Douăsprezece filme de lung metraj intră în competiţia TIFF

Douăsprezece filme de lung metraj vor intra în competiţie pentru câştigarea Trofeului Transilvania, la cea de-a opta ediţie a TIFF, care se va desfăşura, la Cluj-Napoca, între 29 mai şi 7 iunie, proiecţiile acestora urmând să fie precedate de douăsprezece scurt-metraje din secţiunea Shadows Short.

204 afișări
Imaginea articolului Douăsprezece filme de lung metraj intră în competiţia TIFF

Douăsprezece filme de lung metraj intră în competiţia TIFF

Selecţia realizată de Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), cuprinde titluri de succes din ţări precum Turcia, Germania, Brazilia, Franţa, Marea Britanie, Ungaria, Spania, Norvegia, Mexic, Sri Lanka, Afganistan şi România, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La ediţia precedentă, România a lipsit din concurs, însă, în acest an, va intra în cursa pentru marele premiu cu filmul "Poliţist, adjectiv".

Regizat de Corneliu Porumboiu (câştigător în 2006 al Trofeului Transilvania cu "A fost sau n-a fost?"), "Poliţist, adjectiv" este "povestea lui Cristi, un poliţist dintr-un orăşel de provincie, care ajunge să-şi piardă încrederea în lege".

Filmul îi are în distribuţie pe Dragoş Bucur, Vlad Ivanov, Cosmin Seleşi şi va fi difuzat, în premieră absolută în România, la TIFF, imediat după premiera de la Cannes, din cadrul secţiunii "Un certain regard".

Germania este reprezentată de filmul regizoarei Maren Ade "Alle Anderen", "răsfăţat" la Festivalul de la Berlin din acest an, unde a fost premiat pentru interpretare feminină şi a primit şi marele premiu al juriului, dar şi de co-producţia cu Sri Lanka şi Italia "Machan", regizată de Uberto Pasolini (producătorul de la "Full Monty") şi premiată cu Label Europa Cinemas la Veneţia 2008.

Franţa va intra în competiţie cu un road trip, "J’irai dormir a Hollywood", în care Antoine de Maximy, regizor şi protagonist al acestui documentar cu buget redus, porneşte într-o aventură extraordinară în SUA, şi cu filmul "Kabuli Kid", realizat în coproducţie cu Afganistan, "o poveste comico-amară a unui bărbat care încearcă să o regăsească pe femeia care a abandonat un bebeluş în taxiul său".

Pe lista filmelor intrate în competiţie se mai află:

"My Marlon and Brando" (Huseyin Karabey, Turcia, 2008),

"The Dead Girl’s Feast" (Matheus Nachtergaele, Brazilia, 2008),

"A Complete History of My Sexual Failures" (Chris Waitt, Marea Britanie, 2008),

"The Maid" (Sebastian Silva, Chile-Mexic, 2009, care a primit marele premiu al secţiunii World Cinema la Sundance),

"Awaking from a Dream" (Freddy Mas Franqueza, Spania-Polonia, 2008),

"North" (Rune Denstad Langlo, Norvegia, 2009, ce a luat marele premiu la Festivalul Tribeca)

"Bahrtalo!" (Robert Lakatos, Ungaria, 2009, distins cu premiul Label Europa Cinemas la Festivalul de Film de la Karlovy Vary).

Pe lângă Trofeul Transilvania, în valoare de 10.000 de euro, vor mai fi decernate premiul de regie, în valoare de 5.000 de euro, premiul pentru cea mai bună interpretare, cel pentru imagine şi cel al publicului, menţionează sursa citată.

Juriul este format din cinci personalităţi ale cinematografiei româneşti şi internaţionale:

Corina Şuteu (expert consultant, trainer în domeniul managementului cultural şi director la Institutul Cultural Român din New York, care organizează, din 2007, un festival de film românesc la Tribeca Cinemas din New York),

americanul Jim Stark (producătorul "fetiş" al lui Jim Jarmusch - "Stranger than Paradise", "Mystery Train" - şi actor în "Keep it for Yourself", "C’est vrai"),

regizorul maghiar Szabolcs Hajdu ("White Palms", "Off Hollywood"),

criticul israelian (de origine română) de film Dan Făinaru (Screen International)

actriţa din Spania Assumpta Serna (a avut roluri în peste o sută de filme, printre care "Matador" al lui Pedro Almodovar şi "Maestrul de scrimă" al lui Pedro Olea, membră în juriul Festivalului de la Veneţia, în 2003)

Ca noutate, la ediţia din acest an a festivalului, câte un scurtmetraj din competiţia secţiunii Shadows Short va fi proiectat înaintea unui lung metraj din competiţia TIFF.

Astfel, secţiunea Shadows Short este alcătuită din douăsprezece scurtmetraje "cu o atmosferă întunecată, sumbru absurde, sarcastice, pline de umor negru", alese de directorul festivalului Anim’est, Mihai Mitrică.

Publicul va putea viziona, astfel, filme precum:

"Next Floor" (Denis Villeneuve), câştigător a douăsprezece premii, printre care şi Prix Canal+ obţinut la Cannes în 2008,

"Danse Macabre" (Pedro Pires),

animaţia "Lili" (Riho Unt),

"Zombie infectors 3", în regia lui Nicolae Constantin Tănase.

Juriul competiţiei Shadows Short va fi alcătuit din trei fani ai festivalului, care vor fi selecţionati în urma unui concurs cu tema "Cea mai interesantă poveste trăită la TIFF". Concursul va fi lansat, miercuri, pe www.tiff.ro, iar data limită de înscriere este 23 mai.

La cea de-a opta ediţie a Festivalului de Film Transilvania, care se va desfăşura, la Cluj-Napoca, în perioada 29 mai - 7 iunie, s-au înscris 210 filme străine de scurt-metraj şi 52 de filme româneşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici