LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 792. Zelenski avertizează că Rusia plănuieşte să perturbe summitul de pace de la Elveţia / SUA confirmă că au trimis rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina / Papa Francisc face apel la o pace ,,negociată" în Ucraina

  • Preşedintele Volodimir Zelenski a avertizat, pe 24 aprilie, că Rusia se pregăteşte să tulbure summitul global pentru pace, care va avea loc în Elveţia în iunie, scrie The Kyiv Independent.
  • Şeful Apărării din Marea Britanie spune că Ucraina va spori loviturile cu rază lungă de acţiune în Rusia, potrivit unui interviu acordat Financial Times.
  • Comisia Europeană va propune sancţiuni navelor care transportă echipament militar nord-coreean în Rusia.
  • Papa Francisc face apel la o pace ,,negociată" în Ucraina.
3214 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 792. Zelenski avertizează că Rusia plănuieşte să perturbe summitul de pace de la Elveţia / SUA confirmă că au trimis rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina / Papa Francisc face apel la o pace ,,negociată" în Ucraina

Războiul din Ucraina, ziua 792. Zelenski avertizează că Rusia plănuieşte să perturbe summitul de pace de la Elveţia

UPDATE 70% din infrastructura energetică avariată de atacurile ruseşti de la Kiev a fost refăcută, spun autorităţile

Peste 1.000 de unităţi de echipamente electrice avariate din cauza atacurilor ruseşti au fost restaurate la Kiev, reprezentând 70% din pagubele provocate de drone şi rachete, a anunţat pe 25 aprilie Administraţia militară a oraşului Kiev.

UPDATE Rusia ameninţă că va reduce relaţiile diplomatice cu SUA ca răspuns la Legea REPO

Rusia ar putea reduce nivelul relaţiilor diplomatice cu SUA dacă activele ruseşti confiscate şi îngheţate vor fi transferate Ucrainei, a declarat ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov pentru presa rusă controlată de stat la 25 aprilie.

UPDATE Danemarca anunţă un sprijin militar suplimentar de 633 de milioane de dolari pentru Ucraina

Parlamentul danez a fost de acord să adauge 4,4 miliarde de coroane daneze (633 milioane de dolari) în sprijin militar la Fondul pentru Ucraina al ţării în 2024, a anunţat Ministerul danez de Externe la 25 aprilie.

UPDATE Zelenski: Ucraina speră să continue cooperarea cu SUA indiferent de rezultatele alegerilor

Ucraina speră să continue colaborarea cu Washingtonul indiferent de rezultatul alegerilor prezidenţiale americane din noiembrie anul viitor, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-un interviu acordat la 25 aprilie pentru Fox News.

UPDATE Ucrainenii cu paşapoarte expirate vor putea rămâne în Germania, potrivit Senatului de la Berlin

Refugiaţii ucraineni pot obţine un permis de şedere temporară sau pot prelungi un permis valabil în Germania chiar dacă paşapoartele lor sunt reziliate, a relatat Deutsche Welle pe 25 aprilie, citând un reprezentant al Senatului de la Berlin.

UPDATE Deficitul de personal pe piaţa ucraineană a forţei de muncă a crescut semnificativ faţă de anul trecut

Şaptezeci şi patru la sută dintre companiile intervievate din Ucraina se confruntă cu un deficit de personal, potrivit unui nou studiu publicat de European Business Association (EBA) la 24 aprilie.

UPDATE Oficialii chinezi s-au întâlnit separat cu omologii americani şi ruşi la Simpozionul naval din Pacificul de Vest

Oficiali militari chinezi de rang înalt s-au întâlnit separat cu omologii navale din SUA şi Rusia la Simpozionul naval din Pacificul de Vest din Qingdao, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Wu Qian, în timpul unei conferinţe de presă la 25 aprilie.

UPDATE Parlamentul European condamnă alegerea lui Putin ca fiind ilegitimă

Parlamentul European a adoptat cu o majoritate covârşitoare o rezoluţie prin care condamnă alegerile prezidenţiale din martie ale preşedintelui rus Vladimir Putin ca fiind ilegitime, a relatat Ukrinform la 25 aprilie.

UPDATE Zeci de mii de ucraineni, aflaţi în afara ţării, nu vor putea obţine paşapoarte noi

UPDATE Ucraina foloseşte pentru prima oară rachete americane cu rază de acţiune mai mare contra Rusiei

UPDATE Atacul rusesc asupra unui oraş din regiunea Harkov a rănit cel puţin 10 persoane

Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Syniehubov, a declarat că Rusia a lovit zona din apropierea gării din Balakliia.

UPDATE Rusia foloseşte bomba teleghidată KAB pentru a lovi infrastructura din Sumy

În ultimele 24 de ore, forţele ruse au lovit patru comunităţi din regiunea Sumy în şase atacuri separate pe parcursul zilei, a raportat administraţia regională la 24 aprilie.

UPDATE Bombardamentul rusesc asupra oraşului Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk a rănit 2 persoane

Un atac de artilerie rusă împotriva oraşului Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, la 25 aprilie, a rănit o femeie de 74 de ani şi un bărbat de 46 de ani, a declarat guvernatorul Serhii Lysak.

UPDATE Media: Numărul dronelor ruseşti de pe front s-a dublat în 3 luni

Surse din cadrul Statului Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei au declarat pentru presă că eforturile ucrainene de a contracara dronele prin mijloace electronice devin tot mai puţin eficiente, pe măsură ce forţele Moscovei se adaptează la schimbările tehnologice.

UPDATE Atacurile ruseşti asupra regiunii Doneţk au ucis 3 persoane şi au rănit una

Udachne, un sat din partea de vest a districtului Pokrovsk, a fost cel mai probabil lovit de o rachetă rusească. Două persoane au fost ucise şi una rănită, a anunţat guvernatorul.

UPDATE Ministru: Lituania ar putea ajuta Ucraina în returnarea bărbaţilor de vârstă militară

Ministrul lituanian al Apărării, Laurynas Kasciunas, a declarat că îi urmăreşte îndeaproape pe omologii săi polonezi, care au anunţat o poziţie similară la 24 aprilie, fără a preciza însă ce măsuri vor fi luate cu exactitate.

UPDATE Guvernatorul rus susţine că ruşii au fost păcăliţi să doneze pentru armata ucraineană

Locuitorii din regiunea rusă Kemerovo au fost "păcăliţi" de "escroci cibernetici" să trimită milioane de ruble în conturi conectate la forţele armate ucrainene, a afirmat la 24 aprilie guvernatorul regional, Serghei Tsivilyov.

UPDATE Presa rusă: Viceministrul rus al apărării, reţinut pentru mită, a fost deposedat de funcţie şi de bunuri

Agenţiile de aplicare a legii au declarat pentru TASS că "tot ceea ce este înregistrat pe numele (lui Ivanov) şi al soţiei sale, precum şi al fostelor sale soţii şi al celor cinci copii, inclusiv al celor adoptaţi, (şi) toate aceste proprietăţi au fost deja confiscate" în scopul unor măsuri provizorii în cazul în care Ivanov va fi condamnat.

UPDATE Ministrul german al apărării: Rusia produce deja echipamente militare excedentare

Rusia produce deja mai multe arme şi echipamente militare decât are nevoie pentru războiul împotriva Ucrainei şi îşi umple depozitele de armament, a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, după cum a relatat postul de televiziune german n-tv la 25 aprilie.

UPDATE Reuters: Imagini din satelit arată o navă folosită probabil pentru a transfera arme nord-coreene în Rusia, andocată într-un port chinezesc

rupul de reflecţie Royal United Services Institute (RUSI) din Marea Britanie a declarat că nava de marfă Angara, în prezent andocată la un şantier naval din provincia Zhejiang din estul Chinei, a fost implicată în transportul de încărcături militare nord-coreene către Rusia.

UPDATE Rusia: Trimiterea rachetelor cu rază lungă de acţiune în Ucraina de către SUA, ,,imposibil de justificat"

Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, spune că transferul de rachete balistice cu rază lungă de acţiune către Ucraina este ,,imposibil de justificat".

Trei oficiali americani au declarat pentru NBC News că Ucraina a folosit deja de două ori împotriva Rusiei sistemul de rachete tactice al armatei americane, cu rază lungă de acţiune, notează Sky News. 

În replică, Antonov a declarat că ,,oficialii locali au confirmat ,,retroactiv" faptul că arme extrem de periculoase au fost trimise la Kiev" şi a calificat acest lucru drept un ,,act subtil".

UPDATE Papa Francisc face apel la o pace ,,negociată" în Ucraina

Papa Francisc a făcut apel la încetarea războiului din Ucraina, afirmând că o ,,pace negociată este mai bună decât un război fără sfârşit", potrivit Sky News.

Papa a declarat pentru CBS: ,,Vă rog. Ţări în război, toate, opriţi războiul. Căutaţi să negociaţi. Căutaţi pacea".

UPDATE Atac în regiunea Cherkasy din Ucraina în cursul dimineţii. 6 persoane au fost rănite

Trupele ruseşti au atacat regiunea Cherkasy, avariind o instalaţie de infrastructură critică. În urma atacului, şase persoane au fost rănite, anunţă şeful administraţiei militare din regiunea Cherkasy, Ihor Taburets, pe canalul Telegram.

Potrivit Ukrinform, atacul a avut loc în cursul acestei dimineţi şi au fost raportate explozii. 

UPDATE ISW: Eficacitatea noului ATACMS ar putea fi diminuată de întârzierile ajutorului american

Este posibil ca întârzierea de luni de zile a ajutorului militar american pentru Ucraina să fi dat timp forţelor ruseşti să atenueze eficacitatea atacurilor cu rachete cu rază lungă de acţiune ale Sistemelor de rachete tactice ale armatei (ATACMS), a declarat pe 24 aprilie Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), în raportul său zilnic.

Evaluarea a fost făcută la scurt timp după ce s-a raportat că SUA au început să furnizeze în secret aceste rachete Ucrainei în această primăvară, notează The Kyiv Independent.

UPDATE FT: Şeful Apărării din Marea Britanie spune că Ucraina va spori loviturile cu rază lungă de acţiune în Rusia

Trupele ucrainene vor putea spori eficienţa atacurilor cu rază lungă de acţiune în interiorul Rusiei, deoarece un aflux de ajutor militar occidental are ca scop să ajute Kievul să modeleze războiul "în moduri mult mai puternice", a declarat şeful armatei britanice, Tony Radakin, într-un interviu pentru Financial Times.

Radakin a recunoscut atmosfera sumbră din jurul apărării Ucrainei, recunoscând că ţara se confruntă cu o luptă dificilă pentru a respinge avansarea forţelor ruseşti, potrivit The Kyiv Independent

UPDATE Rusia a pierdut 462.980 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 462.980 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei la 25 aprilie.

Acest număr include 1.040 de pierderi suferite de forţele ruseşti în ultima zi.

UPDATE Comisia Europeană va propune sancţiuni navelor care transportă echipament militar nord-coreean în Rusia

Comisia Europeană va propune sancţiuni împotriva navelor care livrează echipamente militare nord-coreene în Rusia, precum şi împotriva petrolierelor care încalcă plafonul de preţ impus de ţările G7 pentru petrolul rusesc, notează PravdaUA, citând agenţia Reuters. 

Comisia îşi finalizează propunerea pentru un al 14-lea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei pentru invazia sa în Ucraina.

Puterile occidentale au acuzat Coreea de Nord că furnizează arme, inclusiv rachete balistice şi muniţii, pentru a alimenta maşina de război a Rusiei, relevă sursa citată. 

UPDATE SUA confirmă că au trimis rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina

Consilierul pe probleme de securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a confirmat informaţiile apărute în spaţiul public potrivit cărora SUA au trimis rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina.
 
El a confirmat, de asemenea, că Washingtonul va trimite mai multe rachete.

Trupele ucrainene se află sub o presiune severă pe câmpul de luptă, iar Rusia ar putea face noi câştiguri tactice, a avertizat el, potrivit Sky News

UPDATE Ce conţine pachetul militar de un miliard de dolari al SUA pentru Ucraina

Pachetul de asistenţă de securitate pentru Ucraina anunţat miercuri de administraţia americană include, printre altele, rachete pentru sistemele RIM-7 şi Stinger, muniţie pentru HIMARS, obuze la standarde NATO, vehicule de luptă pentru infanterie Bradley şi alte arme şi echipamente, se arată într-o declaraţie oficială din partea Pentagonului, citată de Ukrinform

Potrivit documentului, acest pachet va ,,sprijini capacitatea Ucrainei de a-şi apăra liniile de front, de a-şi proteja oraşele şi de a contracara atacurile continue ale Rusiei".

UPDATE Ucraina şi Portugalia încep discuţiile privind acordul de securitate

Ucraina şi Portugalia au început, miercuri, negocierile privind un proiect de acord bilateral de securitate, potrivit unui anunţ al Biroului prezidenţial.

Peste 30 de ţări s-au alăturat până în prezent Declaraţiei comune de sprijin pentru Ucraina a Grupului celor şapte (G7). Marea Britanie, Germania, Franţa, Danemarca, Italia, Canada, Olanda, Finlanda şi Letonia au semnat deja acorduri bilaterale cu Kievul, scrie The Kyiv Independent.

Oficialii portughezi şi ucraineni au discutat, de asemenea, despre un viitor summit pentru pace în Elveţia, despre formula de pace în 10 puncte a Ucrainei şi despre modul de implicare a ţărilor din Sudul Global în îndeplinirea acesteia, potrivit comunicatului.

UPDATE Coaliţia pentru drone strânge jumătate de miliard de euro pentru achiziţia dronelor pentru Ucraina

Ministrul leton al Apărării, Andris Spruds, a anunţat, prin intermediul unei postări pe platforma X, că o coaliţie pentru drone, condusă în comun de Marea Britanie şi Letonia, a strâns peste 500 de milioane de euro pentru a cumpăra drone pentru Ucraina.

Coaliţia privind dronele a fost înfiinţată în ianuarie pentru a consolida arsenalul de vehicule aeriene fără pilot al Ucrainei. Şapte ţări, în afară de statele fondatoare, s-au alăturat alianţei, printre care Germania, Canada, Olanda, Lituania, Suedia, Estonia şi Danemarca, notează The Kyiv Independent.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Potrivit lui Zelenski, Kievul va aduce la cunosţinţa statelor aliate care sunt planurile Rusiei, pentru ca evenimentul să se desfăşoare fără episoade de perturbare.

Liderul de la Kiev a subliniat faptul că Rusia are un plan specific pentru a perturba summitul de pace de la Elveţia şi că este important ca acest lucru să fie contracarat.

,,Avem informaţii precise de la serviciile de informaţii, date specifice potrivit cărora Rusia nu numai că vrea să perturbe summitul de pace, dar are şi un plan specific cum să facă acest lucru, cum să reducă numărul ţărilor participante, cum să acţioneze pentru a se asigura că nu există pace pentru şi mai mult timp", a declarat Zelenski în timpul unei întâlniri cu şefii misiunilor străine şi ai organizaţiilor internaţionale, potrivit The Kyiv Independent.

,,Şi împreună trebuie să contracarăm acest lucru, trebuie să lucrăm în unitate pentru o pace dreaptă", a spus el.

În cadrul summitului de la Elveţia, este de aşteptat ca participanţii să discute formula de pace în 10 puncte a Kievului şi să creeze un document comun cu privire la paşii care trebuie făcuţi pentru restabilirea suveranităţii Ucrainei.

Evenimentul este programat să aibă loc la jumătatea luniii iunie, unde reprezentanţii din 80-100 de ţări sunt aşteptaţi să ia parte la discuţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici