Emir Kusturica: Cannes este singura scenă mondială pentru cinematografia din ţările mici

Festivalul de la Cannes este "singura scenă care le permite regizorilor din ţările mici să intre în cinematografia mondială", a declarat cineastul sârb Emir Kusturica, după ce a primit Legiunea de onoare, vineri, din partea ministrului francez al Culturii, Frédéric Mitterrand.

189 afișări
Imaginea articolului Emir Kusturica: Cannes este singura scenă mondială pentru cinematografia din ţările mici

Emir Kusturica: Cannes este singura scenă mondială pentru cinematografia din ţările mici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cannes-ul este locul unde se dă lupta pentru diversitatea culturală. Franţa reprezintă însăşi ideea de diversitate culturală. Acesta este locul unde am reuşit să intru în lumea cinematografiei. Această medalie este foarte importantă pentru mine şi pentru familia mea. Voi continua să fac filme!", a adăugat Emir Kusturica cu ocazia recepţiei organizate în onoarea lui, la care a participat şi liderul sârbilor din Bosnia, Milorad Dodik, venit special pe Croazetă pentru acest eveniment.

În opinia lui Frédéric Mitterrand, "Emir Kusturica a creat o nuanţă unică şi contrastantă, o cinematografie care se doreşte o interpretare sintetică a vieţii, în care oniricul se întâlneşte cu brutalitatea realului, în care fanfara lumii traversează marele suflu al istoriei".

Emir Kusturica a fost desemnat în acest an preşedintele juriului secţiunii Un Certain Regard de la Cannes.

Emir Kusturica a primit prestigiosul Palme d'Or pentru peliculele "Tata în călătorie de serviciu" (1985) şi "Underground" (1995), dar şi premiul pentru regie pentru "Vremea ţiganilor" (1988). Filmul său de debut, "Do You Remember Dolly Bell?", a câştigat primul său mare premiu, Leul de Argint, la Veneţia. De asemenea, Kusturica are în palmares un debut american răsunător, "Arizona Dream" (1993), iar în 1998, el a câştigat Leul de Argint la Festivalul de Film de la Veneţia, cu "Pisică albă, pisică neagră/ Black Cat, White Cat", o scandaloasă comedie despre ţigani. Cel mai recent film al său, "Maradona by Kusturica", este un lungmetraj documentar, rod al mai multor întâlniri pe care cineastul le-a avut cu "Dumnezeul fotbalului" Diego Maradona.

Cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes are loc în perioada 11 - 22 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici