Cvartetul Borodin şi Giuliano Carmignola, la Festivalul de Muzică de la Sibiu, între 24 şi 31 mai

Dirijorul Christian Badea a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, artiştii care vor participa la Festivalul Internaţional de Muzică Sibiu - Hermannstadt, ce se va desfăşura în perioada 24 - 31 mai, printre numele anunţate numărându-se Cvartetul Borodin şi Giuliano Carmignola.

236 afișări
Imaginea articolului Cvartetul Borodin şi Giuliano Carmignola, la Festivalul de Muzică de la Sibiu, între 24 şi 31 mai

Cvartetul Borodin şi Giuliano Carmignola, la Festivalul de Muzică de la Sibiu, între 24 şi 31 mai

La conferinţa de presă, care a avut loc la Ateneul Român din Bucureşti, au participat dirijorul Christian Badea, iniţiatorul Festivalului Internaţional de Muzică Sibiu - Hermannstadt, şi Alexandru Solonaru, managerul evenimentului.

Dirijorul Christian Badea a vorbit despre momentul în care a apărut ideea proiectului şi a înfiinţării Fundaţiei Române pentru Excelenţă în Muzică (FERM), organizatorul festivalului.

"Eu m-am întors după mulţi, mulţi ani de absenţă, m-am întors în România în 2007. Am dirijat şi la Filarmonică, şi la Orchestra Radio, dar am avut o experienţă care a fost destul de interesantă, în 2008. În 2008, un foarte bun prieten de-al meu, de copilărie pot spune, care era Dorel Paşcu Rădulescu, care era preşedinte la Universitatea Naţională de Muzică, un muzician şi un om extraordinar care m-a înţeles de la început, din primul minut când i-am zis că, pentru mine, raţiunea de a mă întoarce în România nu este ca să fac câteva concerte la Filarmonică sau la Radio. (...)", a spus Christian Badea, precizând că, datorită faptului că a lucrat întotdeauna cu generaţia tânără de muzicieni şi mulţumită profesorului Leonard Bernstein, care i-a transmis, printre altele, principiul foarte important şi de bază "când ştii, trebuie să mai şi dai înapoi", s-a conturat ideea festivalului.

Badea a povestit că Dorel Paşcu i-a aranjat nişte masterclass-uri la Conservator, prin intermediul cărora a reuşit să-i cunoască pe tinerii români.

"I-am cunoscut în mod personal, am lucrat cu ei în fiecare zi, multe multe ore. (...) Am făcut asta fiindcă mă interesa să ştiu unde suntem, cunoşteam deja orchestrele noastre şi acum îi cunoşteam şi pe tineri. (...) Acum pot să spun că am nu numai o idee, dar am o cunoştinţă destul de detaliată, cunosc oamenii, cunosc situaţia şi, încetul cu încetul, mi-am dat seama că, dacă vin în România şi dacă încerc să mă inserez cât de cât în viaţa artistică a ţării, motivul cel mai important şi singurul motiv, cred eu, ar fi acela de a da ceva înapoi, de a lucra cu această generaţie tânără, care, ca peste tot, dar mai ales în ţara asta, are nevoie de mult ajutor", a declarat Christian Badea.

Prin urmare, a înfiinţat Fundaţia Română pentru Excelenţă în Muzică (FREM), pentru a crea un cadru în care artiştii tineri români şi nu numai să se întrunească şi din această "osmoză artistică să se creeze nişte lucruri pozitive" şi să se rezolve anumite probleme.

"România este o ţară unde două lucruri se întâmplă. În primul rând, continuăm - din cauză că românul e născut muzician şi poet cum ştim foarte bine şi din cauză că acesta totuşi este teritoriul lui Orpheus, adică aici s-a născut muzica (...) - continuăm să avem talente. Talentele ies. Talentele răzbesc. Din păcate, nu atât de multe cum erau odată, dar totuşi talente se întâmplă. Mi-a făcut o enormă plăcere să găsesc tineri, aproape copii, foarte, foarte... foarte tineri, dar în acelaşi timp foarte clari pe drumul unei cariere importante. Problema e ce faci de la 10 ani până la 20 de ani. Progresezi sau te strici? (...) România are două lucruri: în primul rând talente. Talentele continuă şi sunt încurajarea mea şi sunt motivul pentru care am făcut această fundaţie şi pentru care lucrez. Al doilea este faptul că România este ţara aparenţelor. (...) Există un eroism şi un idealism pe care multe persoane le au şi îi felicit, am admiraţie pentru ei, fiindcă este foarte, foarte greu aici, continuă să încerce să facă nişte lucruri foarte, foarte bune. (...)", a mai spus dirijorul.

Acesta a precizat că există, totuşi, anumite teme care trebuie puse în discuţie.

În primul rând, Christian Badea a vorbit despre sălile de concert de care România nu dispune. "Facem un festival care este foarte important, Festivalul Enescu, într-o sală unde există acustică artificială, făcută cu microfoane şi boxe", a declarat Badea, precizând că România este probabil singura ţară din lume în care se întâmplă aşa ceva.

De asemenea, dirijorul a precizat că sunt foarte mulţi artişti buni care sunt profesori prin alte ţări, iar tinerii artişti pleacă din România pentru a studia în străinătate, ceea ce reprezintă o pierdere pentru România.

"Avem nişte profesori extraordinari, dar sunt pe la Boston, Londra. Avem un fenomen foarte interesant în care tinerii noştri, cei cu talent care se ridică, pleacă la master, dar pleacă la profesori români. De ce să nu-i avem şi aici? Ei vor să vină, banii nu sunt o problemă", a precizat Badea, menţionând că mai sunt şi multe alte discuţii din punct de vedere tehnic, cum ar fi modul în care cântă orchestrele şi atmosfera de la repetiţii.

"Toate aceste teme le ridic nu ca să critic sau ca să mă văicăresc. Am început fundaţia ca să găsesc soluţii. Mi-am pus vreo doi ani şi ceva mii şi mii de ore de lucru în această fundaţie. Mult mai mult, mi-am pus şi banii mei personali, ceea ce nu prea se face. Totul pentru că mi-ar plăcea foarte, foarte mult să văd o anumită normalitate în ţara în care m-am născut. Nu ceva de mare anvergură. Noi mergem de la o extremă la alta. Sau n-avem nimic sau vrem absolută anvergură", a mai spus acesta.

Acesta a precizat că mulţi artişti vor să vină la festival, pentru că "înţeleg principiul, înţeleg despre ce e vorba". Totuşi, mulţi dintre artiştii invitaţi la Festivalul de la Sibiu s-au arătat încântaţi, dar au spus că anul acesta nu pot participa pentru că deja au planificate alte evenimente.

Festivalul Internaţional de Muzică Sibiu - Hermannstadt se va desfăşura în perioada 24 - 31 mai şi va găzdui artişti de prestigiu internaţional, precum Cvartetul Borodin, Giuliano Carmignola, Mario Caroli, Tamas Varga, Christian Badea, Dario Bonuccelli, Martin Owen, precum şi unii dintre cei mai promiţători tineri muzicieni din România. Acestora li se va alătura Vlad Maistorovici, compozitorul invitat al evenimentului, Mozart Kammerphilharmonie, orchestra în rezidenţă a festivalului, formată din muzicieni români şi europeni, şi alţi invitaţi de marcă. Împreună, vor interpreta capodopere ale repertoriului clasic (Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn, Franz Schubert şi Ludwig van Beethoven) şi ale repertoriului contemporan (Anton Webern, Olivier Messiaen şi György Ligeti), într-o serie de concerte simfonice, concerte camerale, recitaluri solistice şi evenimente educative, în locuri simbolice pentru istoria şi cultura oraşului.

Christian Badea a menţionat că a ales Sibiul pentru acest festival pentru că are un centru vechi foarte frumos şi multe locuri unde se poate face muzică. În plus, a avut sprijinul autorităţilor din Sibiu, care "au înţeles un lucru: cultura este foarte bună pentru oraş, din punct de vedere economic".

"M-am dus la Sibiu, din cauză că am găsit o deschidere, o înţelegere şi pentru că scena Sibiului este o scenă foarte potrivită pentru un festival internaţional de muzică", a precizat dirijorul.

Astfel, Biserica Romano-Catolică "Sf. Treime" va deveni scena celor trei concerte simfonice susţinute de Mozart Kammerphilharmonie sub bagheta dirijorului Christian Badea, cu participarea unor solişti de clasă mondială. Festivalul se va încheia cu "Recviemul" de Mozart, concerte pentru care ansamblului Mozart Kammerphilharmonie i se va alătura corul festivalului. Sala Astra va găzdui recitalurile legendarului Cvartet Borodin, în premieră în România cu acest prilej. Biserica Evanghelică "Sf. Ioan" va deveni spaţiul de expresie al generaţiei tinere de artişti şi al muzicienilor români remarcabili aflaţi la începutul unor cariere internaţionale, fiind susţinuţi de fundaţie.

Tema festivalului este "Amadeus", care reprezintă ecoul modern al legăturilor dintre Sibiu şi Viena, în epoca lui Mozart.

Totodată, Christian Badea a vorbit despre concertele educative şi sociale pe care le vor susţine.

"În momentul când ai primit nişte bani de la comunitate, trebuie să dai înapoi la această comunitate. Deci, noi primim nişte bani de la Sibiu şi atunci mergem şi facem concerte în centrele sociale, în azile, în spitale, la cei care nu pot să vină la concerte şi care nu au încă o idee sau poate n-au posibilitatea să descopere muzica clasică şi ce frumoasă este. Concertele sunt scurte, sunt cu piese accesibile. Facem şi concerte educative, pe care le facem în şcoli şi licee, cu tinerii noştri, care au 19-20 (de ani, n.r.), unde sunt copii de 16-17 ani, ca să vadă cum cântă şi poate o să fie şi ei interesaţi", a completat dirijorul.

De altfel, festivalul a beneficiat de un concert inaugural pe 24 mai 2013, la Sibiu, sub bagheta maestrului Christian Badea. Publicul entuziast, adunat într-un număr impresionant la Biserica Romano-Catolică "Sfânta Treime" din Sibiu, a confirmat încă o dată interesul ridicat al sibienilor - şi nu numai - pentru muzica clasică.

Dirijorul Christian Badea este celebru pentru activitatea sa muzicală în cele mai mari centre artistice ale lumii, de la Carnegie Hall şi Metropolitan Opera din New York la Suntory Hall din Tokyo, Concertgebouw din Amsterdam, Opera de Stat din Viena, Salle Pleyel din Paris şi Sydney Opera.

Înfiinţată în decembrie 2011 de Christian Badea, Fundaţia Română pentru Excelenţă în Muzică este o organizaţie non-profit, non-guvernamentală, dedicată progresului culturii şi în special al muzicii din România. Misiunea fundaţiei este de a crea o structură şi posibilităţi specifice pentru cei mai talentaţi tineri muzicieni ai ţării, în scopul de a se perfecţiona, în România, prin colaborări cu cei mai proeminenţi artişti ai lumii, ajutând în acest fel la ridicarea educaţiei şi interpretării muzicale din ţară la un nivel internaţional. Fundaţia organizează proiecte şi evenimente artistice în care noua generaţie de muzicieni colaborează cu cei mai mari artişti ai lumii, contribuind la integrarea celui mai înalt nivel internaţional de educaţie, profesionalism şi de performanţă în viaţa culturală a ţării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici