Corneliu Porumboiu, preşedinte al juriului de scurtmetraj, la Festivalul de la Sarajevo

Regizorul Corneliu Porumboiu va fi preşedintele juriului ce va acorda premiul pentru scurtmetraj la Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo (12-20 august), informează site-ul oficial al evenimentului.

100 afișări
Imaginea articolului Corneliu Porumboiu, preşedinte al juriului de scurtmetraj, la Festivalul de la Sarajevo

Corneliu Porumboiu, preşedinte al juriului de scurtmetraj, la Festivalul de la Sarajevo (Imagine: Mediafax Foto)

Alături de regizorul român, din juriu mai fac parte: Dylan Leiner, vicepreşedinte Sony Pictures Classics (divizia de producţie şi achiziţii), şi Eva Vezer, director al Hungarian Film Union.

Corneliu Porumboiu a câştigat, anul acesta, premiul FIPRESCI şi Premiul Juriului la secţiunea Un Certain Regard de la Cannes, pentru pelicula "Poliţist, adjectiv". Pentru primul său film, "A fost sau n-a fost?", Porumboiu a primit Camera d'Or la Cannes, în 2006.

"A fost sau n-a fost?" a deschis ediţia cu numărul 12 a Festivalului de la Sarajevo, cunoscut ca unul dintre cele mai importante festivaluri din Europa Centrală şi de Est, la care au participat, de-a lungul timpului, personalităţi precum Kevin Spacey, Hugh Hudson şi Charlie Kaufman.

Premiul de scurtmetraj la Sarajevo implică nominalizarea la distincţia echivalentă Academiei Europene de Film.

România are, de altfel, cineaşti care o reprezintă şi în secţiunile competiţionale ale festivalului.

Filmul "Constantin şi Elena" de Andrei Dăscălescu, distins cu premiul pentru debut la ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), participă în competiţia de documentar. Astfel, la Sarajevo, filmul care spune povestea de iubire a celor doi bunici ai regizorului va avea premiera regională în capitala Bosniei şi Herţegovinei.

Filmul a primit, în 2008, premiul pentru debut la Festivalul de Film Documentar de la Amsterdam. Andrei Dăscălescu, regizorul şi producătorul documentarului, a lucrat cu Francis Ford Coppola şi Walter Murch la filmul "Tinereţe fără tinereţe/ Youth Without Youth", cea mai recentă producţie a celebrului regizor american.

Cunoscut monteur şi inginer de sunet, Andrei Dăscălescu a fost de-a lungul timpului premiat pentru propriile sale scurtmetraje şi fotografii.

Alături de filmul lui Dăscălescu, la Sarajevo vor mai fi proiectate titluri precum "Anyone/Iko" (Bosnia & Herţegovina, 2009), "Fata Morgana" (Ungaria, 2008) şi "Cooking History" (Slovacia/ Republica Cehă, 2009).

Proiectele "Toată lumea din familia noastră", de Radu Jude, şi "Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean, participă la piaţa de coproducţii CineLink, care va avea loc în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo. Cele două proiecte participă la piaţa de coproducţii alături de alte cinci filme din Turcia, Bulgaria, Israel, Croaţia şi Bosnia-Herţegovina.

La piaţa de coproducţii CineLink va mai participa şi proiectul de lungmetraj al lui Marian Crişan, "Morgen".

România este reprezentată de Iulia Rugină în cadrul proiectului "Sarajevo, City of Film", care reuneşte mai mulţi artişti din centrul şi estul Europei, care lucrează la o peliculă turnată în capitala Bosniei. Rugină a regizat filmul "Museum of Broken Relationships", al cărui scenariu îl semnează. Filmul, turnat între 4 şi 6 mai la Sarajevo, va fi prezentat la festival, în august.

Zece tineri artişti români participă la Sarajevo Talent Campus, care oferă workshop-uri pe teme legate de industria filmului. Astfel, participă la program, din partea României, regizorii Cătălin Muşat, Eva Pervolovici, Mara Trifu, scenariştii Alexsandra Safriuc, Ana Agopian, Carmen Dîrvariu, Crăiţa Ioana Nanu, Filip-Iosif Columbeanu, actorul Edgar Nistor şi producătorul Andrada Romagno.

Sarajevo Talent Campus reuneşte 80 de participanţi din Europa Centrală şi de Est şi se desfăşoară pe toată perioada festivalului.

Filmul-omnibus "Amintiri din Epoca de Aur", produs şi scris de Cristian Mungiu, va deschide cea de-a 15-a ediţie a Festivalului de la Sarajevo.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici