Conducerea Radioului Public îşi încheie mandatul: Parlamentul a declanşat procedura înlocuirii sale

Membrii Consiliului de Administraţie (CA) al Radioului Public, între care se află şi preşedintele-director general, Ovidiu Miculescu, îşi vor încheia mandatele la conducerea instituţiei în luna iunie, fapt pentru care Comisia de Cultură a Senatului a declanşat procedura înlocuirii lor.

196 afișări
Imaginea articolului Conducerea Radioului Public îşi încheie mandatul: Parlamentul a declanşat procedura înlocuirii sale

Conducerea Radioului Public îşi încheie mandatul: Parlamentul a declanşat procedura înlocuirii sale

Contactat, vineri, de agenţia MEDIAFAX, senatorul PSD Georgică Severin, preşedintele Comisiei pentru cultură şi media din Senat, a declarat că a înaintat deja o scrisoare către Biroul Permanent prin care a solicitat declanşarea procedurilor pentru numirea unei noi conduceri a Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR).

"Este o procedură tipică atunci când expiră un mandat. Eu, ieri, am semnat o scrisoare, pe care am înaintat-o Biroului Permanent, prin care am înştiinţat că peste o lună expiră mandatul şi solicit Biroului Permanent, conform legii, să declanşeze procedurile, respectiv să invite instituţiile care nominalizează să se pregătească. Este o chestie foarte simplă, se va face în luna iunie, când le expiră mandatul (membrilor CA, n.r.). Oricum nu îi putem înlocui înainte să expire mandatul", a declarat Georgică Severin.

De asemenea, Georgică Severin a spus că este o situaţie inedită ca un CA al Radioului Public să îşi încheie mandatul de patru ani, în condiţiile în care Consiliile de Administraţie ale Televiziunii Publice au fost schimbate de mai multe ori în ultimii ani, înainte de finalizarea mandatelor, odată cu respingerea rapoartelor de activitate.

Consiliul de Administraţie al Radioului Public este format din: Ovidiu Miculescu (preşedinte-director general al SRR), Demeter Andras, Doina Tănase, Mihai Voicu, Mirela Ioana Fugaru, Ileana Savu, Ducu Bertzi, Ana Florea, Adelina Rădulescu, Maria Ţoghină, Adrian Moise şi Bogdan Hossu.

Din CA a făcut parte şi Stejărel Olaru, care însă şi-a dat demisia din această funcţie. El a declarat pentru MEDIAFAX că demisia sa a devenit efectivă începând cu data de 1 aprilie, precizând că a luat această decizie "din motive profesionale".

Aceştia au fost numiţi membri ai CA al SRR de Parlament pe 29 iunie 2010, fapt pentru care mandatele lor se vor încheia la sfârşitului lunii iunie 2014.

Ovidiu Miculescu a fost validat de Parlament ca preşedinte-director general al SRR pe 3 iulie 2012, fiind susţinut pentru această funcţie de USL, după ce Demeter Andras a anunţat că renunţă la funcţia de preşedinte-director general al Radioului Public, mandat pentru care fusese numit în iunie 2010, fiind susţinut de UDMR. Deşi a renunţat la funcţia de preşedinte-director general, Demeter Andras şi-a păstrat calitatea de membru în CA al SRR.

Pe de altă parte, unii membri ai CA, între care Ovidiu Miculescu şi Ileana Savu, au fost declaraţi incompatibili de Agenţia Naţională de Integritate, însă au contestat în instanţă deciziile.

Potrivit Legii 41, privind organizarea şi funcţionarea SRR, Consiliul de Administraţie al Radioului Public este compus din 13 persoane, dintre care una îndeplineşte funcţia de preşedinte. Preşedintele Consiliului de Administraţie este şi directorul general al instituţiei.

Membrii CA sunt numiţi de Parlament, prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, în şedinţa comună a celor două Camere, pentru un mandat de 4 ani.

Pentru numirea în CA se înaintează propuneri Birourilor Permanente ale celor două Camere, după cum urmează: grupurile parlamentare reunite din cele două Camere ale Parlamentului înaintează propuneri pentru 8 locuri, potrivit configuraţiei politice şi ponderii lor în Parlament; Preşedintele României, pentru un loc; Guvernul, pentru un loc; personalul SRR desemnează, prin vot secret, candidaţii pentru două locuri, în cadrul unui scrutin organizat la nivelul instituţiei; grupurile parlamentare ale minorităţilor naţionale, pentru un loc.

Societatea Română de Radiodifuziune deţine în prezent posturile Radio România Actualităţi, Radio România Internaţional, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Antena Satelor, Radio3Net, Radio Bucureşti, peste 10 staţii regionale şi locale şi Radio Chişinău. Acestora li se adaugă postul online pentru copii Radio Junior şi agenţia de presă Rador.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici