EXCLUSIV: Revendicarea sediului central al Bibliotecii Metropolitane, în discuţia instanţei supreme

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ia în discuţie, vineri, cererea de revendicare a sediului central al Bibliotecii Metropolitane din Bucureşti - cel mai vechi sediu cultural din Capitală -, clădirea fiind proprietate germană, rechiziţionată în contul datoriilor de război.

3 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Revendicarea sediului central al Bibliotecii Metropolitane, în discuţia instanţei supreme

EXCLUSIV: Revendicarea sediului central al Bibliotecii Metropolitane, în discuţia instanţei supreme

Biblioteca Metropolitană a fost înfiinţată în 8 iunie 1838, fiind prima bibliotecă publică din Bucureşti. În prezent, deţine un fond de aproximativ 1,3 milioane de unităţi de bibliotecă, cele mai multe dintre acestea - 1,2 milioane - fiind cărţi.

Biblioteca Metropolitană se află de mult timp într-o criză de spaţiu, acutizată în ultimii doi ani din cauza retrocedării clădirilor unde funcţionau filiale din diferite sectoare. Din acest motiv, zece filiale şi-au încetat deja activitatea.

Sediul central al Bibliotecii Metropolitane a fost reabilitat în perioada 2002 - 2005, Primăria Municipiului Bucureşti cheltuind aproximativ un milion de euro pentru lucrările de construcţie.

Lucrările au fost întrerupte şapte luni din cauza procesului de revendicare a acestei clădiri.

Procesul de retrocedare s-a desfăşurat în două etape. Prima s-a derulat în 2003, cu moştenitorii germani, clădirea fiind proprietate germană, rechiziţionată în contul datoriilor de război, ca orice proprietate germană din Europa.

Moştenitorii germani s-au retras şi şi-au vândut drepturile de moştenire altor persoane care au continuat procesul, aceasta fiind ce-a doua etapă a procesului.

Tribunalul Bucureşti a decis, în 24 mai 2004, că acţiunea de revendicare este inadmisibilă, motiv pentru care a respins-o.

Nemulţumiţi, noii moştenitori au făcut apel. În septembrie 2006, Curtea de Apel Bucureşti a admis, în parte, acţiunea. Procesul a ajuns în fază de recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, magistraţii Secţiei civile şi de proprietate intelectuală urmând să tranşeze, printr-o decizie definitivă şi irevocabilă, problema revendicării celui mai vechi sediu cultural din Bucureşti.

Primăria Municipiului Bucureşti a anunţat că dacă moştenitorii vor câştiga procesul, doreşte cumpărarea sediului clădirii de la aceştia.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici