CRP, îngrijorat de creşterea numărului site-urilor care preiau conţinut fără a respecta normele

CRP reaminteşte că materialele de presă pot fi preluate, obligatoriu cu citarea sursei, în limita a 500 de semne, după ce a constatat "cu îngrijorare" apariţia şi dezvoltarea a numeroase site-uri care îşi fac strategii de conţinut bazate pe preluarea fără acorduri a conţinutului altor surse.

130 afișări
Imaginea articolului CRP, îngrijorat de creşterea numărului site-urilor care preiau conţinut fără a respecta normele

CRP, îngrijorat de creşterea numărului site-urilor care preiau conţinut fără a respecta normele (Imagine: Mediafax Foto)

Printre aceste surse, Clubul Român de Presă (CRP) enumeră agenţiile de presă, ziarele, televiziunile, posturile de radio sau alte site-uri.

Prezentăm integral comunicatul Consiliului de Onoare al CRP :

"Consiliul de Onoare al Clubului Român de Presă a fost sesizat cu privire la creşterea numărului de materiale de presă preluate pe internet fără respectarea normelor legale şi deontologice în vigoare.

Consiliul de Onoare al Clubului Român de Presă constată cu îngrijorare apariţia şi dezvoltarea a numeroase site-uri care îşi fac strategii de conţinut bazate pe preluarea fără acorduri a conţinutului altor surse de informare: agenţii de presă, ziare, televiziuni, posturi de radio, alte site-uri.

Consiliul de Onoare al Clubului Român de Presă a analizat această problemă în 2005 şi îşi menţine şi în prezent punctul de vedere: informaţia trebuie să circule liber, dar opera jurnalistică este protejată de normele legale şi deontologice în vigoare.

În virtutea acestor două principii, Clubul Român de Presă consideră că, în absenţa unui acord încheiat cu deţinătorul drepturilor, materialele de presă pot fi preluate, obligatoriu cu citarea sursei, în limita a 500 de semne, dar fără a depăşi jumătate din respectivul material.

Consiliul de Onoare al Clubului Român de Presă sprijină editorii ale căror drepturi au fost încălcate să acţioneze cu fermitate pentru reglementarea situaţiei, inclusiv, dacă problemele nu se pot rezolva prin mijloace amiabile, prin sesizarea organelor de anchetă".

În noiembrie 2005, Consiliul de Onoare considera că "preluarea fără cost a unor materiale de presă se poate realiza doar în limita a 500 de semne, dar fără a depăşi jumătate din articolul sau ştirea în cauză, asigurându-se astfel atât libera circulaţie a informaţiei, cât şi caracterul de «revistă a presei» susţinut de paginile de internet în cauză. În mod obligatoriu, în aceste cazuri, trebuie citată sursa informaţiei".

Totodată, "preluarea a mai mult decât cele prevăzute anterior se poate realiza doar în condiţiile unui acord, financiar sau de altă natură, încheiat cu deţinătorul drepturilor.

Membrii Clubului Român de Presă vor analiza oportunitatea înfiinţării unui organism independent care să fie împuternicit de deţinătorii de drepturi să le gestioneze în numele şi beneficiul lor.

La acea dată, Consiliul de Onoare al Clubului Român de Presă a solicitat intervenţia Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) pentru sancţionarea activităţii acelor deţinători de pagini de internet care nu se vor conforma legislaţiei în vigoare privind drepturile intelectuale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici