Conturile Gmail ale unor jurnalişti străini care lucrează în China au fost piratate

Conturile de Gmail, serviciul de e-mail oferit de compania Google, ale unor jurnalişti străini care lucrează în China au fost piratate, a anunţat luni o asociaţie profesională a jurnaliştilor cu sediul la Beijing, Foreign Correspondents' Club of China (FCCC).

66 afișări
Imaginea articolului Conturile Gmail ale unor jurnalişti străini care lucrează în China au fost piratate

Conturile Gmail ale unor jurnalişti străini care lucrează în China au fost piratate

"Corespondenţii străini de la numeroase birouri din Beijing au descoperit recent că le-au fost piratate conturile de Gmail. Mesajele electronice ale acestora au fost trimise la o adresă electronică necunoscută", a anunţat FCCC pe site-ul său.

FCCC "le aminteşte tuturor membrilor (săi) că jurnaliştii din China au fost atacaţi de hackeri în ultimii doi ani".

Asociaţia jurnaliştilor le cere membrilor săi să fie atenţi când navighează pe Internet, să nu deschidă fişerele ataşate suspecte şi să folosească frecvent un antivirus. FCCC recomandă de asemenea modificarea frecventă a parolei şi folosirea versiunii securizate a serviciului Gmail.

Alertată de FCCC, organizaţia Reporters sans frontieres (RSF) şi-a exprimat "indignarea şi profunda îngrijorare".

"Prin atacarea jurnaliştilor străini ce lucrează la Beijing, hackerii au încercat să obţină probabil date de contact şi informaţii despre militanţii pentru drepturile omului care acceptă să discute cu presa străină", potrivit unui comunicat al RSF.

"Compromiterea mijloacelor de comunicare ale acestor reporteri are ca scop periclitarea surselor acestora şi intimidarea lor", adaugă organizaţia. RSF "condamnă vehement aceste atacuri şi cere Ministerului chinez al Informaţiei şi Tehnologiei să dea explicaţii".

"Viaţa mea privată a fost încălcată. Şi astfel, (numeroase) persoane au fost puse în pericol în urma acestor scurgeri de informaţii, este oribil", a declarat o jurnalistă, citată de RSF.

Acest incident intervine după ce grupul american Google a ameninţat că îşi va întrerupe activitatea în China din cauza cenzurii şi a atacurilor informatice ce vizează în special serviciul său Gmail.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici