Concurs pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la Bienala de Arhitectură Veneţia

Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român şi Uniunea Arhitecţilor din România au lansat concursul pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 18-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură - la Biennale di Venezia.

173 afișări
Imaginea articolului Concurs pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la Bienala de Arhitectură Veneţia

Sursa Foto - LA BIENNALE DI VENEZIA

Ediţia din 2023 a Bienalei de Arhitectură de la Veneţia se va desfăşura în perioada 20 mai – 26 noiembrie 2023.

Tema celei de-a 18-a ediţii a expoziţiei, lansată de către curatorul acestei ediţii, Lesley Lokko, este „Laboratorul viitorului”.

Motivând alegerea temei, Lesley Lokko spune: „Noi tehnologii apar şi dispar în permanenţă, oferindu-ne informaţii despre viaţa din alte părţi ale globului, pe care probabil nu le vom vizita niciodată, şi cu atât mai puţin înţelege. Dar a vedea în acelaşi timp îndeaproape şi la distanţă de noi este, precum Du Bois şi Fanon au spus, şi o formă de <conştiinţă dublă>, este conflictul intern al tuturor grupurilor subordonate sau colonizate, care descriu majoritatea lumii, nu doar <acolo>, în aşa-zisele ţări <în dezvoltare>, <din lumea a treia> sau <din lumea arabă>, dar şi <aici>, în metropolele şi peisajele nordului global. Ȋn Europa vorbim despre minorităţi şi diversitate, însă adevărul este că minorităţile Vestului sunt majoritatea globală, în normele noastre. Există un loc pe această planetă unde toate problemele legate de egalitate, rasă, speranţă şi teamă converg şi se unesc. Africa. La nivel antropologic, suntem toţi africani. Iar tot ce se întâmplă în Africa ni se întâmplă nouă, tuturor”.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, pentru a participa la concursul naţional, solicitantul trebuie să depună un proiect care să conţină documentaţia obligatorie prevăzută în Regulamentul de organizare a concursului, afişat pe paginile de internet ale organizatoprilor.

Participanţii la concursul de selecţie sunt invitaţi să dezvolte un concept curatorial, expoziţional şi de promovare care să corespundă viziunii artistice formulate de curatorul ediţiei din anul 2023.

Concursul va avea două etape de jurizare: prima etapă cu un rol de definire a conceptului curatorial şi a conţinutului, urmată de selectarea finaliştilor, care vor fi invitaţi să detalieze aspectele tehnice ale proiectului în etapa a doua de concurs.

Înscrierea la Concurs se va realiza fără taxă, prin depunerea documentaţiilor la sediul Uniunii Arhitecţilor din România până la data de 14 noiembrie 2022, ora 14.00. Proiectele transmise prin e-mail sau fax, cele incomplete, cele care nu respectă cerinţele impuse de organizatori şi cele care vor ajunge la Uniunea Arhitecţilor din România la o dată ulterioară datei menţionate, indiferent de modalitatea de transmitere, nu vor fi luate în considerare.

Uniunea Arhitecţilor din România va acorda următoarele premii, pentru primele trei proiecte clasificate în Etapa a II-a a concursului: Premiul I, pentru proiectul câştigător, în valoare de 6500 lei/net; Premiul II, în valoare de 4500 lei/net şi Pemiul III, în valoare de 3500 lei/net.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici