CREDIDAM, asociaţie care se ocupă de colectarea şi repartizarea banilor cuveniţi artiştilor: Întotdeauna a existat transparenţă în relaţia cu artiştii

Reprezentanţii CREDIDAM, asociaţie care se ocupă de colectarea şi repartizarea banilor cuveniţi artiştilor din difuzarea creaţiilor acestora, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX că organizaţia funcţionează cu transparenţă, artiştii fiind cei care dau dovadă de lipsă de comunicare.

1134 afișări
Imaginea articolului CREDIDAM,   asociaţie care se ocupă de colectarea şi repartizarea banilor cuveniţi artiştilor: Întotdeauna a existat transparenţă în relaţia cu artiştii

Smiley (Imagine: Emil Badea/Mediafax Foto)

O serie de artişti, printre care Smiley, Marius Moga, Florin şi Mihai de la Hi-Q, au scris pe blogul http://artisro.wordpress.com despre neregulile sesizate în relaţia lor cu organismele de gestiune a drepturilor de autor, printre care şi CREDIDAM, acuzând asociaţia de neplată şi de blocarea fondurilor destinate lor.

"Nu există aşa ceva", a declarat pentru MEDIAFAX Val Mănescu, inspector CREDIDAM. "Din păcate, noi suntem întotdeauna victima lipsei de informare a jurnaliştilor care preiau vorbele unor vedete ca Florin Grozea, care crede că ia mai puţini bani decât merită. CREDIDAM-ul este de aşa manieră creat astfel încât niciun artist nu poate fi păgubit dacă figurează în playlist şi şi-a depus întreg repertoriul", a spus el.

Grozea declarase că mai mulţi interpreţi se plâng că fondurile sunt blocate sau dispar la CREDIDAM. "Avem nevoie de un sistem transparent şi de oameni de bună credinţă", a adăugat el pe blogul menţionat mai sus.

De asemenea, Marius Moga denunţa pe blog faptul că, în 2008, UCMR-ADA, CREDIDAM şi UPFR au colectat peste 50 de milioane de euro. "Aceşti bani trebuie să ajungă în mod corect şi proporţional la autorii, interpreţii şi producătorii care au muncit", spune el.

Val Mănescu a explicat că în sistem pot apărea, însă, nereguli din cauza celor care nu plătesc banii cuveniţi artiştilor, administraţi prin CREDIDAM. "Orice utilizator (TV, radio, restaurant, club etc.) este obligat să aibă licenţă de difuzare de la CREDIDAM. Se pot întâmpla hiatusuri - fie că utilizatorul nu a plătit la timp factura la CREDIDAM, şi în situaţia asta nu se află un singur artist -, fie că artistul nu îşi declară repertoriul în timp util la CREDIDAM", a spus inspectorul.

"Domnul Florin Grozea şi-a declarat repertoriul de la Hi-Q acum trei ani şi l-a mai declarat în octombrie sau noiembrie. El va intra la o nouă repartiţie, în luna iunie", a explicat Mănescu. "Mai sunt câteva situaţii în care artistul nu primeşte banii - de exemplu, îşi schimbă adresa fără a anunţa instituţia".

"Nu înţelegem de ce (artiştii - n.r.) nu vin să comunice cu noi direct şi preferă să comunice prin presă. Asta ne dă de gândit că vor să-şi facă puţină publicitate. Pot scrie, pot trimite faxuri, e-mail-uri şi cineva le răspunde. Nu există să nu fim transparenţi. Pe mine mă miră această campanie pe care o fac câţiva în presă", a mai spus Val Mănescu.

Constituit în 1996, ca asociaţie nonprofit, CREDIDAM reprezintă interesele artiştilor interpreţi români şi străini. Obiectul activităţii CREDIDAM este colectarea şi repartizarea banilor cuveniţi acestora, proveniţi din difuzarea înregistrărilor comerciale pe teritoriul României de către posturile de radio, TV, cablu, cinematografe, în restaurante, hoteluri, discoteci etc. Organizaţia numără în prezent peste 8.000 de membri: actori, balerini, muzicieni din toate genurile (pop, folk, rock, muzică populară, muzică clasică etc.).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici