Decoraţii la Casa Regală: Care sunt personalităţile care au primit distincţii din partea Regelui Mihai

Călin Popescu-Tăriceanu, Theodor Paleologu, Puiu Haşotti, Cătălin Ionescu-Arbore şi pictorul Ştefan Câlţia se numără printre personalităţile decorate vineri de Regele Mihai, la Palatul Elisabeta din Bucureşti.

1585 afişări
Imaginea articolului Decoraţii la Casa Regală: Care sunt personalităţile care au primit distincţii din partea Regelui Mihai

Principesa Margareta a Romaniei (S), Regele Mihai I (C) si Principele Radu (D) (Imagine: Marius Dumbrava/Mediaafx Foto)

Astfel, directorul Operei Naţionale Bucureşti, Cătălin Ionescu-Arbore, senatorul Puiu Haşotti şi deputatul Theodor Paleologu au primit Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate.

Pictorul Ştefan Câlţia, ambasadorul Republicii Cehe în România, Jiří Šitler, şi ambasadorul Spaniei în România, Estanislao de Grandes Pascual, au primit Crucea Casei Regale a României.

Totodată, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu şi academicianul Cristian Hera au primit Decoraţia Regală "Nihil Sine Deo".

Distincţiile au fost înmânate de Regele Mihai, în timp ce Principesa Margareta şi Principele Radu au asistat la eveniment. Ceremonia a fost deschisă cu intonarea imnului regal.

Cătălin Ionescu-Arbore a fost decorat pentru aducerea muzicii de operă în societatea românească profundă, pentru curajul cu care a îmbogăţit constant repertoriul Operei Naţionale Bucureşti şi pentru exemplara colaborare cu Casa Regală.

Puiu Haşotti a fost distins pentru susţinerea constantă a valorilor şi principiilor coroanei, în mod public, cu independenţă şi curaj, în Parlament şi în societatea civilă, dar şi pentru iniţiativele sale legislative care promovează modernizarea României prin forţe proprii, dar şi asumarea viitorului european comun.

În acelaşi timp, Theodor Paleologu a fost decorat pentru perseverenţa şi demnitatea cu care a susţinut public valorile Familiei Regale, pentru activitatea diplomatică şi guvernamentală în sprijinul integrării României în Uniunea Europeană şi pentru efortul de a profesionaliza munca politică.

Ştefan Câlţia a fost decorat pentru activitatea sa artistică fructuoasă, care a dus arta românească peste hotare, dar şi pentru îmbogăţirea colecţiei de artă contemporană a Familiei Regale prin contribuţiile sale generoase.

Ambasadorul Spaniei, Estanislao de Grandes Pascual, a fost distins de Casa Regală a României pentru că a dat un exemplu de cooperare economică fructuoasă în anii în care Spania a devenit a doua casă pentru mulţi români.

La rândul său, ambasadorul Republicii Cehe în România, Jiří Šitler, a fost decorat, printre altele, pentru că a contribuit la prezentarea publică a adevărului istoric despre rolul armatei române în eliberarea Cehoslovaciei.

Fostul premier Tăriceanu a fost decorat pentru activitatea guvernamentală şi politică în slujba integrării României în Uniunea Europeană, a relansării economice şi financiare a ţării şi a profesionalizării instituţiilor statului, pentru exemplul de onestitate de care dă dovadă în viaţa publică, pentru respectul pe care îl are faţă de alegători şi atitudinea princiară pe care o are faţă de idealurile liberalismului şi democraţiei, dar şi pentru curajul cu care a pus în mişcare cu adevărat procesul de restituire a proprietăţilor confiscate de regimul comunist.

Totodată, Cristian Hera a fost distins pentru că a făcut România cunoscută în întreaga lume prin talentul şi profesionalismul său în domeniul ştiinţei solurilor şi a agriculturii de înaltă specializare, pentru demnitatea şi corectitudinea care l-au caracterizat în funcţiile de conducere deţinute în organizaţii interne şi internaţionale, dar şi pentru valorile pe care le promovează în activitatea Academiei Române.

Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate - primită de Cătălin Ionescu-Arbore, Puiu Haşotti şi Theodor Paleolgu - se acordă membrilor merituoşi ai Casei Regale sau colaboratorilor de peste cinci ani ai acesteia, din toată ţara şi din străinătate. Decoraţia este semnul preţuirii Regelui faţă de românii sau străinii care au dovedit loialitate şi încredere în destinul Familiei Regale din România, făcând eforturi şi, adeseori, sacrificii personale pentru a sprijini principiile binefăcătoare ale Coroanei în ţara noastră.

Crucea Casei Regale a României - primită de pictorul Ştefan Câlţia, ambasadorul Republicii Cehe în România, Jiří Šitler, şi ambasadorul Spaniei, Estanislao de Grandes Pascual - poate fi acordată unor personalităţi în poziţii importante în Casa Regală. Se poate decerna şi unor colaboratori ai Casei Regale care se bucură de prestigiu în societatea românească, reprezentând societatea civilă, mediul politic sau economic, lumea culturii sau a diplomaţiei, precum şi organizaţii naţionale sau internaţionale.

Decoraţia Regala "Nihil Sine Deo" - primită de Călin Popescu Tăriceanu şi Cristian Hera - este o distincţie ce se acordă prin decizia Şefului Familiei Regale a României. Decoraţia poate fi acordată personalităţilor marcante din domeniul social, ştiinţific, educational, cultural, spiritual, economic, politic şi militar care au ajuns la un respectabil număr de ani în profesie sau au realizat o performanţă de înalt nivel, au avut o iniţiativă ieşită din comun, au dat dovada de generozitate şi spirit de răspundere, au folosit puterea exemplului personal pentru a îmbogăţi prezentul românesc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici