Evenimentul "Tolle, lege! " marchează Ziua Mondială a Cărţii, la Biblioteca Naţională a României

Evenimentul "Tolle, lege!/ Ia şi citeşte!", care va avea loc pe 23 aprilie, la Biblioteca Naţională a României din Capitală, marchează cea de-a 20 ediţie a Zilei Mondiale a Cărţii, cea de-a 10-a ediţie a Zilei Naţionale a Bibliotecarului şi doi ani de la inaugurarea noului sediu al instituţiei.

149 afișări
Imaginea articolului Evenimentul "Tolle, lege! " marchează Ziua Mondială a Cărţii, la Biblioteca Naţională a României

Evenimentul "Tolle, lege! " marchează Ziua Mondială a Cărţii, la Biblioteca Naţională a României (Imagine: Shutterstock)

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, într-un celebru pasaj din "Confesiuni", Sfântul Augustin descrie momentul în care, aflat în grădină alături de prietenul său Alypius, aude un glas de copil spunând: "Tolle, lege!" ("Ia şi citeşte!"). Este momentul convertirii sale, convertire definitiv şi intim legată de actul lecturii. Momentul descris este, de altfel, unul inaugural nu numai pentru Sfântul Augustin - de la a cărui naştere se împlinesc anul acesta 1660 de ani -, ci şi pentru toţi oamenii, întrucât marchează debutul unei bogate culturi a lecturii.

Făcută cu voce tare sau nu, lectura formează, clădeşte şi limpezeşte ideile.

Astfel, pe 23 aprilie, în spaţiul Symposium, situat la parter, vor fi difuzate, între orele 10.00 şi 12.00, fragmente dintr-o serie de audiobook-uri publicate de editurile româneşti în ultimii ani, precum şi o prezentare în format PowerPoint intitulată "Literatura ca «instrucţiune de lectură» - un eseu despre biblioteca-personaj şi cititorul-personaj în literatura contemporană".

Între orele 12.00 şi 14.00, în acelaşi spaţiu, Biblioteca Naţională a României convoacă laolaltă bibliotecari şi cititori, la o întâlnire în care fiecare, timp de 10 minute, să citească, la alegere, cu voce tare, un fragment dintr-o carte, împărtăşind astfel cu cei prezenţi ideile, impresiile şi emoţiile provocate de text, în orice format s-ar afla acesta. Cei care vor să se înscrie la această acţiune o pot face la adresa promovare@bibnat.ro şi pe www.facebook.com/BibNatRo, până pe 22 aprilie, ora 16.00.

Cu acelaşi prilej, de la ora 14.00, în spaţiul expoziţional Dealul Spirii, situat la mezanin, va fi vernisată expoziţia "Spectacolul ca o carte: Figuri de ctitori ai artei scenice româneşti (manuscrise, documente istorice, periodice, partituri, fotografii privitoare la marii actori Matei Millo, Mihail Pascali, Grigore Manolescu şi Aristizza Romanescu şi la sopranele de renume mondial Elena Theodorini şi Haricleea Darclée - documente din Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Naţionale a României)", iar, de la ora 15.00, va avea loc un program muzical susţinut de elevi ai Liceului George Enescu din Bucureşti, în spaţiul Symposium, situat la parter.

Intrarea la evenimentul "Tolle, lege!" este liberă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici