Video CT Popescu: Avem o dictatură a mass asupra media. Între jurnalist şi mecanic auto nu e nicio deosebire

Cristian Tudor Popescu, senior editor gandul.info, a declarat joi, la seminarul din cadrul proiectului "Jurnalism cetăţenesc, şansa pentru ocupare - JETOP" (ID 75858), că, în prezent, există "o dictatură a mass asupra media", iar jurnalismul este o "prestare de servicii".

672 afișări

Potrivit lui Popescu, meseria de jurnalist este în clipa de faţă "o prestare de servicii".

"Ea nu a fost aşa, în anii '90 nu era aşa, avea o aură care o făcea diferită de meseria, de pildă, extrem de onorabilă şi căutată de mecanic auto, ca să nu spun tinichigiu, că se interpretează. Este meseria preferată a domnului preşedinte. Îi zic mecanic auto. În clipa de faţă, după părerea mea, nu este nicio deosebire între un jurnalist şi un mecanic auto, care poate să fie la fel de bun sau la fel de prost. Tot se discută despre tabloidizare, ne văităm că apar persoanele astea Borcea, Moni, Iri, Pepe ş.a.m.d. Dar chipsurile Lay's sunt tabloide? O sticlă de Cola de doi litri este tabloidă? Nu sunt tabloide, omul cumpără o pungă de chipsuri şi o mănâncă. Nu se mai pune problema dacă e tabloidă sau nu, dacă are o misiune nobilă, educativă, formativă îngurgitarea de chipsuri", a spus Popescu.

După părerea acestuia, la fel trebuie gândit şi în legătură cu presa. "În momentul de faţă, se împachetează două picioare de damă lungi dezgolite cât se poate până sus, un ficat de bărbat adult expus, eventual nişte vată în nas de la un mort, e ca în reţeta aia a vrăjitoarelor de la începutul lui «Macbeth» şi asta este formula cu care se vinde, se face audienţă, se face rating, se fac accesări, toate astea înseamnă un singur lucru, înseamnă dictatura mass asupra media", a mai afirmat Popescu.

El a precizat că despre dictatura mass asupra media a scris şi în urmă cu cinci-şase ani.

"Mi-a fost cât se poate de limpede pericolul pe care mulţi îl credeau conţinut în cuvântul «media», în sensul că presa scrisă va fi omorâtă de internet, aşa cum cinematograful e omorât de televiziune. Nu. Aceste medii vor supravieţui fireşte nişate, într-o măsură mult mai mică, nu vor dispărea. Pericolul cel mai mare este cuprins în cuvântul «mass» din expresia «mass media»", a explicat Cristian Tudor Popescu.

Mediafax şi Fundaţia pentru Educaţie şi Dezvoltare MediaPro au organizat joi, la Hotel Howard Johnson Grand Plaza din Bucureşti, seminarul de informare privind piaţa muncii din cadrul proiectului "Jurnalism cetăţenesc, şansa pentru ocupare - JETOP" (ID 75858), finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

La seminar au participat peste 100 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă sau şomeri de lungă durată din regiunea Bucureşti - Ilfov, dar şi personalităţi din zona media: Andreea Esca, prezentatoarea Ştirilor Pro TV şi director editorial al publicaţiei The One, Cristian Tudor Popescu, Senior Editor la gandul.info, Cezar Ion, director al Direcţiei Editoriale din TVR şi preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor din România, şi Indira Crasnea, redactor-şef adjunct la Agenţia de presă Mediafax şi preşedintele Clubului Român de Presă.

Mediafax şi Fundaţia pentru Educaţie şi Dezvoltare MediaPro au lansat, joi, proiectul "Jurnalism cetăţenesc, şansa pentru ocupare - JETOP" (ID 75858), finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Trecerea de la statutul de şomer la cel de angajat nu este întotdeauna uşoară, mai ales în condiţiile economice actuale. În unele cazuri, persoanele aflate în şomaj pentru o lungă perioadă de timp întâmpină dificultăţi în adaptarea la cerinţele pieţei muncii, iar calificările lor sunt redundante pe piaţa muncii, potrivit unui comunicat de presă.

Măsurile implementate prin proiectul "Jurnalism cetăţenesc, şansa pentru ocupare - JETOP" sunt un sprijin pentru reintegrarea şomerilor pe piaţa muncii şi vor duce la îmbunătăţirea şanselor de ocupare în regiunea Bucureşti - Ilfov.

La proiect participă 100 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă sau şomeri de lungă durată din regiunea Bucureşti - Ilfov. Implicarea lor în proiect presupune participarea la un curs de reporter, la care vor dobândi cunoştinţele necesare practicării meseriei de jurnalist şi îşi vor forma abilităţi care să le permită ocuparea unui loc de muncă în domeniul media.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici