Video Creştinii sărbătoresc Naşterea Maicii Domnului

Credincioşii ortodocşii şi catolici sărbătoresc, sâmbătă, Naşterea Maicii Domnului, cunoscută în popor ca Sfânta Marie Mică, prima sărbătoare importantă din Anul bisericesc, care începe la 1 septembrie.

8 afișări

În România, sărbătoarea este privită diferit în zona de nord-est faţă de cea din sud. Astfel, dacă pentru credincioşii din Moldova, Naşterea Maicii Domnului are o însemnătate mai mare, creştinii din sud pun accent în special pe sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, prăznuită la 15 august.

Potrivit Bibliei, în 8 septembrie s-a născut, la Nazaret, Fecioara Maria, din părinţii Ioachim şi Ana. Părinţii Fecioarei Maria, ajunşi la bătrâneţe fără copii, s-au rugat la Dumnezeu să le dea un urmaş.

Tatăl Mariei, Ioachim, s-a retras în pustiu şi s-a rugat la Dumnezeu timp de 40 de zile, iar Ana a făgăduit în faţa lui Dumnezeu că dacă îi va dărui un urmaş, îl va da să slujească în biserică.

Naşterea Mariei a fost anunţată de către Arhanghelul Gavril, pentru început lui Ioachim, după care a fost anunţată şi Ana, căreia i s-a spus că trebuie să pună fetei numele Maria, ceea ce în traducere înseamnă "spuma mării".

Cele cinci mari sărbători închinate Fecioarei Maria sunt: Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie), Soborul Maicii Domnului (26 decembrie), Bunavestire (25 martie) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Există multe obiceiuri şi tradiţii care se desfăşoară în această zi. Creştinii fac în această zi pelerinaje la mănăstiri sau la alte lăcaşe de cult. O parte din cei care merg în pelerinaj la mănăstire înconjoară lăcaşul de cult în genunchi şi coate.

Potrivit tradiţiei, naşterea Prea Sfintei Fecioare, mama lui Iisus Hristos, încheie o perioadă, marcând în calendarul arhaic sfârşitul verii. De asemenea, aceasta este şi ziua când rândunelele pleacă spre ţările calde, acesta fiind şi un semn de începere a lucrărilor agricole de toamnă.

Tot în preajma acestei sărbători, românii nu aprind focul în vatră, timp de două zile, acest lucru fiind aducător de ghinion şi boală. În alte zone, femeile care îşi doresc să aibă copii trebuie să meargă în această zi la biserică, să se roage în faţa icoanei Născătoarei de Dumnezeu. Acelaşi lucru trebuie să-l facă şi femeile însărcinate, pentru ca Maica Domnului să le ajute să nască uşor. În fiecare casă de creştini trebuie să existe icoana Maicii Domnului, iar în această zi candela trebuie să ardă neîncetat.

Aproximativ 2,1 milioane de români poartă numele de Maria/Marian sau derivate ale acestora, din care 1.700.000 sunt femei şi 400.000 sunt bărbaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici