Corneliu Porumboiu, Dan Piţa şi Victor Rebengiuc, la Festivalul Filmului Românesc de la Londra

Corneliu Porumboiu, Dan Piţa şi Victor Rebengiuc, dar şi tânăra actriţă Ada Condeescu, se numără printre invitaţii celei de-a şaptea ediţii a Festivalului Filmului Românesc de la Londra (2 - 4 iulie), aceştia urmând să discute cu publicul despre filmele lor, prezentate în cadrul evenimentului.

69 afișări
Imaginea articolului Corneliu Porumboiu, Dan Piţa şi Victor Rebengiuc, la Festivalul Filmului Românesc de la Londra

Corneliu Porumboiu, Dan Piţa şi Victor Rebengiuc, la Festivalul Filmului Românesc de la Londra (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Festivalul Filmului Românesc de la Londra, organizat de Centrul Cultural Român al Fundaţiei Raţiu, va aduce în prim plan o serie de pelicule recente, premiate la festivaluri internaţionale - "Poliţist, adjectiv" de Corneliu Porumboiu, "Medalia de onoare" de Călin Netzer şi "Eu când vreu să fluier, fluier" de Florin Şerban. Proiecţiile vor fi urmate de sesiuni Q&A cu Porumboiu, actorul Victor Rebengiuc, protagonistul din "Medalia de onoare", şi, respectiv, Ada Condeescu, care şi-a făcut debutul în filmul lui Florin Şerban "Eu când vreau să fluier, fluier", premiat anul acesta la Berlinală.

Printre lungmetrajele prezentate la Londra din program figurează şi un clasic - "Faleze de nisip" (1983), în regia lui Dan Piţa -, veteranul regizor urmând să răspundă şi el întrebărilor publicului după proiecţie, alături de Victor Rebengiuc, care joacă în acest film.

Totodată, vor fi proiectate şi o serie de scurtmetraje româneşti, şi anume "Colivia" de Adrian Sitaru, "Nunta lui Oli" de Tudor Jurgiu şi "Muzica în sânge", de Alexandru Mavrodineanu.

Documentarul este şi el reprezentat la Festivalulul Filmului Românesc de la Londra. Astfel, va fi proiectată pelicula "Drumul păsărilor/ Birds Way", semnat de Klara Trencsenyi şi antropologul Vlad Naumescu, care va fi de asemenea prezent la festival.

Printre invitaţii celei de-a 7-a ediţii a Festivalului Filmului Românesc de la Londra se mai numără producătorul Dan Burlac, criticul de film Magda Mihăilescu, scriitorul şi jurnalistul Liviu Antonesei şi istoricul Stejărel Olaru.

Pe lângă proiecţii, ce vor avea loc la cinematograful Curzon din cartierul londonez Mayfair, Centrul Cultural Român mai organizează, în cadrul festivalului, şi o serie de evenimente speciale, printre care un masterclass susţinut de Corneliu Porumboiu, precedat de proiecţia primului său lungmetraj - "A fost sau n-a fost?" - la London Film School, proiecţia documentarului "Ministerul Adevărului", produs de Televiziunea Română, care ilustrează cenzura practicată în România comunistă şi în care va fi prezentată povestea filmului "Faleze de nisip", interzis imediat după lansare, cu invitaţii Dan Piţa, Victor Rebengiuc şi Stejărel Olaru, la sediul Fundaţiei Raţiu, şi proiecţia documentarului "Noul val din filmul românesc/ La nouvelle vague du cinema roumain" (2008), de Marius Doicov şi Vincent Guyottot, cu invitaţii Dan Burlac şi Magda Mihăilescu, la cinematograful Curzon din Soho.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici