DDTV - televiziunea lui Dan Diaconescu, acuzată de piraterie de Warner Bros.

Televiziunea lui Dan Diaconescu, DDTV, a fost acuzată de piraterie de către Warner Bros., cunoscuta companie americană transmiţând o înştiinţare la CNA că postul de televiziune a difuzat ilegal filme, precum "The Last Boy Scout/ Ultimul samaritean", dar şi desene animate, ca "Tom & Jerry".

2193 afișări
Imaginea articolului DDTV - televiziunea lui Dan Diaconescu, acuzată de piraterie de Warner Bros.

DDTV - televiziunea lui Dan Diaconescu, acuzată de piraterie de Warner Bros. (Imagine: Mediafax Foto)

"Am primit o înştiinţare de la Warner Bros. cum că s-ar difuza filme pentru care nu ar exista drepturi pe DDTV. Warner ne-a înştiinţat că a făcut această informare către post şi o face şi către autoritatea din audiovizual", a spus Răsvan Popescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), joi, în şedinţa Consiliului.

El a precizat că a vorbit, miercuri, cu reprezentanţii OTV, care au spus că postul are semnate contracte cu un intermediar pentru difuzarea respectivelor producţii. "Cu contractul pe masă, trebuie să vedem care este situaţia", a mai spus Popescu.

Warner Bros. International Television Distribution a trimis, în data de 28 august, adrese către CNA, către Diana Voiculescu, directorul general al societăţii Telecroma Media SRL (deţinătoarea licenţei pentru DDTV), şi către Doru Iuga, directorul de programe DDTV, cu privire la difuzarea "ilegală" a filmelor "Last Boy Scout/ Ultimul samaritean", "Grumpier Old Men/ Morocănoşii" şi a desenelor animate "Tom & Jerry". Scrisoarea companiei Warner este semnată de departamentul juridic al companiei americane.

Prin respectiva adresă, Warner Bros. somează DDTV să înceteze difuzarea oricăror filme sau programe din portofoliul Warner, precizând că este singura companie abilitată să aprobe difuzarea filmelor respective pentru teritoriul României.

De asemenea, Warner Bros. a somat DDTV să menţioneze dacă deţine licenţele de difuzare de la terţi şi, în caz afirmativ, să remită contractele către Warner, în caz contrar, "televiziunea fiind singura responsabilă pentru difuzarea fără licenţă a programelor menţionate".

Warner Bros. mai spune că difuzarea de către DDTV a programelor menţionate încalcă drepturile altui radiodifuzor din România, licenţiat prin acordul scris al deţinătorului de drepturi, singurul în măsură să dispună difuzarea acestora.

În scrisoare se mai arată că difuzarea de către DDTV a programelor s-a făcut cu încălcarea legilor din Statele Unite şi a legilor internaţionale privind copyright-ul. Practic, difuzarea sau exploatarea programelor Warner Bros., în orice fel, nu se poate face în România fără aprobarea în scris din partea companiei americane.

Totodată, Warner Bros. îşi rezervă dreptul de a întreprinde şi alte acţiuni pe care le consideră necesare în acest caz.

Cristina Trepcea, membru al CNA, a declarat pentru MEDIAFAX că în acest caz vor fi înştiinţate şi Comisiile de Cultură din Parlament.

De cealaltă parte, Doru Iuga, reprezentantul postului DDTV, a declarat pentru MEDIAFAX că televiziunea DDTV are contract cu o companie intermediară pentru difuzarea acestor producţii.

"Problema nu este a noastră, ci a firmei care a făcut achiziţiile", a spus Doru Iuga. El a precizat că societatea de la care DDTV a cumpărat drepturile de difuzare pentru producţiile Warner Bros. îi aparţine lui Florin Miclăuş, un om de afaceri care deţine mai multe licenţe audiovizuale pentru posturi de televiziune şi radio.

Contactat de MEDIAFAX, Florin Miclăuş a declarat că "DDTV are drepturile". El a precizat că a depus la CNA toate documentele. Miclăuş a refuzat să facă alte declaraţii.

Numai între 23 şi 28 august, DDTV a difuzat, între orele 17.00 şi 02.00, câteva zeci de titluri de filme artistice, documentare şi desene animate de la mari case de producţie, printre care şi Warner Bros., Universal Pictures, 20th Century Fox, Walt Disney, BBC.

Astfel, în 23 august, DDTV a difuzat filmele artistice "Backdraft/ Focul ucigaş" (produs de Universal City Studio Inc; Imagine Films Entertainment Inc.), "Helpmates/ Prietenul la nevoie se cunoaşte" (Hal Roach Studios), "Double Trouble/ Un bucluc cu repetiţie" (Metro Goldwyn Mayer).

Printre titlurile difuzate în data de 24 august de DDTV se numără documentarul "Zile care au zguduit lumea" (BBC - The History Channel), filmele artistice "Prelude to A Kiss/ Preludiu pentru un sărut" (20th Century Fox) şi "Intolerable Cruelty/ Dragostea costă" (Universal Pictures - Imagine Entertainment), dar şi desene animate precum "Ding Dog Daddy/ Căţelul îndrăgostit" (Warner Bros - Cartoon).

Pe 25 şi 26 august, DDTV a difuzat desene animate precum "Tom şi Jerry" (Metro Goldwyn Mayer), "Noi, animalele chiţ" şi "Flori în junglă" (Warner Bros), "Ursul păcălit" (Walt Disney), filmul artistic "Casper" (Universal Pictures), "Ultimul samaritean" (distribuit de Warner Bros), "Formidabilul" (20th Century Fox) etc.

Totodată, în data de 27 august, pe DDTV au fost difuzate filmele "Breakfast at Tiffany's/ Mic dejun la Tiffany's" (Paramount), "The Sons of Katie Elder" (Paramount) şi "Down periscope/ Invincibilul" (20th Century Fox), în timp ce pe 28 august televiziunea a transmis filmul "Hot shots/ Formidabilul" (20th Century Fox).

Mai mult, în emisiunea "Dan Diaconescu Direct", difuzată pe postul OTV în data de 22 august, Dan Diaconescu a făcut anunţuri referitoare la noua grilă de programe a postului DDTV.

"Putem da o destinaţie mult mai bună televiziunii DDTV, în sensul că dumneavoastră, până acum, în România aveaţi câteva televiziuni de filme, cum ar fi HBO, cum ar fi Hallmark, cum ar fi Universal sau Pro Cinema ori alte televiziuni care difuzează filme non-stop, filme de toate genurile, desene animate sau filme de epocă, Jetix, Cartoon Network, Minimax (..) Dar a venit momentul să aveţi şi dumneavoastră o televiziune românească care să emită asemenea programe non-stop, titrate în limba română, 24 de ore din 24, şi, mai ales, foarte important pentru dumneavoastră, un program de televiziune care să nu ceară vreun cost suplimentar firmei de cablu", a spus Dan Diaconescu.

El a precizat că a achiziţionat pentru telespectatori 2.700 de filme, difuzarea lor începând din 23 august. Dan Diaconescu a mai spus că pentru achiziţionarea acestor filme a făcut o investiţie uriaşă, "de ordinul milioanelor de euro".

Televiziunea DDTV este controlată de Dan Diaconescu, cel care deţine şi postul OTV. DDTV (Direct Digital TV) are licenţă audiovizuală din noiembrie 2003 şi s-a lansat în 2005. Licenţa DDTV este operată de societatea Telecroma Media SRL, ai cărei acţionari sunt: Flostoiu Ion Florin - acţionar principal (66,65%) şi Diaconescu Iulius Mario (33,35%), potrivit site-ului CNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici