Crasnea (CRP): Autoreglementarea începe cu efortul fiecărui jurnalist de a fi profesionist autentic

Autoreglementarea profesiei de jurnalist ar trebui să înceapă de la efortul intelectual şi de conduită al fiecărui jurnalist de a fi un profesionist autentic, a declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX, preşedinta Clubului Român de Presă, Indira Crasnea, referindu-se la o cercetare de profil a AMP-CJI

104 afișări
Imaginea articolului Crasnea (CRP): Autoreglementarea începe cu efortul fiecărui jurnalist de a fi profesionist autentic

Crasnea (CRP): Autoreglementarea începe cu efortul fiecărui jurnalist de a fi profesionist autentic (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Cred că înainte de a spune că în breasla jurnalistică nu sunt persoane suficient de credibile ca să soluţioneze cazuri deontologice, jurnaliştii care emit această judecată ar trebui să se întrebe şi să dea prioritate propriilor eforturi de a fi profesionişti aproape de impecabil. De aici începe, de fapt, ceea ce numim autoreglementare, de la efortul intelectual şi de conduită al fiecărui jurnalist, de la determinarea de a fi stimat ca individualitate", a declarat preşedinta Clubului Român de Presă (CRP).

Crasnea a mai spus că autoreglementarea profesiei de jurnalist "scârţâie" din cauza "methnei de a ne da singuri în cap, a căutatului petelor în soare şi a multelor orgolii care încă bântuie breasla, de cele mai multe ori distructiv".

"În ceea ce priveşte Clubul Român de Presă sunt câteva evidenţe: avem primul cod deontologic al profesiei, perfectibil desigur, Consiliul de Onoare a făcut judecăţi după acest Cod ani de zile, judecăţi acceptate de entităţile media, membre ale Clubului. În cursul lunii noiembrie se va oficializa Comisia Media, organism în care colaborăm cu AJR şi care va prelua această activitate. Îi asigur pe colegii jurnalişti care se vor simţi în dificultate şi se vor adresa comisiei că vor avea sprijin şi soluţii juste din partea noastră", a mai spus preşedinta CRP.

Despre cei care văd o lege a presei ca alternativă, Crasnea a spus că, probabil nu sunt "suficient de informaţi asupra consecinţelor".

"Unii, mai mult sau mai puţin de bună-credinţă, mai mult sau mai puţin naivi, ne flutură posibilitatea apariţiei unei legi a presei. A unei legi a presei făcută de alţii, mai puţin cu contribuţia jurnaliştilor. Este ca şi cum ai spune cu ochii închişi că nu mai vrei Parlament bicameral", a comentat Crasnea.

"Niciodată în această profesie liberală, care ar trebui să fie de vocaţie, un «tribunal» deontologic sau o lege nu ar putea înlocui decizia proprie de a fi stimabili prin noi înşine şi prin meseria de jurnalist", a conchis preşedinta CRP.

Jumătate dintre jurnalişti consideră că "nu există persoane suficient de credibile pentru a fi alese într-un organism de autoreglementare a breslei, care să judece încălcările deontologiei", se arată într-o cercetare realizată de Agenţia de Monitorizare a Presei şi Centrul pentru Jurnalism.

De asemenea, 70% dintre subiecţi sunt de acord în foarte mare sau în mare masură cu afirmaţia "o lege a presei ar îmbunătăţi calitatea actului jurnalistic".

În plus, aproape 40% dintre cei intervievaţi spun că o lege a presei este o soluţie viabilă pentru creşterea nivelului de respectare a deontologiei, dar jurnaliştii din presa cu acoperire naţională menţionează mai rar această soluţie decât cei din presa locală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici