Director ICR:Respingerea unor dosare la finanţare, decizie tehnică, legată de actele necesare depuse

Respingerea dosarelor Uniter şi TIFF pentru finanţare nerambursabilă pentru proiecte culturale a fost o decizie tehnică luată de Comisia administrativă din ICR care a verificat conformitatea dosarelor, a declarat, pentru MEDIAFAX, directorul Direcţiei generale de promovare a culturii, Iacob Florea.

330 afişări
Imaginea articolului Director ICR:Respingerea unor dosare la finanţare, decizie tehnică, legată de actele necesare depuse

Director ICR:Respingerea unor dosare la finanţare, decizie tehnică, legată de actele necesare depuse (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

El a menţionat că în termen de trei zile pot fi depuse contestaţii privind decizia acestei comisii.

Florea a menţionat că dosarere declarate eligibile vor fi analizate ulterior de către un juriu alcătuit din specialişti din domenii precum limba română, literatura, dans, teatru, arte vizuale, film şi muzică, astfel încât decizia finală va fi una "onestă şi corectă".

"Prezenţa pe site-ul Institutului nu reflectă şi nu vorbeşte despre calitatea şi importanţa dosarelor", a ţinut să precizeze Iacob Florea.

Potrivit acestuia, în primă fază au fost acceptaţi doar cei care au depus la dosar toate actele necesare.

Florea a menţionat că, spre exemplu, prin decizia luată de Comisia administrativă, ICR nu cauţionează Asociaţia Culturală "Ghiocelul", ci doar constată că respectiva asociaţie a depus la dosar toate actele necesare.

Pe de altă parte, reprezentantul ICR a subliniat că Institutul are un parteneriat tradiţional cu Uniter şi TIFF şi că aceste două organizaţii, respinse în primă fază, pot depune contestaţii.

Proiecte de finanţare pentru ediţiile de anul acesta a TIFF, Festivalului Naţional de Teatru (FNT), festivalurilor Anonimul şi Kinodiseea, precum şi un proiect de promovare a filmului "După dealuri", de Cristian Mungiu, au fost considerate neeligibile la concursul organizat de ICR.

Institutul Cultural Român (ICR) a publicat, joi, lista proiectelor eligibile şi neeligibile la finalul etapei administrative de selecţie a dosarelor depuse în cadrul concursului anunţat pe 29 noiembrie 2012.

Astfel, printre dosarele analizate de comisia de selecţie - a cărei componenţă ICR o va face publică numai la finalul etapei de selecţie - au fost declarate neeligibile proiecte precum: Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), ediţia a 11-a (proiect depus de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc), ediţia a XXIII-a a Festivalului Naţional de Teatru (proiect înaintat de Uniunea Teatrală din România - UNITER), Festivalul Internaţional de Film "Lună Plină" (proiect al Asociaţiei Victoria Film), Festivalul Internaţional de Film NexT (Asociaţia Societatea Culturală NexT), Festivalul Cultural FânFest 2013 (al Asociaţiei Aurarilor Alburnus Maior), Sighişoara Film Festival (proiect al Fundaţiei Române pentru Educaţie şi Educatori), "După dealuri", în regia lui Cristian Mungiu - promovare film prin producţie pe suport DVD (proiect ce aparţine SC Voodoo Films SRL), a patra ediţie din România a Festivalului IMAGINE - o competiţie muzicală internaţională dedicată tinerilor cu vârste între 12 şi 20 de ani, pentru toate stilurile muzicale (proiect al Asociaţiei ELITE ART Club Unesco), masterclass-uri de dirijat - tehnica dirijorală a maestrului Sergiu Celibidache (proiect al Fundaţiei Sergiu Celibidache), o serie de concerte susţinute de Corul Naţional de Cameră Madrigal în interiorul monumentelor istorice protejate de UNESCO drept valori ale patrimoniului universal şi realizarea unui documentar de televiziune care are ca scop atragerea de investitori pentu restaurare (proiect al Corului Naţional de Cameră Madrigal), Festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul, ediţia a 10-a (Fundaţia Anonimul), Kinodiseea - Festivalul Internaţional de Film pentru Copii (proiect al Asociaţiei Culturale Metropolis), Sibiu Jazz Festival 2013 (Fundaţia Sibiu Jazz Festival), Astra Film Festival 2013 (Fundaţia Astra Film), precum şi un workshop de animaţie în cadrul festivalului Anim'est (proiect al Asociaţiei Estenest).

Potrivit anunţului ICR, pentru proiectele declarate neeligibile, fiecare aplicant va primi, în cursul zilei de joi, un e-mail în care se va explica motivul pentru care dosarul a fost declarat neeligibil.

Contestaţiile pot fi depuse la Registratura ICR, conform art. 14 alin. 1 din Ordonanţa nr. 51 din 11 august 1998, modificată şi completată, în maximum trei zile lucrătoare de la data aducerii la cunoştinţă a rezultatelor selecţiei (data afişării pe site-ul ICR). Ultima zi de depunere a contestaţiilor este luni, 18 martie, ora 16.00.

În ceea ce priveşte cele 41 de proiecte considerate eligibile, acestea vor fi evaluate în următoarele două săptămâni, în comisiile de specialitate, conform Regulamentului-cadru.

Printre proiectele considerate eligibile se numără "Poveşti româneşti în Africa" - Festival internaţional de poveşti în Kenya, prelegere şi conferinţă de presă cu marile teme întâlnite în creaţiile literare tradiţionale, autori români de poveşti şi situaţia de azi a povestitorului român în ţară/ străinătate. Expoziţie de cărţi de poveşti, Festivalul Udatul Nevestelor (proiect al Asociaţiei Culturale Hodăceana), "Rudarii: o enigmă etnografică în spaţiul european" - Realizarea de cercetari sociale pe cultura minorităţii romilor, contribuind la coeziunea socială bazată pe conceptul de cunoaştere (proiect al Centrului de Cercetări Culturale şi Sociale Romane Rodimata), Spectacolul pluridisciplinar pornind de la "Jurnalul fericirii" al lui Nicolae Steinhardt - "Libertatea are chipul lui Dumnezeu" (proiect al Asociaţiei culturale Kratima), "Analiza strategiilor de dezvoltare urbană pe coasta Mării Negre în anii 60 - 70. Studiul raporturilor şi schimburilor din bazinul Mării Negre - Turcia şi România - "Echanting Views: Black Sea Tourism Planning and Architecture of 60s and 70s" - (proiect al B.I.A. Istudor şi O. Sorin Nicolae), "Şerban Foarţă: O cale-n dar" - Editarea a cinci cărţi ale scriitorului Şerban Foarţă şi a şase volume de poezie ale unor scriitori străini, câţiva netraduşi la noi - (proiect al SC Brumar SRL), Ghid de Trasee Cultural-Turistice în Bucureşti (proiect al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul), "Ro.merica" - crearea unui scenariu ro-american care să aibă ca rezultat un spectacol/performance care va implica ambele echipe din cele două ţări - (proiect al ProDrama).

Suma totală alocată de ICR pentru acest concurs este de 450.000 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici