Daniel Barenboim: În muzică poţi să înveţi unele lucruri, dar pe altele nu le poţi învăţa

Dirijorul şi pianistul Daniel Barenboim a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că unele lucruri despre muzică pot fi învăţate, altele, care ţin de metafizică, nu, şi că de la tatăl său, care i-a fost profesor, a învăţat că cel mai important lucru este să gândeşti.

343 afișări
Imaginea articolului Daniel Barenboim: În muzică poţi să înveţi unele lucruri, dar pe altele nu le poţi învăţa

Daniel Barenboim (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

"Muţi repetă, repetă, repetă. Nu are sens să repeţi continuu, dacă nu gândeşti ceea ce faci", a spus muzicianul care a mărturisit că a fost, probabil, o provocare pentru tatăl său să îi fie profesor, el fiind un copil rebel. Celebrul pianist şi dirijor a spus că preferă să nu aleagă meseria de a învăţa alţi tineri cum să facă muzică, deoarece calitatea de profesor trebuie să fie o activitate continuă, pe care nu o poate susţine, din lipsa timpului. Pe de altă parte, acesta a spus că educaţia muzicală ar trebui să fie obligatorie în şcoli, pentru ca această artă să fie accesibiă publicului.

"Muzica este viaţa mea. Sunt multe lucruri pe care poţi să le înveţi în muzică, dar alte lucruri nu pot fi învăţate. Muzica merge dincolo de fizică, în metafizică", a spus acesta, adăugând că el vrea ca muzica să atingă "capul, inima şi stomacul".

Barenboim încearcă să fie liderul unor muzicieni care, prin muzică, depăşesc şi conflictele politice. El a creat, în urmă cu peste zece ani, împreună cu Edward Said, o orchestră arabo-israeliană. Muzicianul a spus că nu îşi doreşte ca artiştii din ansamblul pe care îl conduce să rezolve probleme pe care politicienii nu le-au rezolvat, ci pur şi simplu să îşi cunoască reciproc poveştile. "Am vrut să creăm un forum cu oameni care, pornind de la o pasiune comună, să înceapă să se cunoască. De altfel, Barenboim a descris orchestra arabo-israeliană ca pe "un succes total".

Cetăţean argentinian şi isrelian, Barenboim a spus că, de fapt, conflictul dintre Palestina şi Israel nu va putea fi niciodată rezolvat de forţa militară sau de politică. Cele două popoare va trebui să îşi înţeleagă unul altuia punctul de vedere, a mai spus el. "Nu sunt convins că, în cazul acestui conflict, lucrurile trebuie făcute aşa cum au fost făcute până acum", a spus el.

Sigur pe el şi emanând prestanţă, Barenboim a răspuns prompt întrebărilor jurnaliştilor. A replicat rapid la o întrebare în care era provocat să spună ce îi lipseşte pentru a avea totul: "Dar eu am tot ce îmi doresc". De asemenea, muzicianul a mai dezvăluit, scurt şi la obiect, că singura calitate pe care o caută la un solist este simplu "calitatea" şi că dorinţa sa este "să trăiască într-un viitor cu mai puţine conferinţe de presă".

Marţi şi miercuri, Staatskapelle Berlin va susţine două concerte sub bagheta lui Daniel Barenboim.

Festivalul Internaţional "George Enescu" se desfăşoară între 1 şi 25 septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici