Expoziţia „Spitale dispărute ale Bucureştiului”, la Spitalul Clinic Filantropia - FOTO

Până la 30 octombrie 2016, în curtea Spitalului Clinic Filantropia (Bulevardul Ion Mihalache nr. 11), primul spital modern civil din România şi cea mai veche clinică de obstetrică şi ginecologie din ţară, înfiinţată în anul 1813, poate fi vizitată expoziţia „Spitale dispărute ale Bucureştiului”.

315 afișări
Imaginea articolului Expoziţia „Spitale dispărute ale Bucureştiului”, la Spitalul Clinic Filantropia - FOTO

Expoziţia „Spitale dispărute ale Bucureştiului”, la Spitalul Clinic Filantropia

Expoziţia este organizată de Fundaţia Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti împreună cu Muzeul Municipiului Bucureşti.

„Spitale dispărute ale Bucureştiului” oferă o privire asupra activităţii spitalelor bucureştene a căror funcţionare a fost sistată ca urmare a cutremurelor, a bombardamentelor din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, a demolărilor şi restructurărilor din perioada comunistă, sau a lipsei de finanţare şi a proceselor de retrocedare din perioada postdecembristă. Din secolul al XVIII-lea până în prezent, spitalele bucureştene au asistat în mod decisiv la dezvoltarea oraşului, venind în întâmpinarea nevoilor cetăţenilor. Astfel, Spitalul Pantelimon a fost ridicat pentru a face faţă epidemiilor de ciumă şi lingoare ce loveau populaţia, Spitalul Brâncovenesc a apărut ca un spital pentru nevoiaşi, „spre mângâierea celor în lipsuri şi nevoi” , Spitalul Mărcuţa, pentru a oferi „smintiţilor” un tratament medical, „cu blândeţe şi răbdare”, iar primul Spital de Urgenţă, pentru a asigura ajutor, în cadrul Societăţii de Salvare, oricând şi pentru oricine era nevoie.

O parte dintre primele spitale din Capitală au străbătut un lung drum peste secole, cunoscând modernizări şi dezvoltări succesive. Altele, însă, nu au depăşit bariera timpului, trecând în uitare contribuţii remarcabile la modernizarea medicinei în România, alături de clădirile de mare valoare arhitecturală ce le-au găzduit activitatea, pentru a face loc altor edificii în pas cu cerinţele vremurilor. Altele au rămas în ruină şi degradare, asemeni unor bolnavi deveniţi incurabili.

Personalităţi de o înaltă conduită profesională şi calitate umană, precum Psihiatrul Alexandru Suţu, fraţii Mina şi Nicolae Minovici sau Academicianul Prof Dr Nicolae Cajal, şi-au legat destinele de aceste instituţii, aducându-le activitatea de cercetare şi de îngrijire a bolnavilor la nivelul standardelor europene ale vremii. Multe dintre aceste spitale dispărute reprezintă ctitorii ale unor personalităţi marcante în istoria oraşului, precum Safta Brâncoveanu, Grigore al II-lea Ghica sau Alexandru Moruzi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici