Cuzin Toma, interpretul robului Carfin din "Aferim!": Cunosc mentalitatea multor categorii sociale, iar asta mă ajută în actorie

Cuzin Toma, interpretul robului Carfin din lungmetrajul "Aferim!", peliculă pentru care cineastul Radu Jude a primit Ursul de Argint pentru regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, a declarat pentru MEDIAFAX că înţelegerea mai multor categorii sociale îl ajută în actorie.

3962 afișări
Imaginea articolului Cuzin Toma, interpretul robului Carfin din "Aferim!": Cunosc mentalitatea multor categorii sociale, iar asta mă ajută în actorie

Cuzin Toma (Imagine: Facebook)

Cuzin Toma, interpretul robului Carfin din lungmetrajul "Aferim!", regizat de Radu Jude - câştigătorul Ursului de Argint pentru regie, care i-a fost decernat, ex aequo, şi Malgorzatei Szumowska, sâmbătă, la cea de-a 65-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin -, povesteşte că a devenit actor cu multă ambiţie şi pentru că soţia sa îşi dorea foarte mult să cunoască lumea vedetelor din cinematografie. "Şi-a dorit şi i-am zis că mă fac actor. Şi am devenit actor", a completat acesta.

Înainte de a fi actor, Cuzin Toma a fost, printre altele, miner, electrician, bucătar şi povesteşte că aceste profesii l-au ajutat în meseria aleasă, pentru că a ajuns să cunoască "mentalitatea mai multor categorii sociale". "Cred că m-au ajutat practic. Mă ajută dintr-un alt punct de vedere. Cunosc mentalitatea mai multor categorii sociale, cred că asta mă ajută foarte mult, cunosc un anumit tip de a gândi, un anumit tip de comportament, în funcţie de categoria socială, de educaţia pe care o are. Cred că toate meseriile pe care le-am făcut cu asta mă ajută, cu un bagaj enorm, cu experienţă", spune Cuzin Toma.

El a povestit că a mers la actorul Andi Vasluianu, pe care l-a aşteptat după un spectacol, unde s-a prezentat, şi de atunci a început drumul său către actorie. "L-am cunoscut pe Andi Vasluianu, el m-a pregătit pentru actorie, el m-a descoperit, apoi am dat la actorie", relatează acesta.

Actorul Cuzin Toma povesteşte că nu se ataşează de roluri, dar adaugă că interpretarea din "Aferim!" a fost ofertantă. "Nu mă ataşez, încerc să înţeleg rolurile", completează acesta.

Despre ceea ce a însemnat documentarea pentru filmul lui Radu Jude, Cuzin Toma relatează că a citit "multe din vremea respectivă, împreună cu Radu, împreună cu Florin Lăzărescu (coscenaristul lungmetrajului, n.r.)", care le-au dat materiale necesare. "Ei au făcut o documentare mult amănunţită", spune Cuzin Toma.

Cuzin povesteşte că cea mai grea scenă din "Aferim!" a fost cea de la finalul lungmetrajului, o scenă descrisă ca fiind "dură" de publicaţiile de specialitate. Întrebat dacă au existat multe duble pentru acea secvenţă, actorul a afirmat că nu a fost necesar, pentru că s-a repetat mult înainte. "Se rupeau costumele într-o veselie la fiecare dublă, s-a repetat foarte mult înainte, pentru că era o mişcare amplă, cu toată coregrafia, cu toată figuraţia, o nebunie, dar am repetat foarte mult înainte şi când s-a strigat acţiune...", completează Toma.

Cuzin Toma a jucat în filme precum "Câinele japonez", "Domnişoara Christina", "Funeralii fericite", "Despre oameni şi melci", "Trei zile până la Crăciun", "Naşa"", "Liceenii, în 53 de ore şi ceva" şi "Francesca". De asemenea, el joacă în serialul "Las Fierbinţi".

"Aferim!", în regia lui Radu Jude, este un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob fugar (Cuzin Toma).

Scenariul filmului este scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul îi aparţine lui Cătălin Cristuţiu, sound design-ul este semnat de Dana Lucreţia Bunescu, costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, scenografia, de Augustina Stanciu, consilier istoric a fost Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, iar producător este Ada Solomon.

"Aferim!" este o producţie Hi Film, în coproducţie cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development România, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, în asociere cu EZ Films şi cu participarea HBO România. Filmul a fost finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund, Programul MEDIA al Uniunii Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici