Definiţia unui cuvânt din DEX ar putea fi schimbată, deoarece termenul este considerat antisemit

Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului a solicitat Academiei Române să schimbe din Dicţionarul Explicativ al Limbii Române (DEX) definiţia unui cuvânt considerat insultător la adresa evreilor şi să specifice clar că este vorba de un termen peiorativ, potrivit New York Times.

3373 afișări
Imaginea articolului Definiţia unui cuvânt din DEX ar putea fi schimbată, deoarece termenul este considerat antisemit

Dictionar (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Maximilian Katz, directorul Centrului pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului din România, a declarat pentru agenţia de presă The Associated Press, într-un interviu acordat luni, preluat de New York Times, că utilizarea în mod obişnuit a cuvântului românesc (care nu apare nominalizat ca atare în presa internaţională, n.r.) este insultătoare, dar acest lucru nu este explicat în DEX, care este editat de Academia Română - Institutul de Lingvistică "Iorgu Iordan".

Katz spune că acest cuvânt "a fost auzit de evrei atunci când aceştia au fost urcaţi în trenurile morţii", făcând referire la masacrarea a sute de mii de evrei români în Al Doilea Război Mondial.

"Academia Română a preluat o expresie profund antisemită şi a transformat-o într-un cuvânt legitim", a declarat Katz în interviu. Dicţionarul explică faptul că termenul este folosit în sens "familiar", dar omite să spună că are sens antisemit.

În scrisoarea de două pagini se arată că termenul "este rasist, arată ura faţă de evrei, faţă de religia evreiască, îi defăimează pe motive etnice şi incită la violenţă împotriva lor".

În aceeaşi scrisoare se spune că folosirea termenului este ilegală în România, pentru că prin lege sunt interzise simbolurile cu caracter fascist, rasist sau xenofob. Încălcarea legii se pedepseşte cu amenzi şi închisoare.

Katz a declarat că Centrul a sesizat o creştere a antisemitismului în publicaţii online în limba română. "Asistăm la o creştere drastică online a numărului de tentative de a-i învinui pe evrei pentru criza economică", a spus el.

Cuvântul este cel mai ofensator din câte există în limba română pentru evrei, dar este de asemenea folosit uzual de către români, în principal de cei mai în vârstă, care nu s-ar considera persoane antisemite, se mai spune în material.

Potrivit lui Katz, citat în respectivul material, în România trăiesc mai puţin de 6.000 de evrei, mulţi dintre ei sunt persoane în vârstă, şi majoritatea românilor nu vin în contact cu evreii.

Academia Română: Nu am primit nicio solicitare cu privire la definiţia vreunui cuvânt din DEX

Academia Română nu a primit nicio solicitare cu privire la vreun cuvânt din Dicţionarul Explicativ al Limbii Române (DEX) a cărui definiţie este considerată antisemită, a declarat pentru MEDIAFAX academicianul Marius Sala, vicepreşedinte al Academiei.

"Nu am primit nimic la Academia Română. Când o să primim, o să discutăm. Dar nu poţi să scoţi un cuvânt din limba română. O să avem grijă în noile ediţii (ale DEX, n.r.) să reformulăm în aşa fel încât să nu creeze suspiciuni", a spus lingvistul Marius Sala, care este şi director al Institutului de Lingvistică "Iorgu Iordan-Al. Rosetti".

Dicţionarul Explicativ al Limbii Române (DEX) este editat de Academia Română şi Institutul de Lingvistică "Iorgu Iordan-Al. Rosetti".

În ultimele săptămâni, organizaţiile de apărare a drepturilor romilor au acuzat Academia Română de rasism în cazul cuvântului "ţigan", a cărui definiţie implică şi explicaţia "persoane cu apucături rele". Academia Română nu a răspuns imediat la solicitarea de a comenta acest aspect, se mai spune în material.

Csaba Ferenc Astalosz, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, care a primit, de asemenea, o copie a scrisorii, a spus că este de acord cu Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului. "Cererea lor este justificată", a spus Asztalosz într-un interviu telefonic. "Cuvântul trebuie să arate sensul real, că acesta este peiorativ, că este rasist, atât în cazul evreilor, cât şi al romilor", a mai spus Csaba Ferenc Astalosz.

Aproximativ 280.000 de evrei şi 11.000 de romi au fost ucişi în timpul regimului dictatorial al mareşalului Ion Antonescu din Al Doilea Război Mondial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici