Descoperire la Ierusalim: Vestigii arheologice din timpul primului Templu evreiesc

Vestigii arheologice datând din perioada primului Templu evreiesc au fost descoperite printre dărâmături în timpul unei excavaţii realizate pe Esplanada Moscheilor, din Ierusalim, a anunţat Consiliul pentru antichităţi al Israelului, transmite AFP.

10 afișări
Imaginea articolului Descoperire la Ierusalim: Vestigii arheologice din timpul primului Templu evreiesc

Descoperire la Ierusalim: Vestigii arheologice din timpul primului Templu evreiesc

Arheologii au dezgropat zeci de fragmente de ceramică, mai ales de amfore, pe Esplanadă, locul primului Templu evreiesc, distrus în 586 î. C. de către babilonieni, şi al celui de-al doilea Templu, distrus de romani în 70 d.C.

"Cu excepţia a două dintre ele, toate obiectele datează din secolul al VIII-lea î.C., din epoca regilor Iudeei", a spus profesorul Ronny Reich, membru al echipei de arheologi.

"Este vorba de ustensile comune de bucătărie, care nu sunt inscripţionate cu texte în ebraica antică şi care, pentru moment, nu pot fi asociate cu un cult al Templului", a adăugat Reich, profesor la Universitatea din Haifa.

Un alt arheolog, Yuval Baruch, a indicat că vestigiile au fost dezgropate în partea sud-estică a Esplanadei, unde în august s-au efectuat lucrări de canalizare.

Este pentru prima dată, spun cercetătorii, când a fost posibilă localizarea, pe Esplanada Moscheilor, a unor vestigii arheologice atât de vechi.

La Esplanadă, situată în sectorul oriental al Ierusalimului ocupat şi anexat de Israel, se află moscheile al-Aqsa şi Domul Pietrei, cel de-al treilea loc sfânt de pelerinaj islamic după Meca şi Medina din Arabia Saudită.

Esplanada, numită de evrei "muntele Templului", este cel mai celebru loc sacru al iudaismului şi se învecinează cu Zidul Plângerii, principalul loc de pelerinaj iudaic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici