"D'ale Carnavalului", în regia lui Silviu Purcărete, în premieră la Sibiu

Spectacolul "D'ale Carnavalului", de Ion Luca Caragiale, în regia lui Silviu Purcărete, va fi prezentat, vineri, în premieră, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, fiind cel de-al şaptea spectacol montat de Purcărete împreună cu actorii sibieni.

410 afișări
Imaginea articolului "D'ale Carnavalului", în regia lui Silviu Purcărete, în premieră la Sibiu

Regizorul Silviu Purcărete (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, vineri, va avea loc premiera spectacolului "D'ale Carnavalului", de Ion Luca Caragiale, în regia lui Silviu Purcărete.

"Silviu Purcărete, unul dintre cei mai marcanţi regizori români, a montat spectacole pe cele mai importante scene din ţară (Bucureşti, Craiova, Constanţa, Iaşi, Sibiu) şi din străinătate, fiind invitat în selecţia oficială a festivalurilor de la Avignon şi Edinburgh. Contribuţia excepţională la spaţiul cultural european a artistului român este recunoscută prin acordarea titlului de Chevalier des Arts et des Lettres în Franţa şi prin decorarea cu Ordinul Steaua Romaniei în grad de comandor", se arată în comunicat..

Potrivit sursei citate, regizorul român a reuşit să îşi construiască, în timp, un portofoliu important, cu spectacole jucate la Royal Shakespeare Company şi Nottingham Playhouse în Anglia, Burgtheater în Austria, Opera Bonn din Germania, Théâtre De L'union-Limoges în Franţa, National Theatre of Bergen şi Det Norske Teatret-Oslo în Norvegia, Teatro Nacional - San Joao în Portugalia şi Katona Joszef Theater în Ungaria.

Cel de-al şaptelea spectacol regizat de Silviu Purcărete la Sibiu - "D'ale Carnavalului" - este o montare fidelă a textului scris de Ion Luca Caragiale şi aduce pe scenă "lumea carnavalului şi a bâlciului într-un vârtej de situaţii comice construite în jurul unor complicaţii amoroase".

"Scenele sunt construite viu, cu o forţă populară, în care muzica originală compusă de Vasile Şirli devine un element decisiv în articularea mesajului. Tensiunea şi misterul fiecărei replici sunt susţinute prin jocul de lumini creat de regizor şi de scenograful Dragoş Buhagiar, cel care semnează costumele şi decorul din acest spectacol. Ca un factor inedit, muzica din spectacol este interpretată live de actorii teatrului reuniţi de această dată într-un ansamblu muzical", se mai arată în comunicat.

Universul fascinant, susţinut de comicul de situaţie, este construit prin jocul actorilor Nicu Mihoc (Nae Grimea), Constantin Chiriac (Iancu Pampon), Adrian Matioc (Mache Răzăchescu, "Crăcănel"), Marius Turdeanu (Iordache, calfă la Girimea), Liviu Pancu (Catindatul), Cristian Stanca (Ipistatul), Cristina Ragos (Didina Mazu), Raluca Iani (Didina Mazu), Serenela Mureşan (Didina Mazu), Ofelia Popii (Miţa Baston), Pali Vecsei (un chelner) precum şi Mihai Coman, Florin Coşuleţ, Adrian Neacşu, Cătălin Pătru, Edi Pătraşcu, Viorel Raţă, Cristina Stoleriu.

Spectacolul "D'ale carnavalului" marchează cel de-al cincilea text românesc montat în această stagiune la Sibiu ca parte a strategiei de promovare a valorilor cultural-artistice autohtone.

Pentru a răspunde cererii mari de bilete, organizatorii au programat o reprezentaţie în avanpremieră a spectacolului. Avanpremiera va avea loc, joi, de la ora 19.00, iar premiera vineri, de la aceeaşi oră.

Celelalte spectacole regizate de Silviu Purcărete la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu sunt "Pilafuri şi parfum de măgar", "Cumnata lui Pantagruel", "Aşteptându-l pe Godot", "Faust", "Lulu" şi "Metamorfoze".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici