Concursul CNA: Guerrilla îşi va relua emisia în Bucureşti. Antena 3 îşi va lansa postul de radio 3FM

Radio Guerrilla îşi va relua emisia în Bucureşti, iar Antena 3 îşi va lansa postul de radio de ştiri 3 FM, în Capitală, conform unor decizii ale Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), care stabileşte, marţi, prin vot, câştigătorii unui concurs de acordare de frecvenţe radio libere.

8848 afişări
Imaginea articolului Concursul CNA: Guerrilla îşi va relua emisia în Bucureşti. Antena 3 îşi va lansa postul de radio 3FM

Concursul CNA: Guerrilla îşi va relua emisia în Bucureşti. Antena 3 îşi va lansa postul de radio 3FM

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a organizat, în perioada 17 - 24 noiembrie, un concurs de acordare a 48 de frecvenţe FM şi AM, care sunt disponibile în prezent şi a căror valabilitate este de nouă ani, putând fi prelungite ulterior de CNA pentru perioade similare.

Între frecvenţele care au fost scoase la concurs s-au aflat şi cele care au aparţinut Radio Guerrilla. La concurs s-au înscris 63 de societăţi, care au vrut fie să îşi lanseze posturi noi de radio, fie să îşi extindă reţelele existente.

Câştigătorii acestor frecvenţe radio, printre care se află şi două în Bucureşti, au fost decişi de membrii CNA, prin vot, în şedinţa de marţi, la care au participat Răsvan Popescu, vicepreşedintele CNA, Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel Buda, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Radu Călin Cristea. La şedinţă nu au participat Laura Georgescu, preşedintele CNA, şi membrul Florin Gabrea.

Cele două frecvenţe din Bucureşti, cele mai disputate, au fost câştigate de Radio Guerrilla, respectiv de Antena 3.

Astfel, Radio Guerrilla îşi va relua emisia chiar pe frecvenţa 94,8 MHz pe care postul a emis până în septembrie 2013, când CNA i-a retras toate licenţele audiovizuale, inclusiv pe cea din Capitală. CNA a retras toate licenţele Radio Guerrilla pe 19 septembrie 2013, din cauză că acestea nu mai erau operate de societatea care le deţinea oficial - Realitatea Media SA -, ci de o alta - Expresiv SA. Decizia a implicat toate cele 24 de licenţe audiovizuale ale Radio Guerrilla (23 de licenţe terestre - acestea au fost scoase la concurs şi o licenţă de satelit - care nu a fost scoasă la concurs, având un alt statut) pe care Realitatea Media SA le deţinea. Licenţele au fost scoase la concurs după finalizarea disputelor în instanţă dintre CNA şi Realitatea Media, pe care Consiliul le-a câştigat definitiv şi irevocabil.

În afară de licenţa din Bucureşti, Radio Guerrilla a mai primit la concursul CNA frecvenţe în oraşele Craiova (92,7 MHz), Bistriţa (95,1 MHz), Brăila (105,5 MHz), Darabani (97,6 MHz), Timişoara (100,0 MHz) şi Vaslui (95,2 MHz). Astfel, Radio Guerrilla a recuperat un număr total de doar 7 frecvenţe din cele 23 de licenţe terestre pe care le-a pierdut în 2013.

Echipa Guerrilla, în frunte cu Liviu Mihaiu şi Mihai Dobrovolschi, s-a prezent la concursul CNA pe 19 noiembrie, Mihaiu declarând cu acel prilej că Guerrilla va continua să fie un radio independent, al societăţii civile şi al celei culturale. De asemenea, Liviu Mihaiu a declarat atunci, pentru MEDIAFAX, că, dacă va primi frecvenţe înapoi la concursul CNA, echipa Guerrilla va relansa acest post în maximum două luni. El a mai spus că, în prezent, deţine în nume personal marca Radio Guerrilla.

Licenţele Guerrilla au fost obţinute la concursul CNA de societatea Radio Guerrilla SRL, ai cărei asociaţi sunt Mihai Dobrovolschi - 41%, Adrian Edmondo Popescu - 41%, Sorin Marius Faur - 5%, Delia Luciana Panait - 2% şi alte 11 persoane fizice, cu câte 1%. Valoarea investiţiei iniţiale în punerea în funcţiune a frecvenţelor Radio Guerrilla este estimată la circa 186.420 de euro (aparatură şi echipamente, spaţiu studio şi mobilier/birotică), potrivit dosarului de concurs depus la CNA.

Pe de altă parte, societatea Antena 3 SA a primit la concursul CNA frecvenţa 106,2 MHz. Societatea Antena 3 SA vrea să lanseze un radio cu tematică informativă, intitulat 3 FM, care va fi un post premium, dedicat în primul rând bucureştenilor, după cum a declarat Mihai Gâdea, pe 17 noiembrie, când a fost audiat în concursul organizat de CNA pentru atribuirea unor frecvenţe libere.

3 FM a concurat în competiţia CNA pentru o singură frecvenţă, respectiv pentru 106,2 MHz din Bucureşti, pe care a emis Click FM, căruia Consiliul i-a retras licenţa pe 18 iulie 2013, din cauză că nu respecta legislaţia audiovizualului, făcând ulterior obiectul unor dispute în instanţă.

Potrivit planurilor prezentate de Mihai Gâdea şi Adrian Ursu, pe 17 noiembrie, în concursul CNA, 3 FM va difuza programe producţie proprie (53%) şi va retransmite programe de la televiziunea Antena 3 (precum "Sinteza zilei", cu Mihai Gâdea). Investiţia iniţială în echipamentele necesare pentru lansarea acestui post de radio este estimată la aproximativ 19.300 de euro, având în vedere că există spaţii pentru emisie şi producţie în dotarea grupului Intact, din care va face parte şi 3 FM, potrivit informaţiilor prezentate în timpul concursului CNA.

Pe de altă parte, printre câştigătorii unor frecvenţe de radio la concursul CNA s-au numărat şi postul de radio muzical Radio Tanănana (care va emite şi la Hunedoara, pe 92,1 MHz, şi la Târgovişte, pe 90,5 MHz), postul pentru copii Itsy Bitsy (care va emite şi la Constanţa, pe 97,8 MHz), RFI România, filiala Radio France Internationale (care va emite şi la Sibiu, pe 89,0 MHz, şi la Timişoara, pe 96,9 MHz), Rock FM (care va emite şi la Sighişoara, pe 105,4 MHz, şi la Vaslui, pe 91,2 MHz) şi Naţional FM (care va emite şi la Slobozia, pe 88,9 MHz).

Prezentăm lista câştigătorilor concursului de frecvenţe radio organizat de CNA:

Arad - SC Radio CNM SRL - Alt FM - post generalist (o frecvenţă de unde medii - 1,602 MHz)

Bacău - SC Red Core Network SRL - Radio Popular - post generalist (o frecvenţă de unde medii - 1,485 MHz)

Baia Mare - SC Social Media Promotions SRL - Social FM - post generalist (96,9 MHz)

Bistriţa - SC Red Core Network SRL - Radio Popular - post generalist (pe unde medii - 1,602 MHz)

Bistriţa - SC Radio Guerrilla SRL - Radio Guerrilla (95,1 MHz)

Brăila - SC Radio Guerrilla SRL - Radio Guerrilla (105,5 MHz)

Bucureşti - SC Radio Guerrilla SRL - Radio Guerrilla (94,8 MHz)

Bucureşti - SC Antena 3 SA - 3FM - post de ştiri (106,2 MHz)

Bârlad - SC Radio On Air SRL - Radio Boom - post generalist (104,9 MHz)

Cernavodă - SC Terra Inter-Media SRL - Radio Terra (95,6 MHz)

Cluj - SC Tonight SRL - Radio Someş - post tematic - tradiţii şi folclor (93,8 MHz)

Constanţa - SC On Air Studio SRL - Itsy Bitsy - post tematic pentru copii (97,8 MHz)

Covasna - SC Voice Media Center SRL - City Radio (96,8 MHz)

Craiova - SC Red Core Network SRL - Radio Popular (unde medii 1,584 MHz)

Craiova - SC Radio Guerrilla SRL - Radio Guerrilla (92,7 MHz)

Darabani - SC Radio Guerrilla SRL - Radio Guerrilla (97,6 MHz)

Deva - SC Red Core Network SRL - Radio Popular (unde medii 1,602 MHz)

Focşani - SC Radio On Air SRL - Radio Boom - post generalist (95,3 MHz)

Haţeg - SC Extour Media SRL - Mondo FM - post generalist (93,9 MHz)

Hunedoara - SC Videomarket SRL - Radio Tanănana (92,1 MHz)

Iaşi - SC Stil Media SRL - Viva FM - post generalist (105,0 MHz)

Medgidia - SC Terra Inter-Media SRL - Radio Terra - post generalist (97,5 MHz)

Olteniţa - SC Fresh FM SRL - Fresh FM - post generalist (99,4 MHz)

Petroşani - SC Extour Media SRL - Mondo FM (90,1 MHz)

Roman - SC Dorithea Media SRL - Roman FM - post generalist (106,6 MHz)

Sântu Gheorghe - SC Red Core Network SRL - Radio Popular (unde medii 1,584 MHz)

Sibiu - Radio France Internationale România SRL - RFI România (89,0 MHz)

Sighetu-Marmaţiei - SC Sighet Media Turst SRL - Autentic FM - post folcloric (92,9 MHz)

Sighetu-Marmaţiei - SC Voice Media Center SRL - City Radio - post generalist (97,4 MHz)

Sighişoara - SC Canet Radio SRL - Rock FM (105,4 MHz)

Slobozia - SC ABC Plus Media SA - Naţional FM (88,9 MHz)

Timişoara - Radio France Internationale România SRL - RFI România (96,9 MHz)

Timişoara - SC Radio Guerrilla SRL - Radio Guerrilla (100,0 MHz)

Topliţa - SC Gliga Comimpex SRL - Gliga FM - post generalist (105,4 MHz)

Târgovişte - SC Videomarket SRL SRL - Radio Tanănana (90,5 MHz)

Târgovişte - SC Fresh FM SRL - Fresh FM - post generalist (92,8 MHz)

Târgu-Mureş - SC Red Core Network SRL - Radio Popular (unde medii 1,584 MHz)

Târgu-Secuiesc - Asociaţia Radio Siculus - Siculus Radio Egyesulet Târgu-Secuiesc (95,0 MHz)

Târnăveni - SC TV Adler-Trading SRL - Radio As - post generalist (107,1 MHz)

Urziceni - SC Fresh FM SRL - Fresh FM - post generalist (91,8 MHz)

Vaslui - SC Canet Radio SRL - Rock FM (91,2 MHz)

Vaslui - SC Radio Guerrilla SRL - Radio Guerrilla (95,2 MHz)

Vişeu de Sus - SC Red Core Network SRL - Radio Popular (unde medii 1,485 MHz)

Zalău - SC Red Core Network SRL - Radio Popular (unde medii 1,584 MHz)

Pe de altă parte, în urma sesiunii de vot de marţi au rămas neatribuite patru frecvenţe: la Baia Mare (104,2 MHz), disputată în urma a trei runde de vot între SC Radio Guerrilla SRL (pentru Radio Guerrilla) şi SC Voice Media Center SRL (City Radio - post generalist); Câmpulung (94,1 MHz), disputată între SC Europe Developpement International-R SA (pentru Europa FM) şi SC Intex Prim SRL (pentru Muscel FM - post generalist); Piatra-Neamţ (102,3 MHz), disputată între SC Impact FM SRL (pentru Impact FM - post generalist) şi SC Radio Guerrilla SRL (pentru Radio Guerrilla); Reşiţa (89,9 MHz), disputată între SC Banat Telecom Satelit SRL (pentru Popular FM - post generalist) şi SC Radio Guerrilla SRL (pentru Radio Guerrilla).

În aceste ultime cazuri, societăţile rămase în cursă au întrunit cel mai mare număr de voturi din partea membrilor CNA, însă nu suficient (minimum şase, n.r.) pentru a-şi adjudeca respectivele frecvenţe. Astfel, în aceste cazuri, CNA va relua votul în şedinţa viitoare, care ar urma să aibă loc cel mai probabil pe 3 decembrie.

Faţă de alte concursuri de frecvenţe radio organizate de CNA, membrii Consiliului au urmărit la această ediţie să ţină cont de specificul local şi de calitatea proiectelor. De asemenea, membrii CNA nu au acordat nicio frecvenţă unor posturi de radio cu profil religios, considerând că sunt suficiente în acest moment pe piaţa din România.

"Aceste licenţe sunt date pe nouă ani şi aici este vorba de o politică a CNA care merge mult mai mult în timp. După opinia mea, numărul posturilor religioase este foarte mare. România este un stat laic şi nu pare un stat laic dacă privim numărul posturilor religioase licenţiate de CNA. Este o senzaţie de disconfort să te duci înspre Sibiu şi, oriunde butonezi la radioul maşinii, se aud nişte clopote", a spus membrul CNA Radu Călin Cristea.

El a militat şi pentru acordarea unui număr mai mic de licenţe radio unor posturi cu profil folcloric. "Am nişte ezitări legate de radiourile care transmit folclor, pentru că deja mi se pare că sunt prea multe cu hore, sârbe şi tot felul de cântăreţi. Într-un fel, ruralizăm audiovizualul (...), poate că le putem oferi şi celor de la ţară şi altceva decât muzică de acest gen", a spus Cristea.

Acesta a spus că trebuie susţinute şi posturile de radio cu profil informativ, în contextul în care pentru frecvenţele din Bucureşti "s-au bătut" şi Adevărul Holding, România TV şi B1 TV, care au vrut la rândul lor să îşi lanseze propriile posturi de radio, fără a obţine însă vreo licenţă de radio.

De asemenea, Cristea a fost cel care a susţinut în mod deschis că RFI trebuie să primească noi frecvenţe radio, pentru a se dezvolta în România. "Radio France este singurul post străin cu program în limba română care emite în România", a spus Cristea, făcând referire la faptul că BBC, Europa Liberă şi Deutsche Welle au părăsit România. În condiţiile date, "o asemenea oază mediatică ar fi o dovadă de sănătate" pentru peisajul audiovizualului din România, a mai spus Radu Călin Cristea.

CNA a ţinut cont, totodată, de existenţa unui echilibru pe piaţa de radio între posturile locale, regionale şi naţionale. "Noi, conform legii, trebuie să ţinem un echilibru între posturile locale, regionale şi naţionale. Dacă ne uităm, nu prea vedem echilibru. Este admirabil, sublim, dar lipseşte cu desăvârşire localismul din audiovizual", a spus membrul CNA Lorand Turos, invocându-l pe Ion Luca Caragiale.

Pe de altă parte, membrul CNA Gabriel Tufeanu a remarcat faptul că a fost o competiţie foarte mare pentru frecvenţele scoase la concurs. "Pentru că a fost o cerere foarte mare pentru acestea, nu voi fi de acord cu preluarea acestora prin cesiune (de alte societăţi decât cele câştigătoare la concurs, n.r.) sau modificarea lor (în viitor, n.r.). În situaţia în care cei care vor obţine astăzi licenţele nu vor face ce au promis, eu nu voi de acord cu nicio modificare a licenţelor. Dacă nu pot face ceea ce au promis, trebuie să renunţe la licenţă şi să facem un nou concurs", a spus Gabriel Tufeanu.

Însă vicepreşedintele CNA, Răsvan Popescu, şi membrul Valentin Jucan au spus că Legea audiovizualului permite atât cesiunea licenţelor de radio, cât şi modificarea lor. "Până la urmă, putem să fim foarte atenţi şi să vedem pe parcurs modul în care intră în funcţiune aceste radiouri (...) Dacă se împlineşte un an de zile (de la câştigarea licenţelor, n.r.) şi ei nu intră în funcţiune, este cam clar că nu s-au pregătit să pună în funcţiune un radio", a spus Jucan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici