Eurovision 2016. Iuliana Marciuc: "Ar fi păcat să nu participăm, iar TVR să nu transmită concursul"

Iuliana Marciuc, producătorul Selecţiei Naţionale Eurovision în 2016, a declarat miercuri pentru MEDIAFAX că speră ca situaţia excluderii României de la Eurovision să se deblocheze: "TVR este în continuare membru EBU. Ar fi păcat să nu participăm şi TVR să nu transmită concursul."

2083 afișări
Imaginea articolului Eurovision 2016. Iuliana Marciuc: "Ar fi păcat să nu participăm, iar TVR să nu transmită concursul"

Eurovision 2016. Iuliana Marciuc: "Ar fi păcat să nu participăm, iar TVR să nu transmită concursul"

Declaraţia Iulianei Marciuc, producătorul Selecţiei Naţionale Eurovision în 2016 este o reacţie la decizia televiziunii comerciale PRO TV de a oferta EBU (Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune) pentru transmisiunea în direct a concursului Eurovision de anul acesta. EBU a refuzat oferta televiziunii PRO TV. În plus, PRO TV a trimis o scrisoare deschisă în care cere Asociaţiei EBU să-şi reconsidere hotărârea de a retrage dreptul României de a participa în competiţia Eurovision.

Prezentăm integral mesajul trimis către MEDIAFAX de Iuliana Marciuc:

"TVR a investit o sumă considerabilă în proiectul Eurovision 2016: taxa de participare, costuri de deplasare, emisiuni dedicate şi o întreagă echipă care a fost permanent alături de Ovidiu Anton.

Alături de partenerii săi, televiziunea publică a produs şi organizat Selecţia Naţională şi a realizat un turneu internaţional de promovare pentru Ovidiu. De-a lungul anilor, au fost aduse critici TVR pentru că investeşte resurse în acest proiect. Acum când, independent de acţiunile legate de participarea la Eurovision, România a fost exclusă din concurs, interesul pentru acest eveniment a crescut brusc. Eu sper în continuare că situaţia se va debloca, mai ales că Televiziunea Română este în continuare membru EBU. Ar fi păcat să nu participăm şi ca TVR să nu transmită concursul, având în vedere resursele investite şi aşteptarea generată în rândul publicului", a declarat Iuliana Marciuc, producătorul Selecţiei Naţionale Eurovision în 2016.

Vedeta TVR, Iuliana Marciuc a fost producătorul selecţiei naţionale a Eurovision 2016, pentru al doilea an consecutiv, iar anul acesta a fost desemnată pentru a conduce delegaţia României la Stockholm (Suedia). Concursul cântecului european se va desfăşura în acest an pe 10, 12 şi 14 mai.

Ovidiu Anton fusese selectat să reprezinte România la Eurovision Song Contest 2016, cu piesa "Moment of Silence", câştigătoare a finalei selecţiei naţionale a Eurovision, care s-a desfăşurat pe 6 martie, la Sala Sporturilor din Baia Mare.

Aleksandras Cesnavicius, CEO Pro Tv a anunţat într-o conferinţă de presă desfăşurată, miercuri, la sediul televiziunii, că PRO TV a trimis o scrisoare deschisă către EBU, în care invită Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune să-şi reconsidere decizia şi să caute, alături de reprezentanţii PRO TV, soluţii pentru participarea lui Ovidiu Anton la concursul de la Stockholm. În plus, PRO TV a ofertat EBU pentru transmisiunea competiţiei muzicale Eurovision 2016, a anuţat Aleksandras Cesnavicius la conferinţa de presă. EBU a refuzat oferta.

De asemenea PRO TV lansează pe 27 aprilie o petiţie online prin care roagă românii "să îşi exprime solidaritatea faţă de Ovidiu şi să îl sprijine în parcursul către Eurovision 2016."

În urma retragerii TVR de la serviciile EBU, România a pierdut dreptul de a participa la competiţia Eurovision din acest an.

Televiziunea Română (TVR) a fost retrasă de la serviciile EBU (European Broadcasting Union/ Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune) din cauza datoriilor acumulate încă din 2007, a anunţat EBU pe 22 aprilie, pe site-ul oficial. Una dintre consecinţele excluderii TVR de la serviciile EBU este eliminarea din competiţia muzicală Eurovision.

Pe de altă parte, Televiziunea Publică va pierde accesul la alte servicii acordate membrilor EBU printre care se numără Eurovision News şi Sports News Exchanges, precum şi drepturile de a transmite evenimente sportive, servicii de expertiză legală, tehnică şi de cercetare, precum şi servicii de lobby.

Situaţia este fără precedent în istoria EBU, TVR fiind prima televiziune care a fost retrasă de la serviciile de membru EBU. De asemenea, excluderea unei ţări din concursul Eurovision este o premieră.

România are cea mai scăzută taxă pentru servicii de televiziune din Uniunea Europeană şi una dintre cele mai mici din Europa – aproximativ 11 euro/an. Această taxă nu a fost indexată niciodată din anul 2003, în condiţiile în care costurile, inclusiv drepturile de televizare a evenimentelor majore contractate de la EBU şi ceilalţi parteneri au crescut în fiecare an. Această situaţie, coroborată cu un regim restrictiv de difuzare a spoturilor publicitare şi alte prevederi legislative (eliminarea scutirii de TVA pentru programe şi licenţe, introducerea contribuţiei pentru CNC de 15% din veniturile din publicitate - faţă de 3%, în cazul posturilor comerciale- etc) au afectat veniturile televiziunii publice, au precizat reprezentanţii TVR într-un comunicat remis MEDIAFAX.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici