Video CONFERINŢA "The Future of TV Advertising" - Headvertising: Consumatorii îşi amintesc 5 reclame pe zi. Trebuie îmbunătăţită calitatea publicităţii - VIDEO

Consumatorii îşi amintesc cel mult 5 reclame într-o zi, potrivit unui studiu al Discovery, citat de Şerban Alexandrescu, Managing Partner, Headvertising, care a precizat că această cifră dovedeşte că publicitatea TV "nu îşi face treaba" şi că este necesară creşterea calităţii spoturilor publicitare.

182 afișări

Şerban Alexandrescu, Managing Partner al Headvertising, a vorbit despre importanţa creşterii calităţii publicităţii, joi, la conferinţa "The Future of TV Advertising", organizată de agenţia de presă Mediafax, Gandul.info şi Discovery Networks joi, la hotelul Radisson din Bucureşti.

El a făcut referire la faptul că, potrivit unui studiu pan-regional Discovery Networks despre impactul şi viitorul publicităţii TV, furnizorii de conţinut TV trebuie să găsească un echilibru între ce îşi doresc consumatorii şi ce este util pentru branduri. Acest aspect este cu atât mai important cu cât raportul arată că 70% dintre consumatori îşi amintesc cel mult cinci reclame într-o zi. Cel mai scăzut procent la nivelul regiunii s-a înregistrat în Cehia şi Polonia, unde 40% dintre respondenţi îşi pot aminti o singură reclamă la finalul unei zile.

"Problema principală pe care o văd eu este că, într-un fel sau altul, oricât de rău ar fi TV-ul, el cumva îşi face treaba. Şi oricât de bună ar fi publicitatea, cred că ea mai degrabă nu-şi face treaba în momentul de faţă sau cel puţin nu la standardele pe care le aştept eu. Cifra care m-a îngrozit pe mine e cea de 5 reclame pe care le ţin minte într-o singură zi (consumatorii, n.r.), deşi aparent sunt 17.000 de posibile mesaje (comerciale, în medie, pe zi, n.r.). Nu că ar fi posibil să ţii minte 17.000, dar cred că totuşi cifra de 5 este extraordinar de scăzută", a spus Şerban Alexandrescu.

El a mai spus că, în general, dacă întrebi un om de ce cumpără un produs sau un serviciu, acesta va spune că i-a fost recomandat de prieteni, de rude ş.a.m.d.

"De obicei, prin TV injectezi cumva într-un fel sau altul o campanie, un brand, în popor. Or pentru asta vedem că rolul lui e fantastic de mic (...) Eu cred că el (TV-ul, n.r.) subperformează îngrozitor din punctul meu de vedere. Cred că ar putea să fie mult mai bine. Cred că momentan industria publicităţii are aşa un fel de comportament de naş: «eu am venit la nuntă, eu dau banul, acuma tre' să mai fiu şi mişto şi inteligent şi deştept şi să spun bancuri?» (...). Şi din cauza asta cred că nu ne luăm în serios rolul de calitate (...) E o industrie pornită extensiv, deci nu intensiv. Ea şi-a făcut banii şi şi-i face în continuare vânzând media, intermediind vânzare de media, nu neapărat vânzând creaţie sau creaţie bună sau creaţie foarte foarte bună", a mai spus Şerban Alexandrescu.

De asemenea, Şerban Alexandrescu consideră că ar trebui ca reclamele din calupul publicitar difuzat la TV să fie chiar mai bune decât conţinutul emisiunii TV în timpul căreia care sunt transmise.

"Cred că ar trebui să fie mult mai uşor să faci un program de 30 de secunde (de publicitate, n.r.) decât un program de o oră de emisiune (...) Dar aici se cască o prăpastie îngrozitoare între calitatea conţinutului din ora de program şi calitatea conţinutului de publicitate (...) E nevoie de o schimbare fundamentală, ca să avem reţinute mai mult de 5 reclame pe zi din cele 17.000 difuzate într-o zi (...) Cred că e foarte foarte mult loc de crescut aici", a spus Şerban Alexandrescu.

El a precizat că îi displace inclusiv gruparea reclamelor în "calupul de publicitate". "Mi se pare un comportament de inferioritate al calupului de publicitate. Hai cu toţii, nu contează că sunt 30 de reclame la un loc, nu contează că suntem slabi şi neinteresanţi", a spus Alexandrescu, precizând că ar fi necesară spargerea calupului de publicitate pentru ca el să fie interesant, însă în acest sens ar trebui modificări inclusiv de natură legislativă.

Potrivit lui Şerban Alexandrescu, "consumul de publicitate la bucată s-a mutat cumva pe online".

Alexandrescu a mai spus că, pe vremuri, era asumat faptul că în timpul calupului de publicitate telespectatorul se putea duce "până la toaletă" sau "să îşi scoată ceva din frigider". "Acum e şi mai nasol de atât", a spus Alexandrescu, precizând că telespectatorii au acum la îndemână telefonul mobil şi pot să îl acceseze imediat când văd că reclamele de la televizor sunt neinteresante. "Ar trebui să fim mult mult mai inteligenţi şi mai captivanţi (în realizarea reclamelor TV, n.r.), având în vedere că suntem la un click distanţă de uitare. Toată lumea, când are un minuţel liber, intră să vadă ce se mai întâmplă pe Facebook-ul lui (...)", a mai spus Şerban Alexandrescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici