Eveniment de promovare a artiştilor români, de vineri până duminică, la Ambasada Belgiei

"Afinităţi Elective" - un eveniment de promovare a artei româneşti, printr-o expoziţie, prelegeri şi proiecţii de filme - va avea loc de vineri până duminică, la Ambasada Belgiei din Bucureşti.

319 afișări
Imaginea articolului Eveniment de promovare a artiştilor români, de vineri până duminică, la Ambasada Belgiei

Theodor Paleologu (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

Ambasada Belgiei în România împreună cu Centrul de Documentare pentru Patrimoniul Flamand şi cu Muzeul Naţional de Artă Contemporană organizează manifestarea subintitulată "Artă Românească din perspectiva Belgiană", informează un comunicat al instituţiei.

Evenimentul debutează vineri seară, cu un cocktail privat organizat la sediul ambasadei, urmat de o expoziţie de pictură şi de proiecţii ale unor filme şi piese de teatru româneşti, care vor continua pe parcursul weekendului.

Participanţii vor avea ocazia să descopere unii dintre cei mai importanţi artişti români, contemporani şi nu numai: Horia Bernea, Victor Brauner, Max Herman Maxy, Paul Neagu, Ion Ţuculescu, Alexandru Cînean, Ştefan Câlţia, Gheorghe Ilea, Gili Mocanu, Ovidiu Simionescu, Andras Szabo, Tara (Von Neudorf), Roman Tolici, Dorel Topan, Iuliana Vîlsan, Ecaterina Vrana, Csaba Zemlenyi.

Alegerea lucrărilor a fost făcută de dr. Jan de Maere, pentru a ilustra diversitatea şi profunzimea legăturilor artistice între Belgia şi România.

Pe toată durata manifestării se vor desfăşura proiecţii de filme româneşti: "Cocoşul decapitat" şi "Mănuşile Roşii" (adaptări după romanele omonime ale lui Eginald Schlattner), în regia lui Radu Gabrea, şi "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", de Cristian Mungiu. Vor fi, de asemenea proiectate spectacolele de teatru "Eu, Rodin", de Mihai Mănuţiu, şi "Faust", de Silviu Purcărete, de la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu.

În fiecare seară, vor susţine conferinţe personalităţi ale vieţii culturale româneşti şi belgiene, după cum urmează: sâmbătă, de la ora 17.00 - Adrian Nicolescu, profesor emerit, director la Centrul de Studii Culturale Britanice, Universitatea Bucureşti - "Michel Stériade, écrivain belge d’origine roumaine (1904 - 1993)", duminică, de la ora 17.00 - Theodor Paleologu - "Literatura română de avangardă în perioada interbelică", şi de la ora 18.00 - Dr. Jan de Maere - "Art as physiology of the brain".

Pentru a asista la evenimentele de sâmbătă şi duminică, persoanele interesate se pot înscrie la Ambasada Belgiei, pe adresa docvlkunst@skynet.be, înainte de 5 aprilie, ora 16.00. Accesul vizitatorilor în ambasadă se va face între orele 14.00 şi 19.00, pe baza unui act de identitate.

Jan de Maere este istoric de artă de origine belgiană, profesor în istoria artei, neuroştiinţe, jurnalist, autor şi preşedinte al Confederaţiei Internaţionale a Negociatorilor de Opere de Artă (CINOA). Un vechi prieten al României, s-a implicat activ în viaţa culturală românească din ultimii cincisprezece ani, în special prin organizarea de conferinţe, expoziţii şi programe educative. Printre acestea, se numără organizarea unei universităţi de vară la Daia (jud. Sibiu), care a reunit specialişti din istoria artei, atât străini (Fritz Koreny, Maximillian Martens, Klaus Grimm), cât şi români (Răzvan Theodorescu, Theodor Paleologu). De asemenea, Jan de Maere a fost curatorul expoziţiei "Brueghel, Memling, Van Eyck, La collection Brukenthal", la muzeul Jacquemart - André din Paris, care s-a bucurat de un enorm succes, cu peste 268.000 intrări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici