Durata unui extras din meciurile Euro este de maximum 90 de secunde, conform legislaţiei CNA

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, marţi, să răspundă solicitării TVR, privind extrasele din meciurile jucate în cadrul Campionatului European, că acestea pot avea o durată de maximum 90 de secunde, indiferent de numărul de meciuri jucate în ziua respectivă.

842 afișări
Imaginea articolului Durata unui extras din meciurile Euro este de maximum 90 de secunde, conform legislaţiei CNA

Durata unui extras din meciurile Euro este de maximum 90 de secunde, conform legislaţiei CNA

TVR a solicitat CNA lămuriri privind durata extraselor din fiecare meci transmis de difuzorul principal şi retransmis, într-un jurnal de ştiri, de către difuzorul secundar, întrebând dacă este de maximum trei minute pentru fiecare meci. Consiliul a luat în discuţie această solicitare în cadrul şedinţei de marţi, 7 iunie.

Solicitarea, semnată de Emil Hossu-Longin, coordonatorul cu atribuţii de director al TVR – Departamentul de Emisiuni şi Ştiri Sportive, a fost trimisă în contextul în care între 10 iunie şi 10 iulie se va desfăşura Campionatul European de Fotbal, care va fi transmisă în România (integral) de Dolce Sport şi (parţial) de Pro TV.

Având în vedere că Euro se încadrează la categoria „evenimentelor de importanţă majoră”, televiziunile pot difuza extrase (unul pe zi), însă potrivit legislaţiei audiovizuale durata unui extras nu poate depăşi 90 de secunde (un minut şi jumătate), iar durata acesta nu se modifică în funcţie de numărul meciurilor jucate în respectiva zi.

Concret, daca într-o zi se joacă trei meciuri, durata extrasului va fi tot de 90 de secunde şi va putea cuprinde faze din toate cele trei meciuri. De asemenea, extrasul nu poate fi dufuzat mai târziu de 24 de ore de la desfăşurarea evenimentului.

Toate aceste aspecte se regăsesc în Legea Audiovizualului.

Potrivit articolului 85, alin. 3 – „Dacă un eveniment de interes general se derulează pe parcursul mai multor zile, radiodifuzorii secundari au dreptul la difuzarea unui singur extras pentru fiecare zi”. Alineatul 4 explică: „Indiferent de alcătuirea şi desfăşurarea evenimentului de interes general, durata extrasului nu va putea depăşi 90 de secunde”.

De asemenea, alineatul 5 precizează: „Extrasele pot fi folosite de radiodifuzori numai în programele de ştiri cel mult 24 de ore de la transmisia originară. În cazul serviciilor media audiovizuale la cerere, ele pot fi folosite doar în cazul în care acelaşi program este oferit sub formă de înregistrare de către acelaşi furnizor de servicii media audiovizuale”.

Răspunsul, redactat de Serviciul Juridic al CNA, va fi transmis către solicitant, conform votului din şedinţa de marţi, 7 iunie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici