Diverta: Nu mai lucrăm cu Polirom, vor rabat mai mare. Polirom: Diverta nu a mai plătit facturile

Diverta a sistat distribuţia de volume Polirom, susţinând că editura doreşte termene de plată mai scurte şi un rabat mai mare, Polirom răspunzând că librăria nu i-a achitat facturi în valoare de 170.000 de euro, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii celor două companii.

253 afișări
Imaginea articolului Diverta: Nu mai lucrăm cu Polirom, vor rabat mai mare. Polirom: Diverta nu a mai plătit facturile

Diverta: Nu mai lucrăm cu Polirom, vor rabat mai mare. Polirom: Diverta nu a mai plătit facturile (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto)

Octavian Radu, proprietarul Diverta, a declarat pentru MEDIAFAX că lanţul de librării are "o sincopă" cu Polirom şi a oprit vânzările de carte de la această editură.

"N-am reuşit să ne înţelegem în privinţa rabatului şi nu mi se pare corect faţă de celelalte edituri să practicăm alt rabat cu ei. Ei vor şi termene de plată mai scurte decât ceilalţi. Şi i-am oprit. Din această situaţie pierdem toţi, şi cititorii, şi ei, şi noi", a spus Octavian Radu.

Proprietarul Diverta a precizat că Polirom dorea un rabat cu 10% mai mare decât ceilalţi, "ceea ce e enorm".

De asemenea, el a menţionat că vânzările de volume de la Polirom reprezentau 1% din rulajul Diverta, adică circa 200.000 de euro pe an.

La solicitarea MEDIAFAX, directorul general al Polirom, Silviu Lupescu, a precizat că editura ieşeană nu are relaţii contractuale directe cu librăriile Diverta, "aflate în insolvenţă", ci cu un angrosist din holding, Depozitul de Carte şi Distribuţie (DCD).

"După notificări succesive privind restanţele la plată a facturilor neachitate în termen (a căror valoare se ridică azi la circa 170.000 de euro) - notificări rămase fără ecou -, Polirom a fost nevoită să limiteze temporar livrările de carte către DCD, după o perioadă în care a înţeles dificultăţile prin care trece Diverta şi, sperând în succesul planului de reorganizare, a continuat pe tot parcursul anului 2010 livrările, în pofida arieratelor care s-au acumulat", spune Lupescu.

Directorul Polirom menţionează, totodată, că nu a primit nicio solicitare recentă din partea DCD privind renegocierea contractului comercial în vigoare şi că, dimpotrivă, "DCD a depăşit în mod repetat termenele de plată asumate, fără să avanseze propuneri concrete de reeşalonare a datoriilor". "Polirom nu putea solicita un rabat mai mare, deoarece aceasta ar avea ca efect creşterea costurilor şi, implicit, a preţului cărţilor, o strategie sinucigaşă într-o perioadă dificilă economic, atât pentru editori, cât şi pentru difuzorii de carte", mai spune Lupescu.

"Menţionăm că rabatul actual perceput de DCD echivalează cu un adaos comercial de circa 70%, cel mai mare dintre toţi distribuitorii de carte, în vreme ce, în ultimul an, Diverta şi-a redus semnificativ spaţiile de expunere, iar oferta în librării se rezumă doar la titluri apărute în ultimele 3 - 6 luni", a mai declarat directorul Polirom.

"Nu putem fi de acord ca un distribuitor să-şi rezolve problemele de costuri pe seama editorilor şi nici să crească oricât adaosul comercial, pe seama cumpărătorilor. Drept urmare, ne exprimăm convingerea că Diverta va găsi calea de a depăşi momentul dificil cu care se confruntă, reuşind să îşi achite restanţele către furnizori, astfel încât relaţiile comerciale între editura Polirom şi DCD să continue în condiţii normale", încheie Silviu Lupescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici