Expoziţia ,,Centenarul Încoronării. Alba Iulia. 1922”, la Muzeul Naţional Peleş

Muzeul Naţional Peleş inaugurează mâine, 15 octombrie 2022, expoziţia ,,Centenarul Încoronării. Alba Iulia. 1922”.

415 afișări
Imaginea articolului Expoziţia ,,Centenarul Încoronării. Alba Iulia. 1922”, la Muzeul Naţional Peleş

Muzeul Naţional de Artă al României/Muzeul Naţional Peleş din Sinaia

Expoziţia care marchează sărbătorirea a 100 de la Încoronarea de la Alba Iulia a fost realizată în colaborare cu instituţii din ţară, precum Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Militar Naţional ,,Regele Ferdinand I”, Arhivele Naţionale ale României, şi cu sprijinul unor colecţionari particulari.

Concepute de pictorul Costin Petrescu, piesele simbol ale Încoronării sunt reunite, pentru prima dată, în cel mai important proiect expoziţional dedicat evenimentului care a consfinţit visul de veacuri al românilor.

Muzeul Naţional de Istorie a României, partener principal în organizarea expoziţiei ,,Centenarul Încoronării. Alba Iulia. 1922”, a oferit coroana de aur a reginei Maria, realizată de firma pariziană Falize, sceptrul regelui Ferdinand I, creaţie a Casei René Boivin, din Paris, meniul dineului din data de 15 octombrie 2022, de la Alba Iulia, şi monede jubilare emise cu ocazia evenimentului şi cu ocazia celei de-a cincea aniversări a Încoronării primilor regi ai României Mari (1928/29).

Muzeul Militar Naţional ,,Regele Ferdinand I” a oferit spre expunere uniforma de general de corp de armată de cavalerie, care a aparţinut regelui Ferdinand I, şi mantiile domnitorilor Vlad al IV-lea şi Bogdan al II-lea, create tot după proiectul pictorului Costin Petrescu, pentru cortegiul istoric care a defilat la Bucureşti, în ziua de 16 octombrie 1922.

Arhivele Naţionale ale României au pus la dispoziţie Jurnalul zilnic al reginei Maria, din anul 1922, programele Serbărilor Încoronării, precum şi elogii adresate suveranilor României Mari.

Expoziţia, deschisă la Muzeul Naţional Peleş în perioada 15 octombrie 2022 – 15 mai 2023 va fi însoţită de albumul ,,Centenarul Încoronării. Alba Iulia.1922”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici