Dan Piţa merge la FânFest, la Roşia Montană, unde a realizat "Nunta de piatră"

Regizorul Dan Piţa va participa la ediţia din acest an a FânFest (15-19 august), la Roşia Montană, unde a filmat, alături de Mircea Veroiu, "Nunta de piatră", în urmă cu 40 de ani, precum şi "Duhul aurului", ambele pelicule urmând să fie proiectate la festival, informează un comunicat.

417 afișări
Imaginea articolului Dan Piţa merge la FânFest, la Roşia Montană, unde a realizat "Nunta de piatră"

Dan Piţa (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

În programul ediţiei FânFest din acest an un rol deosebit de important îl au cineaştii ce şi-au legat cariera de Roşia Montană în anii '70. De asemenea, anul acesta, se împlinesc 40 de ani de la filmarea peliculei "Nunta de piatră", după scrierile lui Ion Agârbiceanu.

Dan Piţa a filmat alături de Mircea Veroiu la Roşia Montană în 1972 "Nunta de piatră" şi în 1974 "Duhul aurului". Imaginea ambelor filme a fost realizată de Iosif Demian, director de imagine şi regizor român, stabilit în Australia. Aproape 40 de ani mai târziu, Iosif Demian a revenit la Roşia Montană şi a filmat documentarul "Memoria de piatră" (2010).

Astfel, Dan Piţa este invitat special al ediţiei de anul acesta a FânFest.

"Oamenii din Roşia Montană, adevăraţii localnici ai zonei au de luptat pentru viitorul lor, pentru viaţa şi traiul lor acolo unde s-au născut şi unde Dumnezeu le-a dăruit cu multă generozitate natura aşa cum ei şi-au dorit-o. Am fost martorul chinurilor şi eforturilor acestor oameni pentru a-şi păstra nealterat spaţiul în care trăiesc. Iar atunci când am realizat cu Mircea Veroiu filmele «Nunta de piatră» şi «Duhul aurului» după proza lui Agârbiceanu, am fost primiţi cu multă dragoste de oamenii locului. Filmele stau mărturie şi ele ilustrează zbuciumul prin care au trecut oamenii pentru a-şi păstra ceea ce le-a dăruit Creatorul. Aştept cu nerăbdare şi emoţie întâlnirea după 40 de ani cu minunaţii oameni din Roşia Montană", a declarat Dan Piţa.

La rândul său, Iosif Demian a trimis o declaţie organizatorilor festivalului: "Am luat cu mine în gândul meu acele momente frumoase pe care le-am petrecut la Roşia Montană. Eu nu pot să îmi imaginez, nu pot să concep că acel loc va dispărea vreodată. Din acest motiv am emoţii şi sufăr şi trăiesc cu speranţa că într-o bună zi cei care ar vrea să distrugă vor fi tot mai puţini şi Roşia Montană va redeveni ce a fost atunci când noi filmam acolo".

Programul FânFest include proiecţiile integrale ale filmelor "Nunta de piatră", "Duhul aurului" şi "Memoria de piatră". Evenimentul special al festivalului este creat prin alăturarea proiecţiei de fragmente din filmele menţionate de muzica live interpretată de Ansamblul Einuiea. Acestea se întâlnesc la Roşia Montană, pentru a încerca să anuleze spaţiul, timpul şi diferenţele de limbaj, într-un demers ce pare mai degrabă imposibil: acela al unui dialog ad-hoc, între imagine şi muzică, între sunetele "de aici" şi tăcerea "de acolo", se mai arată în comunicatul organizatorilor.

Cea de-a şaptea ediţie FânFest include, pe lângă alte proiecţii şi concerte, susţinute de Luna Amară, Luiza Zan & Snaps, Blazzaj, Kumm, Subcarpaţi, printre alţii, expoziţii, tururi ghidate la obiectivele din zonă, lecturi publice şi întâlniri cu scriitorii prezenţi, spectacole de teatru, conferinţe şi un forum de activism, un târg ţărănesc şi numeroase activităţi recreative pentru vizitatorii mari şi mici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici