Dispută dură între doi membri ai CNA: Mititelu a acuzat-o pe Iorga că protejează B1; Iorga: Minţiţi pur şi simplu

O sesizare a ActiveWatch privind lipsa de echilibru a postului B1 TV în campania pentru referendum a prilejuit o dispută dură, joi, între doi membri ai Consiliului: Christian Mititelu a acuzat-o pe Narcisa Iorga că protejează B1 TV, în timp ce aceasta l-a atacat spunându-i că minte.

276 afișări
Imaginea articolului Dispută dură între doi membri ai CNA: Mititelu a acuzat-o pe Iorga că protejează B1; Iorga: Minţiţi pur şi simplu

Narcisa Iorga (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, o sesizare a ActiveWatch cu privire la ediţia din 24 iulie a emisiunii "Sub semnul întrebării" de la postul B1 TV. Sesizarea a fost trimisă chiar joi la CNA, iar Departamentul Monitorizare din cadrul Consiliului nu a avut timpul necesar să facă un raport de monitorizare a emisiunii, aşa cum este practica obişnuită a CNA.

În sesizare, ActiveWatch spune că moderatorul emisiunii "Sub semnul întrebării", Robert Turcescu, a încălcat obligaţiile legale privind informarea corectă, imparţialitatea şi pluralismul de opinii.

"În ciuda faptului că moderatorul a făcut precizări privind refuzul reprezentanţilor USL de a participa la emisiune, considerăm că întreaga dezbatere a fost marcată de opinii şi atitudini unilaterale, tendenţioase, menită să-l favorizeze exclusiv pe preşedintele suspendat Traian Băsescu. De asemenea, considerăm că transmiterea şi acceptarea mesajelor repetate, care îi îndemnau pe alegători să boicoteze Referendumul din 29 iulie 2012, reprezintă o abatere de la normele deontologiei profesionale", spune ActiveWatch.

În acest context, Mititelu, membru al CNA, a propus aplicarea unei somaţii publice postului B1 TV pentru dezechilibru în campania pentru referendum. El a considearat că nu este necesar un raport al Departamentului monitorizare privind emisiunea reclamată de ActiveWatch, din moment ce membrii Consiliului au vizionat pasaje din respectiva emisiune în şedinţa de joi a CNA.

În schimb, unii membri ai CNA - Narcisa Iorga şi Ioan Onisei - au cerut analizarea sesizării ActiveWatch într-o şedinţă viitoare, după ce Departamentul Monitorizare va face un raport de monitorizare a emisiunii de la B1 TV.

Acest lucru l-a nemulţumit pe Christian Mititelu, care a spus: "E vorba de mai multe emisiuni (de la B1, n.r.), avem o plângere de la o instituţie care face şi ea monitorizare".

El i-a spus apoi Narcisei Iorga că "distruge" cooperarea în CNA, în condiţiile în care "Consiliul este un organism colectiv". "Blocaţi discutarea legitimă a unei propuneri", a mai spus Christian Mititelu, care a acuzat-o pe Iorga că vrea să protejeze B1 TV şi Naşul TV. De asemenea, Mititelu i-a mai spus Narcisei Iorga că încearcă să se substituie uneori preşedintelui CNA, pentru a impune un anumit punct de vedere.

În acel moment, Narcisa Iorga a scos din geantă leucoplast şi un cronometru. "Am leucoplast şi un cronometru şi vă rog să le folosiţi când consideraţi dumneavoastră", i s-a adresat ironic Narcisa Iorga lui Christian Mititelu.

"Noi discutăm o plângere. Suntem cu toţi de acord că trebuie să o discutăm. Eu spun că trebuie să discutăm toate televiziunile. Nu se poate să discutăm doar B1, este inechitabil", a spus Narcisa Iorga.

"Aveţi o concepţie despre echitate extraordinară", a ripostat Christian Mititelu, fapt care a făcut-o pe Iorga să reacţioneze la rândul său: "B1 primeşte două sancţiuni pentru aceeaşi săptămână, în timp ce Antena 3 - pe care o preferă domnul Mititelu, dacă tot mă acuză pe mine - rămâne pe dinafară".

În discuţie a încercat să intervină Răsvan Popescu, preşedintele CNA, care i-a spus Narcisei Iorga: "Domnul Mititelu tocmai a votat o somaţie la Antena 3". Cu câteva minute mai înainte, CNA somase public Antena 3 pentru emisiunea "Subiectiv" din 20 iulie, în care moderatorul Răzvan Dumitrescu nu a asigurat imparţialitatea şi echilibrul într-o discuţie cu invitata Andreea Paul, unii membri ai Consiliului considerând că realizatorul a încercat să o intimideze pe aceasta.

Ulterior, Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, a exprimat un punct de vedere similar cu cel al Narcisei Iorga. "Eu sunt absolut de acord cu observaţia că a fost dezechilibru (la B1, n.r.). Problema pe care am invocat-o eu este de ordin procedural, că nu avem raport de monitorizare (...) Trebuie să fim consecvenţi procedural", a spus Onisei.

"În felul ăsta probabil că se va merge mai departe (la B1, n.r.), pe când dacă dai acum o somaţie poate că diseară sau mâine seară situaţia va fi puţin diferită. Ceea ce faceţi dumneavoastră... îi protejaţi să continue în felul acesta. Toată campania a fost oribilă, aproape la toate televiziunile", a spus Mititelu.

"Mai puţin la Antena 3", a spus ironic Narcisa Iorga, fapt care l-a făcut pe Mititelu să afirme: "Doamnă aveţi o obsesie. Asta este ştiut. Aveţi această obsesie, nu puteţi să ieşiţi din ea. Aţi intrat acolo şi nu mai puteţi să ieşiţi din chestiunea asta". "Toată campania a fost cum a fost, îţi vine să te ţii de nas. Eu v-am spus aşa ca om care a mai lucrat în presă. M-am uitat şi eu. Sunt câteva posturi la care este insuportabil ce vezi, după părerea mea. Dar dumneavoastră, două dintre ele le excludeţi din principiu", a continuat Mititelu.

"Este absurd ce spuneţi şi minţiţi pur şi simplu", a spus Narcisa Iorga, fapt care l-a făcut pe Christian Mititelu să reacţioneze: "Controlaţi-vă limbajul. Nu suntem la nivelul şefilor dumneavoastră".

"Şeful meu este domnul Popescu, al dumneavoastră nu ştiu care e", i-a spus în schimb Narcisa Iorga lui Christian Mititelu.

"Uitaţi-vă ce echilibru a avut B1 - 26 (puncte de vedere contra demiterii preşedintelui Traian Băsescu, n.r.) la 21 (pro demitere, n.r.) şi a luat somaţie şi eu am votat pentru. Cum puteţi să mă acuzaţi de aşa ceva? Nu permit acuzaţii de genul ăsta", a spus Iorga.

În cele din urmă, Răsvan Popescu, preşedintele Consiliului, a supus la vot propunerea lui Christian Mititelu de somare publică a postului B1. Propunerea a primit însă numai două voturi "pentru", cel al lui Christian Mititelu şi cel al lui Răsvan Popescu.

Ioan Onisei a intervenit şi a spus că sesizarea ActiveWatch va fi rediscutată atunci când va exista raport de monitorizare pentru emisiunea respectivă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici