Distribuitorii de filme pe DVD vor plăti mai puţine drepturi pentru muzica din aceste producţii

Companiile care distribuie filme pe DVD, CD, casete VHS sau discuri Blu-ray - printre care Pro Video, Prooptiki şi TVR Media - vor plăti mai puţine drepturi de autor pentru muzica din aceste filme, respectiv 4%, 5% şi 7% din veniturile lor, faţă de 10,45%, remuneraţiile plătite între 2005 şi 2009.

241 afișări
Imaginea articolului Distribuitorii de filme pe DVD vor plăti mai puţine drepturi pentru muzica din aceste producţii

Distribuitorii de filme pe DVD vor plăti mai puţine drepturi pentru muzica din aceste producţii (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

Remuneraţiile datorate titularilor de drepturi de autor pentru utilizarea operelor muzicale, prin reproducere, în cadrul operelor cinematografice, au fost negociate de către organismul de gestiune colectivă Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România - Asociaţia pentru Drepturi de Autor (UCMR-Ada) şi reprezentanţii licenţiaţilor celor mai mari studiouri de producţie din străinătate, respectiv din România, printre care Pro Video, Prooptiki România şi TVR Media, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA).

În mod concret, remuneraţiile procentuale pentru operele muzicale utilizate în cadrul filmelor vor fi de 4% pentru anul 2010, 5% pentru anul 2011 şi, respectiv, 7% pentru anul 2012. Baza de calcul o constituie veniturile realizate de utilizatori, pentru fiecare operă audiovizuală în parte, din comercializarea videogramelor către vânzătorii cu amănuntul în trimestrul de referinţă. Remuneraţiile sunt raportate la baza de calcul şi la procentul rezultat din durata muzicii reprezentantată de către UCMR-Ada, raportat la durata filmului.

De asemenea, în cadrul metodologiei este prevăzută şi o remuneraţie minimă datorată de utilizatori; de exemplu, pentru un produs standard, aceasta este de 1 leu pentru anul 2010, 1,3 lei pentru anul 2011 şi 1,5 lei pentru anul 2012.

Totodată, remuneraţiile vor fi colectate de organismul de gestiune colectivă UCMR-Ada.

Potrivit vechii metodologii, din 28 noiembrie 2005, în perioada 2005 - 2009, remuneraţiile au fost de 10,45%, pentru reproducerea filmelor pe CD, DVD şi casetă VHS. Această metodologie a fost semnată de reprezentanţii organismului de gestiune colectivă Upfar-Argoa şi ulterior atacată de cei ai utilizatorilor majori în domeniu.

Potrivit ORDA, din aceste remuneraţii, în 2008, organismele de gestiune colectivă UCMR-Ada, Dacin-Sara, Visarta şi Credidam au încasat o sumă de peste 2 milioane de lei. Cea mai mare sumă a fost încasată de UCMR-Ada, respectiv 1.919.559 de lei, în timp ce Dacin-Sara a colectat circa 132.000 de lei, Visarta - circa 4.664 de lei, iar Credidam - 3.438 de lei. Sumele nu includ TVA.

Noile remuneraţii se vor aplica începând cu data publicării în Monitorul Oficial a Metodologiei privind remuneraţiile reprezentând drepturi patrimoniale de autor pentru reproducerile pe videograme ale operelor muzicale utilizate în cadrul operelor audiovizuale, altele decât videoclipurile muzicale, concertele şi înregistrările audiovizuale conţinând biografii ale unor artişti interpreţi sau trupe de muzică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici