"Concertul" deschide Festivalul de Film de la Istanbul, unde Anamaria Marinca face parte din juriu

Pelicula "Concertul" de Radu Mihăileanu va deschide Festivalul Internaţional de Film de la Istanbul (3-18 aprilie), trofeul evenimentului fiind acordat de un juriu din care face parte şi actriţa Anamaria Marinca, informează www.hurriyetdailynews.com.

21 afișări
Imaginea articolului "Concertul" deschide Festivalul de Film de la Istanbul, unde Anamaria Marinca face parte din juriu

Regizorul Radu Mihăileanu (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Filmul lui Radu Mihăileanu va fi proiectat în afara competiţiei la Festivalul Internaţional de Film de la Istanbul.

Printre cele 11 filme care concurează pentru "Laleaua de aur", acordată în cadrul festivalului, se numără "Undertow" de Javier Fuentes-Leo, "V.O.S" de Cesc Gay şi "The Last Station" de Michael Hoffman.

Actriţa Anamaria Marinca face parte din juriu alături de actorul Klaus Maria Brandauer, producătorul Tom Luddy, monteurul Anders Refn şi regizoarea Jasmila Zbanic.

Recent, echipa filmului "Concertul" a primit două premii César, pentru sunet, respectiv pentru cea mai bună coloană sonoră, având, în total, şase nominalizări la prestigioasele premii franceze.

Radu Mihăileanu a mai fost nominalizat la premiile César în 1999, pentru scenariul filmului "Trenul vieţii/ Train de vie", şi în 2006, pentru "Trăieşte/ Va, Vis et Deviens", când a şi câştigat premiul pentru cel mai bun scenariu original.

Comedia dramatică "Le concert/ Concertul", care a avut premiera românească pe 20 noiembrie 2009, îl are în centru pe Andrei Filipov, dirijorul orchestrei Teatrului Balşoi şi cel mai mare dirijor din Uniunea Sovietică, concediat în plină glorie pentru că a refuzat să se despartă de muzicienii săi evrei. Treizeci de ani mai târziu, Filipov încă mai lucrează la Teatrul Balşoi, dar ca om de serviciu, când, într-o noapte, în timp ce curăţa biroul directorului în funcţie, sustrage un fax prin care orchestra rusă era invitată să cânte la Paris, la faimoasă sală Pleyel. Astfel, el îşi cheamă foştii colegi pentru ca împreună să treacă drept membrii Orchestrei Balşoi.

Lungmetrajul "Concertul" a fost filmat în proporţie de aproximativ 60 la sută în România, o săptămână la Moscova şi restul la Paris. Filmările din România s-au desfăşurat la studiourile Castel Film, dar şi în alte locuri din Bucureşti, printre care Institutul "Ana Aslan" şi Arenele Romane.

Anamaria Marinca a devenit celebră pentru rolul Otilia din "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" de Cristian Mungiu, film distins cu Palme d'Or la Festivalul de la Cannes, în 2007. Înainte de "4,3,2", Marinca a deţinut mai multe roluri în producţii de televiziune, a câştigat, în 2005, premiul BAFTA pentru rolul din producţia TV britanică "Sex Traffic", a filmat în Marea Britanie pentru serialul "Hotel Babylon", difuzat pe BBC One, iar în România, pentru filmul lui Francis Ford Coppola, "Tinereţe fără tinereţe/ Youth Without Youth". Un alt proiect pentru care a lucrat în 2007 a fost o mini-serie TV, realizată tot pentru BBC One, cu titlul "The Last Enemy", filmată în Marea Britanie şi România.

După "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", Marinca a mai jucat în "Sleep with Me" de Marc Jobst şi "The Countess", în regia lui Julie Delpy. De asemenea, Marinca a jucat în filmul lui Radu Muntean, "Boogie", căruia i s-au adăugat "Five Minutes of Heaven" de Oliver Hirschbiegel şi "Storm" de Hans-Christian Schmidt.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici