Draga Olteanu-Matei va fi distinsă cu Premiul Gopo pentru întreaga carieră

Actriţa Draga Olteanu-Matei va primi, la cea de-a patra ediţie a Premiilor Gopo, care se desfăşoară pe 29 martie, la Bucureşti, trofeul pentru întreaga carieră, informează organizatorii.

64 afișări
Imaginea articolului Draga Olteanu-Matei va fi distinsă cu Premiul Gopo pentru întreaga carieră

Draga Olteanu-Matei va fi distinsă cu Premiul Gopo pentru întreaga carieră (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Născută pe 24 octombrie 1933, la Bucureşti, Draga Olteanu-Matei a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Capitală în 1956. Cariera ei se întinde pe parcursul a peste 50 de ani în care a încântat spectatorii români interpretând sute de personaje în film, teatru şi televiziune. Roluri antologice din filme care au marcat istoria cinematografului românesc, precum "Coana Chiriţa" (regia Mircea Drăgan, 1986), "Ilustrate cu flori de câmp" (regia Andrei Blaier, 1974), "Nea Mărin Miliardar" (regia Sergiu Nicolaescu, 1979) şi "Buletin de Bucureşti" (regia Virgil Calotescu, 1982). De asemenea, Draga Olteanu-Matei apare într-unul dintre filmele importante pentru cinematografia românească a anilor 1990, "Faimosul paparazzo" (regia Nicolae Mărgineanu, 1999).

Draga Olteanu-Matei a debutat în film cu un rol în lungmetrajul "Blanca" (1955), regizat de Mihai Iacob şi Constantin Neagu, în distribuţia căruia se regăseau, printre alţii, Amza Pellea şi Silvia Popovici. Alături de aceştia doi, dar şi de actori precum Marin Moraru, Gheorghe Dinică, Ştefan Iordache, Victor Rebengiuc şi Tamara Buciuceanu-Botez, Draga Olteanu-Matei este una dintre cele mai importante personalităţi ale generaţiei sale de actori.

Pe parcursul carierei sale în film, Draga Olteanu-Matei a colaborat cu regizori importanţi, precum Andrei Blaier, Dan Piţa, Nicolae Mărgineanu, Mircea Drăgan, Elisabeta Bostan, Geo Saizescu şi Sergiu Nicolaescu.

Farmecul, umorul şi spontaneitatea Dragăi Olteanu-Matei se fac simţite şi în scenariile pe care le-a semnat, adaptări după Mihail Sadoveanu ("Dumbrava minunată"), Vasile Alecsandri ("Coana Chiriţa" şi "Chiriţa în Iaşi") şi Petru Vintilă ("Patima").

După pensionarea sa de la Teatrul Naţional din Bucureşti, în 2007, Draga Olteanu-Matei s-a retras la Piatra Neamţ, unde şi-a înfiinţat propria companie: Teatrul Vostru - primul teatru particular din România cu actori neprofesionişti, rămânând astfel aproape de lumea artelor spectacolului.

Ediţia a patra a galei Premiilor Gopo va avea loc pe 29 martie, în Sala Unirii din Palatul Parlamentului.

Cel mai important eveniment dedicat în întregime filmului autohton organizat anual în România, gala Premiilor Gopo a răsplătit în ultimii ani performanţele tuturor categoriilor de profesionişti din industria filmului - regizori, actori, scenarişti, operatori, monteuri, scenografi, compozitori, designeri de costume şi machiaj. În 2009, marii câştigători ai galei au fost "Restul e tăcere", superproducţia regizată de Nae Caranfil, ce a obţinut nouă statuete (inclusiv pentru cel mai bun film şi cel mai bun scenariu), şi "Boogie", lungmetrajul lui Radu Muntean, care a adunat patru trofee (inclusiv pentru cel mai bun regizor şi cea mai bună actriţă într-un rol principal - Anamaria Marinca).

Juriul care a decis nominalizările la categoriile competitive ale Premiilor Gopo, cu excepţia premiului pentru cel mai bun film european, este alcătuit din Dana Băcanu (exploatant, Noul Cinematograf al Regizorului Român), Viorica Bucur (critic de film), Cristian Comeagă (producător, câştigătorul premiului Gopo pentru cel mai bun film în 2009), Mihai Fulger (critic de film), Radu Muntean (regizor, premiat cu Gopo în 2009 pentru "Boogie") şi Irina Petrescu (actriţă). Juriul care decide nominalizările la categoria "cel mai bun film european" este alcătuit din cinci critici români celebri. Anul acesta vor decide câştigătorul Dana Duma, Cristi Luca, Alin Ludu Dumbravă, Andrei Rus şi Gloria Sauciuc. După anunţarea nominalizărilor, peste 400 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an, până cel târziu pe 21 martie 2010.

Gala Premiilor Gopo este organizată de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cu sprijinul Babel Communications şi al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici