CNA: Posturile TV trebuie să informeze publicul privind încetarea emisiei analogice terestre

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a aprobat, în şedinţa de joi, textul unei instrucţiuni privind desfăşurarea unei campanii de informare a publicului despre încetarea emisiei analogice terestre TV în România, care trebuie să fie difuzat de posturile de televiziune.

1450 afișări
Imaginea articolului CNA: Posturile TV trebuie să informeze publicul privind încetarea emisiei analogice terestre

CNA: Posturile TV trebuie să informeze publicul privind încetarea emisiei analogice terestre (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

În şedinţa CNA de joi au fost discutate instrucţiunile privind încetarea emisiei analogice terestre TV în România, prevăzută pentru data de 17 iunie.

Răsvan Popescu, vicepreşedintele Consiliului, a precizat că CNA are sarcina de a informa publicul despre modul în care se va face această schimbare. Potrivit acestuia, fiecare radiodifuzor care îşi încetează emisia analogică trebuie să-şi anunţe publicul. Popescu a precizat că cei mai mulţi radiodifuzori au primit deja licenţe prin cablu pentru a avea o modalitate în plus de difuzare a semnalului, în contextul încetării emisiei analogice terestre TV în România.

În acest sens, TVR a început deja să pregătească o campanie referitoare la încetarea transmisiei analogice în România.

CNA a aprobat textul instrucţiunii de informare privind încetarea emisiei terestre analogice cu unanimitatea voturilor membrilor prezenţi la şedinţa de joi (Monica Gubernat, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea).

Astfel, în şedinţa de joi s-a hotărât ca radiodifuzorii, publici şi privaţi, care urmează să înceteze transmisia analogică terestră, în condiţiile măsurilor impuse prin Hotărârea Guvernului României nr. 403 din 19 iunie 2013, au obligaţia de a comunica publicului data încetării transmisiei, zona de recepţie afectată, precum şi modalităţile alternative de recepţie a serviciilor de programe în cauză.

Aceste informaţii se vor difuza în perioada 8 - 16 iunie, sonor şi vizual, de cel puţin trei ori, în intervalul ora 18.00 - 22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri. Radiodifuzorii au obligaţia să comunice personalului de control al Consiliului Naţional al Audiovizualului începerea campaniei de informare a publicului.

Potrivit Hotărârii de Guvern nr 403/ 2013 privind Strategia de tranziţie de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel naţional, pe 17 iunie va înceta obligatoriu emisia terestră analogică pentru serviciile de programe de televiziune.

Pe de altă parte, pe 28 aprilie, CNA a avizat favorabil un proiect de lege care prevede că emisia terestră a serviciilor publice şi private de televiziune în sistem analogic poate continua, în banda de frecvenţe radio 174-230 MHz, temporar, până pe 31 decembrie 2016.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici