De ce a fost eliberat directorul Intact Group, Sorin Alexandrescu. Motivarea instanţei

Directorul Intact Group, Sorin Alexandrescu, a fost eliberat de Tribunalul Bucureşti, pentru că procurorii anticorupţie nu au dovedit că acesta ar încerca să influenţeze în vreun fel cursul anchetei de şantaj şi nici pericolul social în cazul acestuia.

854 afișări
Imaginea articolului De ce a fost eliberat directorul Intact Group, Sorin Alexandrescu. Motivarea instanţei

De ce a fost eliberat directorul Intact Group, Dan Alexandrescu. Motivarea instanţei

"Privitor însă la aspectele reţinute de către instanţa de fond în argumentarea soluţiei promovate, în sensul ca inculpatul prezintă pericol social concret pentru ordinea publică, fiind îndeplinite cerinţele articolului148, litera f, din Codul de procedură penală, acestea nu pot fi însuşite de tribunal, motivat de faptul că nu au o fundamentare faptică în probatoriul cauzei şi contravin dispoziţiilor legale în materia arestării preventive", arată cei trei judecători în motivarea deciziei prin care l-au lăsat în libertate pe Alexandrescu.

Tribunalul arată că "în prezenta cauza nu există probe care să contureze previzibilitatea unei conduite negative a inculpatului îndreptată împotriva bunei desfăşurări a procesului penal, cu atât mai mult cu cât din actele dosarului nu rezultă că lăsarea în libertate a acestuia ar produce o vătămare esenţială şi substanţială a ordinii publice şi nici gradul de previzibilitate şi probabilitate a perturbărilor".

"În cauză nu există probe certe în sensul că inculpatul - persoană lipsită de antecedente penale, cu familie organizată, un loc de muncă ce îi permite obţinerea de venituri substanţiale în mod licit, ce ocupă o anumită poziţie în societate - reprezintă , în stare de libertate, un pericol concret pentru ordinea publică; buna desfăşurare a procesului penal nu presupune privarea de libertate a inculpatului, cu atât mai mult cu cât nu există probe în sensul că s-ar sustrage de la urmărirea penală sau ar încerca să zădărnicească aflarea adevărului", arată judecătorii.

Privitor la motivarea primei instanţe, "în sensul că natura faptei pentru care este cercetat inculpatul coroborată cu lăsarea acestuia în libertate ar «crea un sentiment de insecuritate, credinţa că justiţia nu acţionează îndeajuns împotriva infracţionalităţii, în lipsa luării măsurii arestării preventive», tribunalul constată (şi nădăjduieşte) că sentimentele de securitate şi încredere ale societăţii în organele statului presupun aplicarea de către acestea cu promptitudine şi fermitate a dispoziţiilor legale, aceasta implicând inclusiv individualizarea măsurilor preventive ce se impun a fi dispuse cu privire la persoanele despre care există presupunerea rezonabilă că au comis infracţiuni, astfel încât acestea să asigure atât un climat de calm, de securitate şi echilibru în societate cât şi încrederea acesteia în reacţia autorităţilor, dar fără a se încălca dreptul la libertate al individului, astfel cum se impune a fi într-o societate ce se doreşte a fi cu adevărat democratică".

Analizând cauza în ansamblu şi fără a nega gravitatea infracţiunii de comiterea căreia este acuzat inculpatul, ţinându-se seama de circumstanţele concrete ale cauzei, precum şi de datele ce caracterizează persoana inculpatului (lipsa antecedentelor penale, ocupaţia acestuia … al SA Antena TV Group SA, faptul că are …, obţine venituri în mod licit) tribunalul constată şi urmează a respinge ca neîntemeiată propunerea de arestare preventivă în ce-l priveşte pe inculpatul A.G.S., evident ca o consecinţă a aprecierii ca fondat a recursului promovat de inculpat şi casării hotărârii recurate", se mai arată în documentul citat.

Directorul Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, va fi cercetat în libertate în dosarul în care este acuzat că l-a şantajat pe administratorul RCS&RDS Ioan Bendei, a decis definitiv, în 6 iunie, Tribunalul Bucureşti, care a admis recursul faţă de arestarea preventivă dispusă în cazul acestuia.

Prin aceeaşi hotărâre, instanţa i-a stabilit lui Alexandrescu interdicţie de a părăsi ţara timp de 30 de zile.

La judecarea recursului, procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a arătat că probele din dosarul lui Sorin Alexandrescu dovedesc premeditarea şi perseverenţa infracţională a acestuia în legătură cu şantajul făcut asupra lui Ioan Bendei şi că directorul Antena TV Group s-a folosit de cunoştinţele şi funcţia sa.

De cealaltă parte, avocatul lui Alexandrescu a arătat că probele nu dovedesc o infracţiune de şantaj şi că subiectul infracţiunii nu este clientul său, iar în acest context a cerut eliberarea sa.

Judecătoria Sectorului 1 a decis, în 31 mai, arestarea preventivă pentru 29 de zile a directorului general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, acuzat că l-a şantajat pe administratorul RCS&RDS Ioan Bendei să semneze un contract de retransmitere prin satelit a programelor Antena TV.

Alexandrescu i-ar fi spus lui Bendei că dacă nu încheie actul va fi făcută o anchetă jurnalistică în care se va arăta că în 2009 a semnat un contract de 3,5 milioane de euro cu firma preşedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, pentru ca în schimb să obţină drepturile de transmise a unor meciuri din cadrul Ligii I.

Decizia Judecătoriei Sectorului 1 a fost contestată de Sorin Alexandrescu la Tribunalul Bucureşti.

Potrivit judecătoarei Elena Zamfir, care a dispus arestarea lui Sorin Alexandrescu, calitatea conspirată în care a acţionat directorul general al Antena TV group denotă o abilitate sporită de a folosi metode care să îngreuneze identificarea şi tragerea la răspundere. Magistratul a mai arătat că Sorin Alexandrescu a negat faptele, în ciuda "evidenţei probelor", iar conduita sa "nu oferă garanţii că, odată lăsat în libertate, ar adopta un comportament procesual corect".

Procurorii au arătat că Sorin Alexandrescu urmărea să-l determine pe Ioan Bendei să semneze un contract de 7,2 milioane de euro anual, pe o perioadă de cinci ani, însă, în final, directorul general al Antena TV Group a fost de acord şi cu un contract de patru milioane de euro pe an pe o perioadă de cinci ani, promiţând în schimb să nu mai publice informaţiile legate de contractul dintre RCS&DS şi firma lui Dumitru Dragomir, SC Bodu SRL.

Alexandrescu şi Bendei s-au mai întâlnit în 19 aprilie, 22 aprilie, 26 aprilie, 14 şi 16 mai, la fiecare întâlnire, directorul general al Atena TV Group spunându-i administratorului RCS&RDS că pentru a nu iniţia o campanie mediatică negativă la adresa acestuia, campanie care i-ar afecta viaţa personală şi cariera profesională, ar trebui să accepte semnarea contractului, în numele societăţii pe care o reprezintă.

Din stenogramele interceptărilor telefonice, aflate la dosar, rezultă că Alexandrescu a vorbit despre acest subiect cu Camelia Voiculescu şi Dan Voiculescu.

Sorin Alexandrescu a discutat cu Camelia Rodica Voiculescu despre adresa trimisă lui Bendei, emisă de Intact Publishing, potrivit procesul verbal de redare a înregistrării convorbirii telefonice care a avut loc între cei doi în 26 aprilie. Camelia Voiculescu i-a atras atenţia lui Alexandrescu să aibă grijă: "Super OK! Adică super, mă rog, să vedem! Şi oricum tre' să ai super grijă, te rog!? Ştii că … Acum mi-a dat şi mie tata grija aia. Să mă suni şi pe mine după aia."

Prin intermediul posturilor de televiziune şi al publicaţiilor aparţinând trustului de presă Intact Media Group au fost difuzate şi publicate ştiri şi articole cu impact negativ asupra companiei RCS&RDS. În paralel, postul de televiziune Antena 1 a difuzat, începând din 9 mai (ora 14.35), un material promo cu titlul "Exploziv. Mită în fotbal 3,5 milioane euro via Oradea - Bucureşti. Ancheta jurnalistică în curând", a precizat instanţa, în motivare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici