Despre banii pierduţi ai României, duminică, la "România, te iubesc!"

Banii care au dispărut din conturile statului după Revoluţie, în anii '90, constituie subiectul ediţiei de duminică a emisiunii "România, te iubesc!", care va fi difuzată de la ora 18.00 la Pro TV, informează televiziunea.

327 afișări
Imaginea articolului Despre banii pierduţi ai României, duminică, la "România, te iubesc!"

Despre banii pierduţi ai României, duminică, la "România, te iubesc!" (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

În primăvara anului 1989, Nicolae Ceauşescu a anunţat că Republica Socialistă România nu mai are datorii externe. Cu toate acestea, în decembrie 1989, românii trăiau o situaţie paradoxală: pe de o parte erau înfometaţi, pe de alta, în conturile statului existau 2 miliarde de dolari cash, bani ce aveau să dispară în anii '90.

Ca paradoxul să fie complet, România avea investiţii şi datorii de recuperat în valoare de alte miliarde de dolari. Unde sunt toţi aceşti bani şi ce s-a întâmplat cu ei de-a lungul timpului, iată două întrebări care îşi vor găsi răspunsurile duminică, la "România, te iubesc!" de la Pro TV, într-o anchetă jurnalistică demarată de Cosmin Savu şi desfăşurată în mai multe ţări: Sudan, Marea Britanie, Ucraina.

Echipa emisiunii a mers pe urmele banilor tocmai în Africa, cel mai sângeros tărâm din ultimii 50 de ani. În Sudan. Acolo românii au investit bani în drumuri şi infrastructură petrolieră, au construit fabrici şi chiar au ridicat Parlamentul din Khartoum. Cu toate că localnicii le sunt recunoscători românilor, atunci când vine vorba de returnarea obligaţiilor, ridică din umeri.

Dacă de la străini poate n-am avea pretenţii să arunce cu banii în români, de la cei din ţară, puşi să administreze roadele acestor investiţii, altele sunt pretenţiile. Având în vedere că statul nu s-a preocupat, recuperarea datoriilor externe a devenit mană cerească pentru mai multe companii private, iar Cosmin a încercat să dea de urma lor şi a banilor României în Londra.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici