Comisia de Etică din TVR: Tănase nu a dialogat cu Comisia privind afirmaţia că Ponta e votat de babe, beţivi

Comisia de Etică a SRTv, care s-a autosesizat în cazul unui comentariu făcut pe blogul personal de Stelian Tănase, potrivit căruia Victor Ponta este votat de babe şi beţivi, spune că şeful TVR nu a răspuns invitaţiilor Comisiei la audiere, însă membrii Comisiei vor continua analiza în acest caz.

104 afișări
Imaginea articolului Comisia de Etică din TVR: Tănase nu a dialogat cu Comisia privind afirmaţia că Ponta e votat de babe, beţivi

Stelian Tanase (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Comisia de Etică şi Arbitraj din Societatea Naţională de Televiziune (SRTv) s-a autosesizat pe 19 noiembrie privind conţinutul unor comentarii publicate de preşedintele-director general Stelian Tănase pe blogul personal pe 13 noiembrie, "susceptibil să fie încadrat în dispoziţiile unor regulamente în vigoare în TVR (Reglementările privind blogurile şi toate celelalte forme de webcontent personal şi Codul de conduită pentru angajaţii, personalul de conducere şi colaboratorii TVR)".

Comisia de Etică precizează că i-a adresat lui Stelian Tănase două invitaţii scrise pentru a-şi prezenta punctul de vedere privind atât conţinutul comentariilor sale din 13 noiembrie de pe blogul personal, cât şi absenţa protestelor de stradă din "Jurnalul" din 14 noiembrie, de la TVR 1, însă "dialogul nu a avut loc".

"Preşedintele comisiei (Horia Gruşcă, n.r.) a informat că în fiecare dintre cele două ocazii i s-a comunicat telefonic de către asistenta domnului Stelian Tănase că acesta nu poate participa la discuţii din cauza programului încărcat. Propunerea comisiei, transmisă pe aceeaşi cale domnului PDG - aceea de a alege o zi convenabilă din punctul său de vedere pentru întânire -, nu a primit niciun răspuns", spune Comisia de Etică a TVR, pe site-ul instituţiei.

În aceste condiţii, considerând că a făcut toate eforturile rezonabile pentru "ascultarea persoanei în cauză", aşa cum prevede Legea de organizare şi funcţionare a SRTv, Comisia de etică şi arbitraj atrage atenţia că, prin analogie cu prevederile Regulamentului de organizare şi funcţionare al SRTv, "Absenţa apărării (…) nu constituie cauză de prorogare a termenelor dispuse de lege pentru efectuarea cercetarii (…)".

Contactat de agenţia MEDIAFAX, Horia Gruşcă, preşedintele Comisiei de Etică şi Arbitraj din TVR, a declarat că în acest caz "autosesizarea îşi urmează cursul firesc".

Astfel, Comisia de Etică va redacta şi publica în următoarea perioadă concluziile analizei şi motivarea acestora în privinţa afirmaţiilor lui Stelian Tănase.

Contactat, marţi, de MEDIAFAX, Stelian Tănase a declarat că va face declaraţii pe acest subiect miercuri, după ce se va informa cu privire la afirmaţiile Comisiei de Etică ale TVR.

Pe de altă parte, pe 21 noiembrie, contactat de MEDIAFAX, Horia Gruşcă declara: "Noi avem un regulament specific făcut în perioada domnului Alexandru Lăzescu (fost preşedinte-director general al TVR, n.r.), care priveşte postările pe bloguri. Avem şi Codul de conduită în care se face referire şi la activitatea pe site-uri. Urmează să analizăm (afirmaţiile făcute de Stelian Tănase, n.r.) din perspectiva acestor reglementări, a regulamentului şi a Codului de conduită".

El a mai spus la momentul respectiv că atât acest regulament privind blogurile, cât şi Codul de conduită al angajaţilor TVR "există de mai mulţi ani şi sunt făcute după modelul BBC".

Stelian Tănase a publicat, pe 13 noiembrie, pe site-ul personal, un comentariu intitulat "Cine a câştigat dezbaterile dintre candidaţi", în care a spus, printre altele, că Victor Ponta este votat de "babe din sate părăsite şi beţivi de prin cârciumi rurale".

"Dacă ar vota numai utilizatorii de online, Iohannis ar câştiga detaşat. Dar numericeşte vorbind, acest electorat este inferior numărului babelor din satele părăsite şi beţivilor de prin cârciumile rurale, al celor strânşi pe marginea şanţurilor să povestească ce le scriu copiii plecaţi în occident la muncă. Că din ce trimit ei trăiesc. Ăştia (spre deosebire de copiii lor) nu votează cu Iohannis, ci cu Ponta la îndemnul primarului, mai ales dacă pune şi cîteva kilograme de mălai şi făină în sacoşa trecută peste gard. În plus amatorii de online nu ies din casă duminica nici măcar să se ducă la vot", a scris Stelian Tănase.

A doua zi, pe 14 noiembrie, parlamentarul PSD Georgică Severin, preşedintele Comisiei de cultură şi media din Senat, a declarat, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că Stelian Tănase "îşi bate joc de alegătorii care îi plătesc salariul".

Potrivit lui Georgică Severin, "atitudinea puternic părtinitoare din punct de vedere politic" a lui Stelian Tănase este "inacceptabilă", iar poziţia exprimată de şeful Televiziunii Române reprezintă "o dovadă clară a încălcării neutralităţii de care TVR ar trebui să dea dovadă". Totodată, Georgică Severin l-a îndemnat pe Stelian Tănase "la decenţă" şi i-a solicitat "să se abţină de la implicarea în campania electorală".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici