FOTO Cu vioara la tomograf: Proiect inedit la Cluj, cu viori vechi de până la 300 de ani. Care sunt obiectivele urmărite

  • Viori vechi de 100 - 300 de ani sunt investigate cu computerul tomograf la Cluj.
  • Acestea vor fi comparate cu viorile făcute acum, în aşa fel încât să crească intensitatea acustică.
607 afișări
Imaginea articolului FOTO Cu vioara la tomograf: Proiect inedit la Cluj, cu viori vechi de până la 300 de ani. Care sunt obiectivele urmărite

La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca s-a mai înregistrat o premieră: investigarea computer tomograf (CT) şi radiografică a şase viori cu o vechime cuprinsă între 100-300 de ani, prin comparaţie cu viori confecţionate în prezent, în încercarea de a se obţine în viitor instrumente muzicale cu parametri geometrici şi structurali modificaţi faţă de modelele existente.

Se vizează mai ales creşterea calităţii şi a intensităţii acustice, la un nivel comparabil cu cel al viorilor considerate de patrimoniu cultural.

Investigaţiile au fost făcute în baza unei colaborări între USAMV Cluj-Napoca - Laboratorul de Radiologie şi Imagistică medicală şi Universitatea Transilvania din Braşov.

„Interesul nostru în domeniul cercetării se extinde şi în afara investigaţiilor asupra animalelor de companie, bineînţeles fără a neglija vreodată menirea noastră principală. Ne bucurăm să colaborăm cu cercetători din alte domenii, iar prin serviciile de imagistică medicală şi dotările excelente ale laboratorului nostru să contribuim la cercetările efectuate în România. Prin natura investigaţiilor oferite ne face o deosebită plăcere să colaborăm cu specialişti din alte domenii, unde evaluarea imagistică se poate implica şi poate ajuta la obţinerea unor rezultate extrem de interesante”, a declarat şef lucrări dr. Robert Purdoiu, despre ineditul proiect din cadrul laboratorului USAMV Cluj-Napoca.

Rezultatele investigaţiilor de la USAMV Cluj-Napoca au fost transmise către Universitatea Transilvania din Braşov, care le va folosi şi publica în cadrul proiectului, împreună cu partenerii săi.

„Analiza structurală a speciilor lemnoase - lăţimea inelelor anuale, proporţia de lemn târziu/lemn timpuriu, regularitatea inelelor anuale -, geometria viorilor de patrimoniu cultural, volumul de aer din cutia de rezonanţă, precum şi reconstrucţia 3D a acestora este posibilă numai prin metode nedistructive şi neinvazive, aşa cum sunt analizele imagistice şi radiologice cu raze X şi computer tomograf”, au explicat şi reprezentanţii Universităţii Transilvania din Braşov.

La USAMV Cluj-Napoca au fost analizate şase viori care aparţin unor colecţionari privaţi, cea mai veche datând din 1716, o piesă Jacobus Stainer, cu proprietar din Reghin.

Celelalte viori dateză din anii 1742-1920 (piese Joseph Klotz/Mittewald, o copie Jacobus Stainer, Babos Bela/Hermanstadt, Johann Georg Leeb/Presburg şi una fără marcă, pentru care urmează a fi determinate apartenenţa la o şcoală de lutieri, vârsta etc), iar proprietarii sunt artişti instrumentişti ai Filarmonicii Braşov.

Pe lângă viorile de patrimoniu au fost investigate şi opt viori Maestro, realizate la fabrica de instrumente muzicale din Reghin, parteneră în Proiectul MINOVIS, iar rezultatele analizelor cu raze X şi CT urmează a fi comparate cu cele obţinute în urma investigărilor la care au fost supuse viorile vechi de sute de ani.

Investigarea acestor viori reprezintă al doilea proiect inedit pentru Laboratorul de Radiologie şi Imagistică Medicală din cadrul Facultăţii de Medicină Veterinară (USAMV Cluj-Napoca), după cel din august 2020, când au fost supuse tot investigărilor CT şi radiografice o mumie umană, organe umane mumificate, precum şi mumii animale, în cadrul unui proiect coordonat de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici