie, însă nu s-a reuşit până la acest moment (20 septembrie, n.r.) să se ajungă la o înţelegere privind noile condiţii pentru preluarea şi retransmiterea în continuare a programelor AXN", se mai spunea în adresa transmisă CNA de către RCS&RDS.

Însă, potrivit membrilor CNA, în cazul modificării grilei de programe, RCS&RDS ar fi trebuit să respecte articolul 74, alineatul 3 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului".

De asemenea, RCS&RDS ar fi trebuit să respecte şi articolul 5 din Decizia CNA numărul 72/ 2012, potrivit căruia "(2) În cazul modificării structurii ofertei de servicii, distribuitorul de programe va depune următoarele documente: a) cererea conform modelului prevăzut în anexa nr. 1; b) structura ofertei de servicii conform modelului prevăzut în anexa nr. 2; c) acceptul de retransmisie sau, după caz, contractul de retransmisie, numai pentru serviciile de programe care fac obiectul modificării".

Membrii CNA au constat că aceste documente nu au fost depuse de RCS&RDS la CNA, fapt pentru care au decis, marţi, să solicite RCS să respecte legislaţia audiovizualului.

Discuţiile cu privire la scoaterea televiziunii AXN Black din grila RCS&RDS s-au întins pe parcursul a aproximativ o oră în şedinţa de marţi a CNA.

Potrivit lui Lucian Mihai, reprezentantul RCS&RDS la şedinţa CNA, contractul pentru distribuţia televiziunilor AXN, AXN White şi AXN Black a încetat la 31 august şi a acoperit o perioadă de trei ani. El a precizat că RCS&RDS continuă negocierile cu AXN pentru retransmisia celor trei televiziuni.

"Noi am notificat AXN cu privire la startul unor negocieri cu şase luni de zile înainte de a înceta contractul. Au început negocierile şi, deoarece nu ştiam care va fi finalitatea acestora, am decis să anunţăm şi Consiliul cu privire la acest lucru, pentru a avea cunoştinţă. Au fost două lucruri intens dezbătute, respectiv retransmisia acestor trei programe la pachet (deci toate condiţionate) şi retransmisia AXN în pachetul bază. La ultima întâlnire avută, noi am înţeles că s-a renunţat cumva la această condiţionare de pachet şi, urmare a înţelegerii noastre, am decis scoaterea programului AXN Black, conform discuţiilor. În prezent, suntem la stadiul la care AXN trebuie să trimită un nou draft de contract, în conformitate cu cele agreate", a spus Lucian Mihai în şedinţa CNA de marţi.

Potrivit lui Lucian Mihai, deşi contractul de retransmisie a televiziunilor AXN, AXN White şi AXN Black a expirat pe 31 august, acordul de retransmisie a acestor trei televiziuni de către RCS va expira pe 31 decembrie.

"De ce aveţi acord până la 31 decembrie 2013 şi contract până la 31 august 2013? (...) Vi se pare normal că patru luni aveţi acord de retransmise, dar nu şi contract în spate şi asta vă dă libertatea să scoateţi sau să introduceţi (televiziuni, n.r.) indiferent ce se întâmplă?", l-a întrebat Laura Georgescu, preşedintele CNA, pe reprezentantul RCS&RDS.

Lucian Mihai a precizat că acordul nu ţine loc de contract. "Contractul s-a dat pe o perioadă de trei ani. AXN tot timpul a acordat acordul de la începutul anului până la sfârşitul anului (...) În continuare suntem în negocieri cu ei. Cred că nici dânşii nu au vrut să retragă acest acord, în ideea că se va prelungi contractul (...) Chiar dacă avem un acord valabil, nu înseamnă că nu putem să scoatem un program din grilă", a mai spus Lucian Mihai.

Însă Monica Gubernat, membru al CNA, l-a întrebat pe Lucian Mihai: "Ce negocieri mai continuaţi, dacă aţi introdus alt post în locul AXN Black (Nickelodeon, n.r.)?".

Lucian Mihai a spus că "s-a agreat să nu se mai dea pachetul AXN, adică toate trei programele". "În funcţie de cum o să se finalizeze negocierile, o să punem în grilă programele AXN (...) Noi am încercat şi încercăm în continuare să le păstrăm în grilă", a mai spus Lucian Mihai.

Însă preşedintele CNA, Laura Georgescu, a spus că problema este că telespectatorii se duc şi plătesc la RCS&RDS şi achiziţionează o televiziune până la finalul anului. "Ce îi spun consumatorului care îmi scrie că, deşi a avut în abonament un program, se trezeşte într-o zi de noiembrie că nu mai are acel program? (...) Aici CNA are o responsabilitate. Am plătit pentru un program, am achiziţionat pachetul până la finalul anului şi, cu toate astea, deşi am plătit, sunt cel puţin ilegal lipsit de acel program", a spus Laura Georgescu.

Lucian Mihai a spus că AXN Black era retransmis în pachetul de programe extra. "AXN Black era un program retransmis extra, abonatul plătea pentru el în mod special, prin urmare nu mai plăteşte (...) În cazul AXN, el era în grila de programe extra, unde sunt mai multe programe şi era plătit pentru un anumit număr de programe (…) Pachetul extra are acelaşi număr de programe, în loc de AXN Black a intrat Nickelodeon, pe aceeaşi poziţie", a spus Lucian Mihai.

"A intrat un post de desene animate în loc de un post de filme", i-a atras atenţia Monica Gubernat.

"A fost o măsură extremă ca să zic aşa", i-a răspuns Lucian Mihai.

Întrebat de ce RCS nu a respectat prevederile articolul 5 din Decizia CNA nr.72, Lucian Mihai a spus: "Noi trebuie să venim cu grilele şi să le actualizăm (...) Nu am vrea să facem acest lucru prematur, pentru ca, în momentul în care se încheie (un nou contract cu AXN, n.r,), să le modificăm din nou".

Ulterior, Valentin Jucan, un alt membru al CNA, a spus că în acest caz este vorba despre o relaţie comercială între două companii. "Înţeleg că avem ca îndatorire protecţia publicului, dar nu putem intra în relaţiile comerciale între două firme. Înţeleg că contractul a expirat. Acordul de retransmisie nu presupune o obligaţie pentru RCS, este o permisiune de a continua să retransmită dacă doreşte AXN Black (....) Dacă într-adevăr constatăm că publicul e afectat, ar trebui să sesizăm Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), care poate să intervină într-un contract comercial între două firme", a spus Jucan.

La rândul său, Lorand Turos, membru al CNA, a spus că membrii Consiliului sunt în situaţia în care sunt "un instrument în procesul de negociere" între radiodifuzorul AXN şi distribuitorul RCS&RDS.

"Cred că cea mai mare problemă în această speţă este din punctul de vedere al utilizatorului final. Legislaţia nu permite rezilierea contractului fără penalităţi din motiv de schimbare a ofertei de programe (...) Nu ştiu dacă noi avem posibilitatea de a reglementa acest aspect sau poate ANPC sau poate necesită modificare legislativă, dar interesul nostru ar fi de protejare a utilizatorului final (...) Dacă furnizorul schimbă 75% oferta (de televiziuni, n.r.), telespectatorul nu are niciun instrument să rezilieze acest contract", a mai spus Lorand Turos.

La rândul său, Cristina Trepcea, membru al CNA, a spus că în unele cazuri telespectatorii se află şi "în imposibilitatea fizică" de a rezilia contractele cu cabliştii, pentru că în anumite zone există reţele ale unui singur operator de cablu.

Laura Georgescu a propus ca soluţie ca CNA să solicite cabliştilor să notifice Consiliul cu privire la datele la care le expiră contractele de retransmisie cu televiziunile. Astfel, CNA ar putea să informeze telespectatorii cu privire la faptul că o televiziune ar putea să fie scoasă din grilă, întrucât a expirat contractul de retransmisie a acesteia.

Însă Narcisa Iorga, membru al CNA, a spus că "o astfel de avertizare (a publicului, n.r.) ar interveni în relaţia dintre două societăţi comerciale". "Nu cred că CNA are rolul de a interveni în piaţă în felul acesta", a mai spus Iorga.

Valentin Jucan a spus că CNA ar putea să analizeze posibilitatea de a lua "o hotărâre completă" în astfel de privinţe, după o armonizare a legislaţiei şi discuţii cu Autoritatea privind Protecţia Consumatorilor. "Să creăm un cadru legal care să nu le mai permită cabliştilor să ne pună pe noi, ca instituţie, sub forma unei monede de schimb în negocierile lor comerciale", a spus Jucan.

Monica Gubernat a spus, însă, că "practica din România ne demonstrează că beneficiarul final nu prea contează". "Consumatorul final nu prea are unde să plece", în cazul în care un cablist modifică grila de programe, a spus Gubernat.

Totodată, Cristina Trepcea a spus că RCS&RDS este în acelaşi timp şi "transportator şi transportat". De asemenea, Trepcea a propus ca membrii CNA să discute şi cu reprezentanţii AXN, pentru a vedea şi care este punctul de vedere al acestora din urmă.

În cele din urmă, discuţiile nu au fost concretizate în vreo decizie a CNA.

Membrul CNA Răsvan Popescu a spus că, din punct de vedere strict formal, RCS nu a completat documentele la CNA privind scoaterea din grilă a AXN Black.

Astfel, CNA a decis să ceară RCS&RDS să depună toate documentele solicitate de legislaţia audiovizualului, pentru ca toate procedurile legale de modificare a grilei RCS să fie respectate.

AXN Black, care difuzează seriale de acţiune, emisiuni-seriale de tip documentar şi filme artistice, face parte din portofoliul companiei Sony Pictures Television (SPT) Networks, care operează şi AXN şi AXN White. Televiziunile AXN şi AXN White se regăsesc în continuare în grilele RCS&RDS.

Pe de altă parte, oficialii Sony Pictures Television (SPT) Networks au confirmat pe 8 noiembrie, pentru MEDIAFAX, că a expirat contractul de colaborare între această companie şi RCS&RDS. De asemenea, oficialii SPT Networks au precizat că sunt în negocieri cu operatorul de cablu RCS&RDS.

Televiziunea pentru copii Nickelodeon, care a înlocuit în grila RCS&RDS programul AXN Black, este operată de compania Viacom International Media Networks (VIMN). Presa internaţională a relatat, în luna septembrie, că Viacom a semnat un contract cu RCS&RDS, pentru distribuirea, din luna octombrie, a televiziunilor Comedy Central şi Nickelodeon în România şi Ungaria.

RCS&RDS este una dintre cele mai importante companii de pe piaţa serviciilor de televiziune prin cablu şi satelit din România.

În ultimii ani, RCS&RDS şi-a dezvoltat propriile televiziuni. Astfel, în prezent compania deţine televiziunea de ştiri Digi 24 HD (cu staţiile aferente din teritoriu), televiziunile de filme Digi Film, televiziunile de sport Digi Sport, dar şi televiziunile de documentare Digi Animal World, Digi Life şi Digi World (cu variantele "secundare" Animal World Channel, Life Channel şi World Channel). De asemenea, RCS&RDS este acţionar la posturile muzicale Music Channel, H!T Music Channel şi UTV.

Sony Pictures Television (SPT), o companie a Sony Pictures Entertainment, este unul dintre furnizorii principali ai industriei de televiziune. Compania produce şi distribuie programe pentru fiecare gen, peste tot în lume şi pentru o multitudine de platforme. Pe lângă companiile sale de producţie din Statele Unite ale Americii, SPT are 19 companii de producţie, deţinute în totalitate sau în parteneriat, în 14 ţări în afara Statelor Unite ale Americii, cu birouri în 33 de ţări. Portofoliul global SPT conţine 124 de televiziuni în 159 de ţări, ajungând astfel la mai mult de 840 milioane de abonaţi din lume.

Sony Pictures Television (SPT) Networks este prezent pe piaţa locală a audiovizualului prin AXN (televiziune tematică de filme), AXN White, AXN Black, AXN Spin (televiziune dedicată tinerilor), AXN Player (player online) şi AXN Now (serviciul video on-demand).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici