"Falsificatorul cel mai renumit din lume", prezent cu o expoziţie în Bucureşti

Artistul Daniele Dondé, precursor al curentului "Faux Art", a deschis miercuri prima sa expoziţie cu vânzare în România, "Cele mai scumpe picturi - De la Van Gogh la Monet", vânzând şase picturi în prima jumătate de oră de la vernisaj.

22 afișări
Imaginea articolului "Falsificatorul cel mai renumit din lume", prezent cu o expoziţie în Bucureşti

"Falsificatorul cel mai renumit din lume", prezent cu o expoziţie în Bucureşti

Colecţia, expusă la Hotelul Marriott, cuprinde circa 70 de falsuri realizate după tablouri celebre de Vincent Van Gogh, Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Paul Gauguin, Amedeo Modigliani, Gustav Klimt, Edgar Degas, Leonardo da Vinci. Toate picturile, executate manual, sunt în ulei pe pânză, în dimensiuni orginale, pânza şi ramele fiind la fel cu cele de la tablourile originale. Pe lângă reproduceri, în cadrul expoziţiei au mai fost scoase la vânzare şi lucrări originale de Dondé, cu imaginea actriţei Marilyn Monroe.

Dondé s-a prezentat ca fiind "falsificatorul cel mai renumit în lume". "Eu sunt un falsificator şi ţin mult la lucrul acesta. Sunt considerat ca falsificatorul cel mai renumit din toată lumea, pentru că am avut posibilitatea să aranjez tablourile mele în casele cele mai cunoscute, precum cea a lui Arnold Schwarzenegger sau Sophia Loren. Asta mi-a dat o mare notorietate. Dar ei m-au autorizat să fac publicitate, pentru că au spus că acest fals este un lucru extraordinar", a spus Dondé, prezentând un istoric al carierei sale, începute în urmă cu 25 de ani

"Eu reprezint în felul meu ceva extraordinar pentru artă, pentru că am transmis un concept complet nou. Totul a început acum 25 de ani, provin dintr-o familie de oameni înstăriţi care a decis ca tot ce se obţinea ca venituri din industria chimică să fie învestit în opere de artă (...) Dar eu, aşa cum fac mulţi tineri, aveam ca preocupare să mă bucur de prezenţele feminine şi mai ales să schimb maşina în fiecare lună. În jurul anilor '80, arta devenise ceva plictisitor pentru mine, nu o mai suportam, dar visul meu era să moştenesc această colecţie a familiei, pentru că avea o mare valoare", a spus Daniele Dondé, precizând că după moartea tatălui său a devenit moştenitorul colecţiei familiei, descoperind că circa 70% din aceasta era formată din falsuri.

Dondé a precizat că cel mai scump fals vândut de el a ajuns la 75.000 de euro, fiind cumpărat de familia Swarovski, tablourile expuse la Bucureşti având însă un alt regim de vânzare. Potrivit agentului lui Daniele Dondé, Boris Mancastroppa, tablourile scoase la vânzare la Bucureşti costă între 1.500 şi 2.200 de euro. Sunt cu 30-40% mai ieftine decât preţurile pe care le au tablourile în alte expoziţii, este o chestiune promoţională pentru România", a spus Boris Mancastroppa.

Acest lucru a făcut ca în primele minute de expoziţie, şase picturi să fie cumpărate imediat de avocatul Florin Petroşel. Acesta a cumpărat trei picturi Gustav Klimt, cu 1.850 euro, 1.700 euro şi 2.200 euro, şi trei tablouri originale Dondé cu Marilyn Monroe.

Expoziţia va fi deschisă până pe 4 noiembrie, zilnic, între 10.00 şi 22.00, cei interesaţi putând achiziţiona, spre exemplu, celebrul tablou "Floarea soarelui" de Van Gogh, la preţul de 1.600 de euro.

"În decursul acestor ultimi 20 de ani, nu există familie bogată din toată lumea, care să nu aibă un tablou de-al meu. Şi la ora actuală, casele de licitaţii, precum Christie's, propun clienţilor lor un tablou de-al meu. Aceasta este o mişcare a viitorului, pentru că a devenit o mişcare dondeană, aşa este cunoscută la Universitatea din New York şi în toată lumea", a spus Daniele Dondé, precizând că cele mai cerute falsuri sunt după lucrări de Van Gogh şi Monet. El a mai spus că în fiecare an pictează circa 100 de falsuri.

Pictorul a spus că este cel mai falsificat falsificator din lume. "Cel puţin 300 de site-uri se numesc Donde. Sunt falsificatorul cel mai falsificat din lume. Toţi galeriştii importanţi au fotografii cu mine. Şi în Australia am găsit o galerie Donde", a spus el amuzat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici