Cristi Puiu a devenit Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor

Regizorul Cristi Puiu a primit distincţia de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor din partea ambasadorului Franţei la Bucureşti, Henri Paul, joi, la premiera de gală a filmului "Aurora", care a avut loc la Cinema Pro.

95 afișări
Imaginea articolului Cristi Puiu a devenit Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor

Cristi Puiu a devenit Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

La premiera de gală a celui mai recent film al lui Cristi Puiu au fost prezenţi, printre alţii, regizorul Nae Caranfil şi actorii Luminiţa Gheorghiu şi Alexandru Papadopol.

Ambasadorul Henri Paul i-a decernat distincţia lui Cristi Puiu înainte de proiecţia de gală a filmului "Aurora", care intră, vineri, în cinematografele româneşti.

"Sunt bucuros şi onorat să fiu cel care-ţi înmânează această distincţie. Sunt bucuros că ai acceptat-o, fiindcă nu eşti în largul tău când vine vorba de onoruri şi recompense oficiale. Văd în deschiderea ta un semn de încredere şi de prietenie, la înălţimea celei pe care ţi-o port şi este motivul pentru care am renunţat la adresarea oficială cu "dumneavoastră"!", i s-a adresat ambasadorul lui Puiu.

"Dragă Cristi, dacă e să-i dau crezare lui Alex Leo Şerban, pentru care am un gând deosebit în această seară, cinematografia românească se împarte în două ere: BCP şi AFP, adică "înainte de Cristi Puiu" şi "după Cristi Puiu"! Asta spune tot despre influenţa pe care o ai asupra cinematografiei din ţara ta. Într-un fel, tu i-ai descoperit-o ei înseşi. Nu vreau să reiau în ceea ce te priveşte denumirea un pic demodată de "noul val", deşi se pot face, în cazul tău, paralele cu un (François, n.r.) Truffaut sau un (Jean-Luc, n.r.) Godard", a continuat acesta.

Astfel, ambasadorul a amintit de primul lungmetraj al lui Puiu, "Marfa şi banii", dar şi de scurtmetrajul "Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea", care, în 2004, a obţinut Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin, pentru a încheia cu "Moartea domnului Lăzărescu", premiat cu trofeul Un Certain Regard la Cannes, în 2005.

"Dar, aşa cum spui tu însuţi, nu asta contează. Tu faci cinema pentru cei care iubesc cinema-ul. Faci cinema pentru că eşti furat de o viziune a Lumii, viziunea ta asupra Lumii, şi este motivul pentru care ai făcut "Aurora", după o lungă pauză, şi este motivul pentru care îl joci pe Viorel şi este motivul pentru care filmul durează trei ore. Pentru că, pur şi simplu, tu nu ai putea altfel. Am vorbit împreună despre asta şi cred că te-am înţeles", a adăugat Henri Paul.

De asemenea, Henri Paul a făcut un portret al artistului Cristi Puiu, dar şi al noului său film. "Nu toate ţările din lume se pot mândri că au dat naştere unor astfel de artişti, căci artist eşti de la cea mai fragedă vârstă. Ai început cu artele plastice, apoi ţi-ai găsit chemarea în cinematografie. O cinematografie exigentă, însă una care ne vorbeşte sau, în orice caz, care îmi vorbeşte şi care vă vorbeşte vouă, cinefililor. "Aurora" este un film foarte frumos, un film care ne vorbeşte de violenţa şi de nebunia de zi cu zi, de un om obişnuit, cuprins de obsesiile sale şi de nebunia metodică, un om ca noi toţi în definitiv. Atunci, mai degrabă decât să cădem în clişeele obişnuite, tu ne oferi o operă originală, o operă deranjantă. Aveam nevoie de ea. Ai dreptate, ea este necesară şi îmi doresc să ne poţi oferi şi altele foarte curând".

Totodată, Henri Paul i-a adus un omagiu soţiei lui Cristi Puiu, Anca Puiu, producătoarea filmelor sale, spunând că nu se poate vorbi de regizor fără a fi menţionată şi partenera de viaţă.

"Cristi Puiu, această distincţie onorează un artist, un prieten al Franţei, un om de cultură şi de talent", a încheiat ambasadorul.

Cristi Puiu a recunoscut, la primirea distincţiei, că nu are nicio replică: "Asta e... aveam un discurs pregătit dar...". "Este un film de trei ore, cu mine pe ecran... este megalomania la zenit", şi-a descris acesta cel mai recent film. Despre producţia propriu-zisă a peliculei, Puiu a spus că "a fost un iad". "Dacă la "Marfa şi banii" a fost greu, la "Moartea domnului Lăzărescu" a fost şi mai greu (...), probabil că următorul film o să mă răpună", a declarat acesta, pe scenă. Regizorul nu a uitat să îi menţioneze pe producătorii filmului, cei care "au alergat", Anca Puiu şi Bobby Păunescu.

Cristi Puiu nu este primul regizor român decorat de Henri Paul. Ambasadorul le-a mai înmânat medalia pentru titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor regizorilor Cristian Mungiu şi Cătălin Mitulescu.

Decoraţie onorifică franceză în domeniul culturii, Ordinul Artelor şi Literelor recompensează persoanele care s-au distins într-un mod deosebit prin creaţia în domeniul artistic sau literar sau prin contribuţia lor la dezvoltarea şi înflorirea artelor şi literelor.

Lungmetrajul "Aurora", care a avut premiera mondială în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes, anul trecut, îl prezintă pe Cristi Puiu nu doar în calitate de regizor, ci şi în calitate de actor în rol principal. Puiu îl interpretează pe Viorel, un bărbat divorţat, care, pe fondul unei depresii, recurge la acţiuni extreme.

Printre numele din distribuţie se regăsesc Clara Vodă şi Gelu Colceag. Imaginea este semnată de Viorel Sergovici.

Filmul "Aurora" este o producţie a casei Mandragora, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din România (CNC), Eurimages, SC Serv Invest SRL, OFC Section Cinéma, Centre National de la Cinématographie (Franţa), în colaborare cu ARTE France Cinéma, ZDF/ ARTE, Societatea Română de Televiziune, TSR/SSR, HBO România.

Premiat în 2005, la Festivalul de Film de la Cannes, cu trofeul secţiunii Un Certain Regard, pentru "Moartea domnului Lăzărescu", Cristi Puiu a adunat în lista sa de autor de scenarii de film ori regizor titluri precum "Aurora" (2010), "Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea" (2004), "Marfa şi banii" (2001), "Before breakfast" (1995), "25.12. Bucharest, North Railway Station" (1996), "13 - 19 iulie 1998, Craiova, Azilul de bătrâni" (1998).

Cristi Puiu a făcut pictură de la 10 ani. În 1990, după căderea regimului comunist, a participat la o expoziţie în Lausanne (Elveţia), împreună cu alţi tineri artişti români. Doi ani mai târziu, a trecut examenul de admitere la Ecole Superieure d'Arts Visuels în Geneva, departamentul de pictură. La finalul primului an, a abandonat cursurile de pictură, pentru a le începe pe cele de film, la aceeaşi şcoală.

"Before breakfast", un scurtmetraj de şcoală, a fost selecţionat în 1995 la Festivalul de Film de la Locarno. În 1996, Cristi Puiu şi-a luat diploma la Ecole Superieure d'Arts Visuels din Geneva, cu documentarul "25.12. Bucharest, North Railway Station". După ce s-a întors în România, în 1996, a continuat să picteze şi să facă filme: la început, documentare video, apoi primul său lungmetraj, "Marfa şi banii", pe care l-a regizat după ce a câştigat concursul organizat în 1999 de Oficiul Naţional al Cinematografiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici