Colecţia de artă Rockefeller, evaluată la 600 de milioane de dolari, scoasă la licitaţie

Celebra colecţie de artă a lui Peggy şi David Rockefeller - aproximativ 1.600 de tablouri, sculpturi, piese de mobilier şi bibelouri -, evaluată de specialişti la 600 de milioane de dolari, va fi scoasă la licitaţie în mai, de casa Christie's, la New York, transmite AFP.

228 afișări
Imaginea articolului Colecţia de artă Rockefeller, evaluată la 600 de milioane de dolari, scoasă la licitaţie

Colecţia de artă Rockefeller, evaluată la 600 de milioane de dolari, scoasă la licitaţie

Această colecţie ar putea depăşi recordul de preţ mondial stabilit la Paris în 2009 de cea a lui Yves Saint Laurent şi Pierre Bergé, adjudecată pentru suma totală de 484 de milioane de dolari.

Colecţia Rockefeller include lucrări de artă impresionistă, modernă şi clasică, iar licitaţia reprezintă un eveniment major în domeniu, potrivit lui François de Ricqlès, preşedinte al Christie's France.

"Este cea mai mare colecţie de gen privată scoasă la licitaţie, moştenită de la generaţii precedente şi care reflectă pasiunea profundă a familiei Rockefeller pentru artă", a adăugat Ricqlès.

Suma obţinută în urma licitaţiei va fi folosită în interes caritabil.

Una dintre piesele principale ale colecţiei este un tablou de Pablo Picasso, "Fillette à la corbeille fleurie" (1905), evaluat la 100 de milioane de dolari. Tabloul, care nu a părăsit domiciliul newyorkez al proprietarilor vreme de 50 de ani, va fi expus la Paris în perioada 16 - 21 martie, alături de alte zece lucrări de artă, care vor fi apoi itinerate la Hong Kong, Los Angeles, Londra, Beijing, Shanghai.

Printre tablourile din expoziţie se numără şi "La Rade de Grandcamp" (1885), de Georges Seurat, evaluat la 20 - 30 de milioane de dolari, "Lilas et rose" (1882), de Edouard Manet (7 - 10 milioane de dolari), "Tigre jouant avec une tortue" (1862), de Eugène Delacroix (5 - 7 milioane de dolari).

Din colecţia Rockefeller mai fac parte opere de Henri Matisse ("Odalisque couchée aux magnolias", 1923), Claude Monet ("Nymphéas en fleur", 1914), un bronz chinezesc din secolul al XVII-lea, evaluat la 600.000 de dolari, un serviciu de porţelan de Sèvres, din secolul al XIX-lea, evaluat la 250.000 de dolari.

François de Ricqlès a amintit cu această ocazie că familia Rockefeller, celebră pentru acţiunile sale filantropice, a ajutat la restaurarea casei natale a lui Louis Pasteur, a catedralei din Reims, afectată de bombardamente şi a castelelor Versailles şi Fontainebleau.

Bancherul american David Rockefeller, preşedinte al Chase Manhattan Corporation, a murit în 2017, la vârsta de 101 ani, iar soţia acestuia, Margaret "Peggy", cu care s-a căsătorit în 1940, a decedat în 1996. În momentul în care a murit, averea lui David Rockefeller era estimată la 3,3 miliarde de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici