Ovidiu Anton, după excluderea României de la Eurovision: Trebuie să mă declar învins!

Ovidiu Anton, reprezentantul României la Eurovision a reacţionat, vineri, pe pagina sa de pe reţeaua de socializare Facebook, la aflarea veştii că România nu va mai participa la concursul muzical european, după ce TVR a fost exclusă din EBU, pentru neplata datoriile acumulate încă din 2007.

1611 afișări
Imaginea articolului Ovidiu Anton, după excluderea României de la Eurovision: Trebuie să mă declar învins!

Ovidiu Anton, după excluderea României de la Eurovision: Trebuie să mă declar învins!

Televiziunea Română (TVR) a fost retrasă dintre membrii EBU (European Broadcasting Union), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din lume, din cauza datoriilor acumulate încă din 2007, a anunţat, vineri, EBU pe site-ul oficial, una dintre consecinţe fiind eliminarea din competiţia muzicală Eurovision, care va avea loc anul acesta la Stockholm.

Ovidiu Anton, câştigătorul finalei selecţiei naţionale a Eurovision, cu piesa "Moment of Silence", care s-a desfăşurat, pe 6 martie, la Sala Sporturilor din Baia Mare a exprimat, extrem de succint, vineri, pe Facenook, că acest gest este unul nedrept, trebuind să se declare învins.

Mesajul cântăreţului postat pe pagina sa de pe reţeaua de socializare este:

„Dragi prieteni,

Am primit şi eu într-un final înştiinţarea oficială.
Încerc să zâmbesc şi să nu mă ia valul însă... e nedrept.
Eu rămân acelaşi, acelaşi artist sincer, acelaşi luptător care a câştigat prin votul juriului şi al publicului... dar cu toate astea, paradoxal, trebuie să mă declar învins... de cine ? de ce ? Corect???... nu ştiu cum să o spun frumos acum aşa că mă abţin.”, a scris Ovidiu Anton în mesaj.

De asemenea, el a mulţumit fanilor săi pentru sprijinul acordat în această perioadă: „Thanks for the international support from everywhere, its a sad day, my friends.../ Vă mulţumesc pentru sprijinul internaţional venit de peste tot, este o poveste tristă, prietenii mei...”.

Decizia conducerii EBU vine ca urmare a situaţiei generate de neplata datoriilor acumulate de TVR în ultimii opt ani. Reprezentanţii Televiziunii Române au anunţat partenerii că TVR nu va mai putea susţine plăţile datoriilor, ultima tranşă, în cuantum de 250.000 de euro, fiind achitată în luna ianuarie.

TVR nu va mai putea participa în ediţia din 2016 a Concursului Muzical Eurovision şi va pierde accesul la alte servicii acordate membrilor EBU printre care se numără Eurovision News şi Sports News Exchanges, precum şi drepturile de a transmite evenimente sportive, servicii de expertiză legală, tehnică şi de cercetare, precum şi servicii de lobby.

Decizia a fost luată după ce a expirat termenul limită dat guvernului României pentru a face aranjamentele necesare în vederea efectuării plăţii datoriilor.

Directorul General EBU Ingrid Deltenre a declarat: ”Este regretabil că am fost nevoiţi să apelăm la această măsură. Am fost dezamăgiţi că toate demersurile de a rezolva această chestiune nu au primit niciun răspuns din partea guvernului României. În ultimele săptămâni, EBU a luat cunoştinţă de sugestia Ministerului de Finanţe că TVR va intra în procedurile de insolvenţă care vor rezulta la o restructurare profundă a televiziunii. EBU este o asociaţie non-profit care reprezintă 73 de Servicii Publice de Transmisiune a Programelor Audiovizuale din 56 de ţări. Datoriile acumulate succesiv de TVR pun în pericol chiar stabilitatea EBU.”

EBU consideră că statul român este obligat legal să contribuie la plata datoriile TVR care au fost acumulate începând cu luna ianuarie 2007.

Situaţia este fără precedent în istoria EBU, TVR fiind prima televiziune exclusă din asociaţie. De asemenea, excluderea unei ţări din concursul Eurovision este o premieră, exprimă reprezentanţii TVR într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Concursul Eurovision este programat în acest an la Stockholm, Suedia, pe 10, 12 şi 14 mai. În competiţie s-au înscris 43 de ţări, cu trei mai multe decât la ediţia precedentă. România va participa în a doua semifinală a concursului, cea din 12 mai, alături de Albania, Bulgaria, Danemarca, Georgia, Slovenia, Norvegia, Ucraina, Belgia, Letonia, Belarus, Irlanda, Elveţia, Macedonia, Australia, Lituania, Polonia, Israel şi Serbia.

Cântăreţul Ovidiu Anton, în vârstă de 33 de ani, fusese ales reprezentantul România la Eurovision Song Contest 2016 după multe "bătălii pierdute". Acesta a mai urcat pe scena competiţiei naţionale a Eurovision de patru ori, în 2010, 2012, 2013 şi 2015.

Ovidiu Anton a mai încercat să câştige selecţia naţională a Eurovision în 2013, cu melodia "Run Away With Me Tonight" (locul al 11-lea), şi în 2015, cu piesa "Still Alive" (locul al treilea).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici