Doliu în lumea teatrului, filmului şi a muzicii

Regretat de toată lumea, dispariţia actorului Ştefan Iordache este o mare pierdere pentru teatru, film, dar şi pentru muzică.

186 afișări
Imaginea articolului Doliu în lumea teatrului, filmului şi a muzicii

Doliu în lumea teatrului, filmului şi a muzicii

Preşedintele Băsescu: Ştefan Iordache a fost un uriaş al scenei şi filmului

Marele actor Ştefan Iordache a fost "un uriaş al scenei şi filmului" a cărui "inimă a fost teatrul", se spune într-un mesaj de condoleanţe al preşedintelui Traian Băsescu.

“Am primit cu adâncă tristeţe vestea încetării din viaţă a marelui actor Ştefan Iordache. Un uriaş al scenei şi al filmului, Ştefan Iordache a oferit românilor inegalabila sa măiestrie şi devotamentul său pentru arta teatrală. Ne vom aminti mereu de profunzimea şi căldura prezenţei sale, de farmecul şi eleganţa sa, şi mai ales de talentul prin care a dat viaţă atâtor personaje ale dramaturgiei universale. Noi toţi, cei care l-am admirat, ştim că inima maestrului Ştefan Iordache a fost teatrul, pe care l-a slujit în mod unic. Dumnezeu să-l odihnească!”, se spune în mesajul preşedintelui. 

Tăriceanu: Ştefan Iordache rămâne o personalitate puternică, complexă, unul din actorii emblematici

Primul ministru Călin Popescu-Tăriceanu susţine, în mesajul de condoleanţe transmis familiei actorului Ştefan Iordache, că artistul va rămâne o personalitate puternică, complexă, unul din actorii emblematici ai teatrului şi filmului românesc, care au reuşit să construiască conştiinţa libertăţii

"Am aflat cu durere de moartea prematură a actorului Ştefan Iordache. Talentul şi anvergura sa artistică ne-au dăruit clipe de emoţie, încântare, ne-au adus bucurie şi speranţă în suflete. Pentru mine, Ştefan Iordache va rămâne o personalitate puternică, complexă, unul din actorii emblematici ai teatrului şi filmului românesc, care au reuşit să ne construiască conştiinţa libertăţii. Mă alătur iubitorilor de teatru şi film care au fost impresionaţi de rolurile memorabile pe care le-a jucat. Transmit condoleanţe şi întreaga mea compasiune familiei îndoliate, prietenilor şi celor care l-au cunoscut", spune în mesajul său premierul.

Iorgulescu: Ştefan Iordache va rămâne în memoria noastră cu subtilitatea prezenţei sale

Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că Ştefan Iordache, artist pe care l-a clasificat ca fiind unul dintre cei mai mari actori ai scenei româneşti, va rămâne în memoria oamenilor cu detaşarea, ironia şi subtilitatea prezenţei sale.

"Ştefan Iordache a fost un om cu un talent excepţional şi cu o mare putere de expresie", a mai declarat ministrul Culturii.

"L-am apreciat foarte mult pentru prestaţiile sale din teatru, dar şi pentru cele din cinematografie (...) a fost uneori şi un cântăreţ inspirat", a mai adăugat ministrul, mărturisind că "odată cu moartea lui Ştefan Iordache, scena românească pierde o mare valoare".

Sergiu Nicolaescu: Moartea lui Ştefan Iordache este "o foarte mare lovitură"

Regizorul Sergiu Nicolaescu a declarat, pentru MEDIAFAX, că decesul actorului Ştefan Iordache "este o foarte mare lovitură".

"Ştefan Iordache era un membru al Uniunii noastre. E o foarte mare lovitură (moarte sa - n.r.). Deşi ştiam de boala sa, a fost o mare lovitură", a spus Nicolaescu.

"Au început să moară dinozaurii", a adăugat el.

Monica Anghel: Să lucrez cu Ştefan Iordache, ca şi cum "aş fi lucrat cu mâna dreaptă a lui Dumnezeu"

Cântăreaţa Monica Anghel a declarat, pentru MEDIAFAX, că, deşi a lucrat prea puţin cu Ştefan Iordache, a simţit că a fost ca şi cum ar fi lucrat cu "mâna dreaptă a lui Dumnezeu".

"Am lucrat cu Ştefan Iordache, din nefericire prea puţin, dar pentru mine a fost ca şi cum aş fi lucrat cu mâna dreaptă a lui Dumnezeu", a declarat cântăreaţa Monica Anghel.

"A fost un om foarte bun, fără răutăţi, acceptat de toată lumea. A fost un artist desăvârşit şi o persoană extraordinară", a mai spus Monica Anghel.

Ion Caramitru: "A dispărut unul dintre cei mai mari artişti ai României"

Ion Caramitru, preşedintele Uniunii Teatrale din România, a declarat, pentru MEDIAFAX, că, după moartea lui Ştefan Iordache, România a pierdut unul dintre cei mai mari artişti.

"Ştefan Iordache a fost unul dintre cei mai personali, autentici şi speciali artişti pe care i-a avut România vreodată", a declarat Caramitru.

"Toţi am sperat ca tratamentul pe care îl făcea să îl pună pe picioare. A fost o lovitură, să primesc vestea asta, la nici 24 de ore după ce el a fost transferat la un spital din Viena. Am vorbit cu el înainte să plece. Sunt distrus de această veste. Nu îmi vine să cred. Este profund nedrept", a mai spus Caramitru.

"Ştefan Iordache ocupă un loc în teatrul şi filmul românesc pe care nu i-l va lua nimeni. Era un împătimit al rigorii, al unui profesionalism autentic, care l-a făcut să se înconjoare de oameni de calitate", a adăugat el.

Victor Rebengiuc: Moartea lui Stefan Iordache este o mare pierdere pentru teatrul românesc

La rândul său, actorul Victor Rebengiuc a declarat că moartea lui Ştefan Iordache este o mare pierdere pentru teatrul românesc.

"Sunt foarte întristat, atât pot să vă spun, având în vedere că el a dorit să fie foarte multă discreţie în jurul bolii sale", a precizat actorul.

Şerban Marinescu, fără cuvinte în faţa morţii lui Ştefan Iordache

Şerban Marinescu, regizorul filmului "Cel mai iubit dintre pământeni", a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu are cuvinte să îşi exprime tristeţea faţă de decesul lui Ştefan Iordache.

"Pierderea este insuportabilă (...) dacă sunt pierderi pe care le poţi suporta, aceasta este o pierdere insuportabilă, inimaginabilă. Este o durere greu de spus, comparabilă cu momentul în care îţi mor părinţii", a declarat regizorul.

"Nu am ce să spun, pentru că în sufletul meu este o mare durere şi eu vorbesc cu sufletul. Ce poţi să spui în aceste momente?", a adăugat el

În afară de "Cel mai iubit dintre pământeni", Şerban Marinescu a mai colaborat cu Ştefan Iordache şi la filmul "Ticăloşii" (2007).

Nelu Ploieşteanu: "Voi rămâne la căpătâiul lui pănă îl vor înhuma"

Muzicianul Nelu Ploieşteanu a declarat, pentru MEDIAFAX, că decesul lui Ştefan Iordache este o mare pierdere pentru ţară.

"A pierdut ţara o mare personalitate şi eu am pierdut un frate. A fost lângă mine şi la bine şi la greu", a declarat Nelu Ploieşteanu.

"Va rămâne mereu în memoria mea. Voi rămâne la căpătâiul lui până îl vor înhuma", a mai spus muzicianul.

Actorul Ştefan Iordache a încetat din viaţă, duminică, la ora 9.00 (ora Austriei), într-o clinică din Viena, în urma unui stop cardio-respirator, precizează surse medicale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici