Curtea de Conturi recomandă clarificarea statutului juridic al TVR şi a legislaţiei privind taxa TV

Curtea de Conturi recomandă, în raportul său public anual, clarificarea statutului juridic al Societăţii Române de Televiziune şi clarificarea cadrului normativ din domeniul taxei TV.

594 afișări
Imaginea articolului Curtea de Conturi recomandă clarificarea statutului juridic al TVR şi a legislaţiei privind taxa TV

Curtea de Conturi recomandă clarificarea statutului juridic al TVR şi a legislaţiei privind taxa TV (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

Potrivit raportului, în anul 2012, ca şi în anii precedenţi, Curtea de Conturi a semnalat faptul că Societatea Română de Televiziune (SRTv) a funcţionat fără a avea un statut juridic clar definit, iar unele reglementări privind activitatea SRTv nu sunt îndeajuns de clar formulate ori nu sunt complete sau actualizate, respectiv armonizate cu alte prevederi legale, pentru a fi aplicabile fără dubii, confuzii sau interpretări subiective.

Potrivit Curţii de Conturi, prin Legea nr. 41/1994, TVR a fost definită ca "serviciu public autonom de interes naţional", fără să fie însă stabilit modul de organizare a entităţii nici ca instituţie publică, nici ca societate comercială, nici ca regie autonomă.

"Acest mod de organizare atipic a creat practic premisele ca utilizarea surselor financiare, constituite din alocaţii de la bugetul de stat şi din venituri proprii, să nu fie sub incidenţa strictă a prevederilor legale aplicabile diferitelor entităţi în funcţie de forma de organizare a acestora. În acest sens, menţionăm situaţia taxei pentru serviciul public de televiziune (taxa TV), percepută de la persoanele fizice şi juridice din România în calitate de beneficiari ai acestui serviciu, care reprezintă cea mai importantă sursă de finanţare a activităţii SRTv", mai spune Curtea de Conturi, în raportul său public pe anul 2012, aprobat pe 19 decembrie 2013.

Potrivit Curţii, modul de utilizare a acestei surse de finanţare nu este reglementat în mod clar şi unitar.

Totodată, Curtea de Conturi recomandă efectuarea demersurilor către Parlament şi Guvern pentru crearea unui nou cadru legislativ privind organizarea şi funcţionarea SRTv, prin care să se asigure reglementarea statutului juridic al entităţii.

De asemenea, Curtea de Conturi recomandă clarificarea cadrului normativ din domeniul taxei TV, respectiv efectuarea tuturor demersurilor de către conducerea SRTv în vederea actualizării prevederilor HG nr. 978/2003 (privind taxa pentru serviciul public de televiziune) la realităţile economico-sociale prezente şi punerea de acord cu celelalte reglementări în domeniu.

De asemenea, Curtea recomandă luarea măsurilor manageriale care să asigure eficientizarea activităţii de colectare a taxei TV realizate de SRTv, prin identificarea persoanelor juridice care au această obligaţie de plată şi atragerea acestora în sistemul de colectare, precum şi prin creşterea gradului de recuperare a creanţelor restante.

Potrivit raportului de activitate al SRTv pe 2011, taxa TV, principala sursă de finanţare a activităţii televiziunii (peste 70% din buget), a fost redusă pentru persoane fizice, de la 4,5 lei la 4 lei, încă din anul 2003, şi nu a mai fost niciodată indexată. În prezent, în România este percepută una dintre cele mai mici taxe TV dintre ţările Uniunii Europene, aceasta fiind de 4-5 ori mai mică decât taxele TV din Serbia, Polonia, Grecia, Slovacia şi de 8 ori mai mică decât cea din Cehia.

În luna ianuarie, directorul general interimar al Societăţii Române de Televiziune, Stelian Tănase, a declarat, că a transmis ministrului de Finanţe un proiect privind majorarea taxei TV, propunere pe care o va prezenta şi premierului Victor Ponta.

Totodată, senatorul PSD Georgică Severin, preşedintele Comisiei pentru cultură din Senat, a declarat, tot în luna ianuarie, că susţine mărirea taxei TV de la 4 lei pe lună la 6-8 lei lunar, precizând însă că acesta este un punct de vedere personal, care nu angajează Guvernul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici