Iuliana Marciuc, prima reacţie la excluderea României de la Eurovision: Aşteptam şi noi o minune!

Iuliana Marciuc, şefa delegaţiei României la Eurovision, a vorbit vineri după amiază, la televiziunea publică, despre excluderea României din EBU, din cauza neplăţii datoriilor acumulate de TVR încă din 2007, una dintre consecinţele acestui fapt fiind eliminarea din competiţia muzicală Eurovision.

3740 afișări
Imaginea articolului Iuliana Marciuc, prima reacţie la excluderea României de la Eurovision: Aşteptam şi noi o minune!

Iuliana Marciuc, prima reacţie la excluderea României de la Eurovision: Aşteptam şi noi o minune! (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ Hepta)

Televiziunea Română (TVR) a fost retrasă dintre membrii EBU (European Broadcasting Union/ ) din cauza datoriilor acumulate încă din 2007, a anunţat, vineri, EBU pe site-ul oficial, una dintre consecinţe fiind eliminarea din competiţia muzicală Eurovision.

Decizia conducerii EBU vine ca urmare a situaţiei generate de neplata datoriilor acumulate de TVR în ultimii opt ani. Reprezentanţii Televiziunii Române au anunţat partenerii că TVR nu va mai putea susţine plăţile datoriilor, ultima tranşă, în cuantum de 250.000 de euro, fiind achitată în luna ianuarie.

Iuliana Marciuc, şefa delegaţiei României la Eurovision, a declarat, vineri, în platoul jurnalului de ştiri de la TVR că decizia EBU se răsfrânge direct asupra României, punctând că excluderea României de la Eurovision este o premieră. Aceasta şi-a exprimat regretul asupra faptului că acest demers are un impact emoţional deosebit asupra lui Ovidiu Anton, reprezentantul ţării noastre la concursul european de muzică Eurovision.

Iuliana Marciuc, şefa delegaţiei României la Eurovision a prezentat care au fost cauzele ce au dus la această formă de sancţionare a TVR: „Excluderea unei ţări din concursul Eurovision este o premieră şi ne pare deosebit de rău că această premieră are un impact emoţional deosebit asupra artistului, care dorea să reprezinte România încă de acum 5 ani şi s-a pregătit pentru asta, asupra întregii echipe din televiziune care am arătat că putem organiza atunci când avem resurse un show cum a fost cel de la selecţia naţională de la Baia Mare, de nivel european, şi asupra uturor telespectatorilor plătitori de taxe TV, aşa cum este ea mică şi neindexata încă din 2003. Este datoria televiziunii publice de a promova valorile naţionale. Muzica este una dintre ele. A fost decizia noastră de a participa în continuare la Eurovision, din 93 o facem. Eurovision-ul este un brand TVR. Acum, datorită acestor datorii financiare ale Televiziunii Publice la EBU şi nu la Eurovision, pentru că taxa de Eurovision am plătit-o, s-a ajuns în această situaţie.”

Întrebată dacă se mai poate face ceva acum cu puţin timp înainte de concurs, Iuliana Marcius a declarat: „Nu ştiu. Cei de la EBU în ultimmatumul trimis ieri, datat cu ora 20:00 de a primi un răspuns de la oficialităţile române de la care nu au primit niciun răspuns, au justificat acest deadline că din partea televiziunii organizatoare SVT. Televiziunea suedeză organizează acest concurs datorită faptului că ei au câştigat Eurovisionul anul trecut şi sigur că ei sunt într-o faza avansată de pregătiri. Eu că producător îmi dau seama cam ce înseamnă acest lucru. De aceea au solicitat ultimatum cu privire la această zi. Mai sunt 18 zile până la începerea Eurovisionului şi 20 de zile până la prezenţa artistului român pe scenă pentru că el intră în a 2-a semifinală.”

Nu în ultimul rând, Iuliana Marciuc a oferit un punct de vedere referit la impactul pe care această veste l-a avut asupra cântăreţului Ovidiu Anton, aflat la a cincea sa participare la Eurovision: „Am vorbit cu Ovidiu în toată această perioada, din momentul în care riscul de a nu mai participa la Eurovision a apărut. Am fost alături de el. Noi din punct de vedere şi legal şi moral am făcut tot posibilul pentru a-l sprijini pe Ovidiu. Am organizat selecţia naţională, apoi după ce el a fostd eclarat câştigător primit sprijinul nostru în ceea ce priveşte promovarea lui internaţională. Am fost alături de el la Amsterdam, la Tel Aviv, el a fost şi la Londra. Mâine urmă să plece la Bruxelles şi nu mai doreşte să facă acest lucru. Este decizia lui. Noi am spus că susţinem în continuare şi această deplasare dat fiind faptul că acolo urmă să se întâlnească cu români. Este decizia lui. Probabil impactul emoţional asupra lui este deosebit şi sigur că îl înţelegem. Aşteptăm şi noi o minune.”, a conchis Iuliana Marciuc.

Vedeta TVR, Iuliana Marciuc este producătorul selecţiei naţionale a Eurovision 2016, pentru al doilea an consecutiv, iar anul acesta a fost desemnată pentru a conduce delegaţia României la Stockholm (Suedia). Concursul cântecului european se va desfăşura în acest an pe 10, 12 şi 14 mai.

Ovidiu Anton fusese selectat să reprezinte România la Eurovision Song Contest 2016, cu piesa "Moment of Silence", câştigătoare a finalei selecţiei naţionale a Eurovision, care s-a desfăşurat pe 6 martie, la Sala Sporturilor din Baia Mare.

Începând cu ora 14:00, reprezentanţii TVR au fost chemaţi la Ministerul de Finanţe pentru discuţii asupra acestei probleme.

Situaţia este fără precedent în istoria EBU, TVR fiind prima televiziune exclusă din asociaţie. De asemenea, excluderea unei ţări din concursul Eurovision este o premieră.

România are cea mai scăzută taxă tv din Uniunea Europeană şi una dintre cele mai mici din Europa – aproximativ 11 euro/an. Această taxă nu a fost indexată niciodată din anul 2003, în condiţiile în care costurile, inclusiv drepturile de televizare a evenimentelor majore contractate de la EBU şi ceilalţi parteneri au crescut în fiecare an. Această situaţie, coroborată cu un regim restrictiv de difuzare a spoturilor publicitare şi alte prevederi legislative (eliminarea scutirii de TVA pentru programe şi licenţe, introducerea contribuţiei pentru CNC de 15% din veniturile din publicitate - faţă de 3%, în cazul posturilor comerciale- etc) au afectat veniturile televiziunii publice, a precizat TVR într-un comunicat remis MEDIAFAX.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici